onsdag, maj 27, 2015

Skotska intryck (4)

Min tur i Skottland fick mig att inse att det finns många likheter mellan det landet och oss i norra Sverige. Oftast lite styvmoderligt behandlat. Det bekräftar inte minst den kunniga guide, som vi hade tillgång till under hela resan (åtminstone när vi förflyttade oss).

Skottland har dock tagit fler steg på vägen mot att frigöra sig från styret i London. En gång har landet (för det är som ett eget land, de ser sig) röstat om självständighet. Det gick sådär. Men under den tid vi var där genomfördes ett ordinarie parlamentsval, som ställde till det rejält. SNP, Scottish National Party, fick många röster och raderade i stort sett ut Labourpartiet i denna del av Storbritannien.

Nicola Sturgeon som leder partiet har bara varit partiledare sedan förra året, men har blivit omåttligt uppskattad. Partiet jobbar för att göra Skottland självständigt och fick i och med valet den 7 maj 56  av de 59 platser som Skottland har i det brittiska parlamentet. Partiet har klar vänsterprofil (trots namnet) med gröna nyanser. Inte ett utpräglat "miljöparti", men med tankarna åt rätt håll, om man så säger.

Intressant och vackert var det. Och jag tror att vi i norr har en del att inspireras av. Lite mer självständighet skulle inte skada.

Det skottska parlamentet. Skandalbygge. Alldeles för dyrt. Spansk arkitekt.
Det regnade in redan efter invigningen.

*****

Inga kommentarer: