måndag, februari 23, 2015

Sårbart

 - Ja, jag hade problem med att ringa i några minuter, sa en ung kvinna som intervjuades i radio om de teleproblem som rått i hela landet under förmiddagen och en bit in på eftermiddagen.
Några minuter?

Hon var rätt upprörd.
 - Man vill ju ha koll på vad som händer runtomkring en, sa hon.

En annan dam "får nästan magsår".

Även jag hade problem. Konstaterade att så var fallet och tänkte att jag får vänta ett tag. Det går nog till sig. Och det gjorde det.

Varifrån kommer den där stressen? Den som kräver att vi ska vara nåbara och kommunicerbara i varje läge, dygnet runt, i regn och storm, i kyla och hetta, hemma, på jobbet, på fjällturen; ja, varhelst vi befinner oss.

Visst är vårt samhälle sårbart. När det gäller teknik så kan den falla ifrån, oavsett hur inarbetad den är. En pump i ett vattenverk kan stanna. Ett elavbrott kan inträffa. En TV-apparat kan paja, liksom en bil. En telefon kan tystna.

Det kunde hända förr i tiden. Det kan hända nu.

Varför stressa?
Och vem är det som är mest sårbar?

Egentligen!

*****

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Turtlan sa...

Här blev halva stan utan vatten idag på fm. Lokalradion slängde sig ut på stan för att kolla läget. Sände bl.a. Från ett gym där några gäster inte kunde duscha efter träningen eller fylla på vattenflaskan sa reportern. När reportern sen pratade med folk där på gymet om det allvarliga problemet så svarade de: - Helt ok, ingen fara för mig...,

Ja ja reportern ville väl bara få ett scoop kanske..,?

Bert Bodin sa...

I många fall kanske det också rör sig om reportrarnas önskan om dramatik. Det är sant.

Andra året i Hjo sa...

Folk är lättkränkta och sårbara något så förbajat idag. Skolan är största exemplet på att något gått fundamentalt fel i samhället. Och har så pågått i minst 20 år, mer. Läraren måste ändå vara den person i klassrummet som är den självklara auktoriteten. På grund av sitt vetande, om inte annat. Fast nuförtiden är det inte så självklart att han/hon vet mest. Kanske. Snart sänks väl röståldern till 16 år eller yngre. Då kan barnen äntligen börja bestämma. Surt.
Annars är det rätt glatt idag. Olsson vann 15 km, och Kalla 10 igår.