måndag, februari 23, 2015

Bojkott

Men hur är man funtad i huvudet om man avlar fram en grisart, som ska ge fler kultingar. Så många att man måste slå ihjäl en del genom att dänga dem i betonggolvet.

Danskarna går från klarhet till klarhet. Hela landets varumärke faller i mitt medvetande.

Aldrig kommer en endaste dansk köttbit att passera streckkodsläsaren, när jag står i kassan och ska betala.

Aldrig!

I och för sig är risken inte så stor. Min bojkott av danska varor har varat länge, länge .... Men landet ifråga  verkar inte ha någon vilja att reparera sig.

*****

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 kommentarer:

Turtlan sa...

Samma här. Inget danskt kött här. Inte tyskt heller. Inga köttråvaror från eu. Fast ibland får man säkert det utan man kanske inte vet att man får det..,

Till nyår skulle vi ha fläskfilé. Jag jobbade. M fick till uppdrag att handla och det var då lite i sista minuten. Inte fryst, inte danskt eller tyskt sa jag bestämt. Svenskt ska det bara! Väl på affären så ringde han. Näe inget svenskt fanns som var färskt. Men finskt fanns. Finskt kött.. inget man ser ofta i en affär sådär. Oki köp det. Inte tid åka runt mer.

Det var faktiskt riktigt bra. Krympte inte mycket och smakade bra. Så vi får hoppas att det inte var en massa konstigheter i det...

vaultkeeper sa...

Även svenska griskultingar slås ihjäl om dom är sjuka eller underviktiga. Kommer du att bojkotta svenska varor och svenskt kött nu också, eller? Sverige har Europas största spädgrisdödlighet, för övrigt. Men såklart lever det fortfarande kvar ett primitivt storhetsvansinne hos många svenskar, att tänka bättre om sitt eget land än andra, vilket även är varför rasism och landshat mot andra länder är så vanligt i Sverige.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/griskultingar-slas-ihjal-aven-i-sverige

Hillevi sa...

Svenska Pig vill genom det sk Djuromsorgsprogrammet uppnå samma sak här i Sverige, alltså med jättekullar och fixerade suggor. På 12 svenska gårdar pågår försök med detta, ungefär 100 000 grisar räknar man. I Kaliber för ett par veckor sedan sändes ett program om just detta. (Fick inte till någon länk). Vad Djuromsorgsprogrammet innefattar kan man läsa som pdf-fil om man googlar. Ett märkligt namn har det, programmet.

Bert Bodin sa...

Det som också späder på, är användandet av antibiotika, som är vanligare i Danmark. Det är en omedelbar fara för hela folkhälsan.

Bert Bodin sa...

Jo, Hillevi. Jag har också hört det där programmet och jag är väldigt vaksam, när det gäller industriellt "framodlade" köttvaror.

Bert Bodin sa...

Oj - Här trampar jag tydligen på mina egna tår också ... Vi får väl tacka uppmärksamheten om dansk grisuppfödning och dig för att vi blir upplysta om missförhållandena. Jo - Även jag läste det där om svenska grisar också och tycker givetvis att det är lika avskyvärt.

Men...: "– Det är en väldig skillnad mellan svensk och dansk grisuppfödning. I Danmark ligger suggorna fixerade i boxen medan de i Sverige går fritt bland sina kultingar, vilket gör att kultingarna ibland kläms ihjäl. Vi måste försöka ta hand om de vi får istället eftersom vi har för få som överlever."

Det jag mest vände mig mot, men som min stilistiska förmåga kanske inte räckte till för, är det faktum att man först avlar fram suggor som ska ge ökade kullar. Ökade och svagare, verkar det som. Det är huvudlöst!

Jag är dessutom en måttlig kött-/fläskkonsument och har förmånen att enkelt få tag i ren- och älgkött eftersom jag bor där jag bor. Du som finns i Skåne kanske har mindre chans att göra det.

Sedan är jag inte särskilt sverigekramande, vilket framgår om man följt min blogg genom åren.

Välkommen att läsa vidare!

vaultkeeper sa...

Älgar finns det gott om här i norra Skåne och jag älskar vilt, hela familjen jagar. Även vildsvin, som är unikt för Sydsverige. Men att bojkotta allting som är danskt för en djurindustri som är ganska snarlik den svenska (speciellt den stora grisindustrin i Skåne) är väl lite väl dubbelmoraliskt, i så fall borde man väl bojkotta hela Sverige som varumärke också. En annan funderare man bör ta är att grisindustrin nere i Europa såsom i Tyskland, Nederländerna, Italien, Spanien, Belgien osv och även i Storbritannien och Irland är betydligt värre än den i Danmark, så i så fall borde man väl bojkotta hela Europa.

Det är i princip bara i Sverige och Norge i hela världen där man försöker satsa på en ovanligt dyr human djurindustri, som ändå misslyckas med att vara human. I resten av världen så är det fabriksfarmer som gäller.

vaultkeeper sa...

Antibiotika-användning i Danmark är lite högre än i Sverige ja, ungefär 4 gånger mer, vilket inte är särskilt mycket. Men nere i Europa så är det betydligt mer, i bland annat Tyskland så är det 16 gånger mer, där kan man tala om en riktig orsak för folkhälsoproblem som i Sverige de danska bönderna får vara syndabock för istället. Som skåning är jag i Danmark ofta, trevligt folk och trevlig stämning, och det är absolut inte bland de värre länderna i Europa angående djurhållning, utan snarare bland de bättre om man jämför med de länder som är nedanför Danmark.

vaultkeeper sa...

Men det är väl såklart typiskt svenskt också att reagera extra hårt om det är just Danmark, ligger väl i generna och mentaliteten.

Bert Bodin sa...

Men jag menar inte att bojkotta allt danskt. Det är bara så att varumärket Danmark blir solkat i mitt medvetande. Och då tänker man till ytterligare en gång.