fredag, april 17, 2015

Underhållning

En sak som man får på köpet - alldeles gratis än så länge - när man handlar nya teknikprylar, är bruksanvisningen.

Min nyinköpta telefon har alltså, förutom sin praktiska användbarhet, också ett oerhört plusvärde. Underhållning. Inte i själva apparaten, utan i de vidhängande dokumentationerna. Framförallt är det beskrivningarna över vad man inte får göra med apparaten, som drar funderingarna till sig:
  • Tugga ej på apparaten
  • Använd den ej med våta händer
  • Lägg den ej på sluttande ytor - den kan falla ner
  • Tappa inte enheten i golvet - det kan medföra skador
Det där sista ... undrar om det är jack i golvet, eller i telefonen som blir följden. Man kanske skulle prova.

Till min nya telefon erbjöds också en "trådlös laddare". (Menat "sladdlös"
, förmodligen.) Hm!??

Nåväl - den får man heller inte tugga på. Och "tråd" har den förstås också. Den måste ju anslutas någonstans. Det trådlösa innebär att man inte behöver koppla in någon sladd i själva telefonen! Själva laddaren består av en diskusformad platta, som man sedan bara lägger telefonen på, och vips får den kraft.

Trådlös laddare med tråd ... dvs. laddsladd ...
nä, jag menar reseadapter
Plattan har också "indikatorlampa". Obekant vad den indikerar. Jo, den lyser, när jag kopplar in strömmen, men slocknar nästan omedelbart efter att ha skiftat färg från blått till grönt på några sekunder. Sedan tror jag att indikatorlampan tänds när jag lägger på telefonen för laddning. Men det ser man oftast inte, eftersom telefonen om den är "korrekt placerad" skymmer lampan.

Laddaren ska anslutas till väggkontakten med "reseadaptern". Det är så den vanliga laddsladden kallas genomgående. Min undran blir då: Får man verkligen använda den hemma?!!! Kan inte det medföra skador.

Men jag har använt "reseadaptrar" i många år till många laddningsbara apparater, kameror med mera och har alltid funderat över varför ingen hemmaladdare automatiskt följer med, när man köper en så fin produkt.

Vad har du för laddare?

Observera också att "reseadaptern ska vara nära eluttaget, och lätt att komma åt under laddningen". Man får alltså inte placera den längre bort än sladden räcker!?? Så uselt!

Jo - jag vet att många av dessa råd är riktade till den amerikanska marknaden. Där finns krav på ordentliga instruktioner för att man inte ska råka ut för en miljondollarsstämning om telefonen går i bitar när jag slänger den i golvet.

Det får mig att inse att amerikaner måste vara lite korkade.

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: