måndag, juni 15, 2015

Pussel

Lyssnar till samhällsprogrammet Kaliber i P1. Det är en uppföljning av ett program som sändes i höstas, som handlade om de resevanor som personalen vid Nationella Transportenheten har. Det är den enhet som har hand om bland annat utvisningsresor.

Originalprogrammet pekade på att tjänstemännen åkte business class och bodde på lyxhotell, efter att utvisningen verkställts. Det var flotta hotell i Dubai, resorts i Jordanien och andra länder runtom i världen, där tjänstemännen kunde stanna och "vila ut" med traktamente, på skattebetalarnas bekostnad. Ofta i flera dagar. Att man åker business class kan dock bara vara beroende på att man av olika skäl måste ha helt flexibla biljetter och då finns sällan några lågpriser.

Men tillbaka till det där med boendet. I uppföljningsprogrammet intervjuas bland andra en facklig representant från ST, Statstjänstemannaförbundet, med anledning av att det nu föreligger diskussioner om förändringar i resereglementet. Reportern frågar:
 - Men kan inte tjänstemannen åka hem direkt och få vara hemma och vila.
 - Nej, det tror jag inte på, säger fackrepresentanten. Det blir för många krav från familjen om man är hemma.

Ungefär så.

Nämen då så. Då får vi väl hosta upp medel så att arbetskraften kan hålla sig borta hemifrån även när man inte är på resa.

Herregud! De måste ju få vila efter en hetsig dag på kontoret. Då kan man ju inte tvingas åka hem och livspussla.

Men förmodligen fattas en bit.

*****
Hör programmet här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag lyssnade också på Kaliber, och på något sätt orkar jag inte reagera längre. Det verkar ju som om alla snor åt sig det de kan, utan att skämmas. Snarare tvärtom, de tycker sig ha rätt till utsvävningarna. Och vad kan man göra, när det gäller människor som helt har tappat markkontakten?

Bert Bodin sa...

Det värsta var att man i höstas lovade bot och bättring. Men enligt uppföljningen idag, så verkar inte mycket ha hänt.
- Det tar tid, sa nå'n chef.
Jo, vi märker det.

Bert Bodin sa...

Glömde .... Jag har också jobbat en del med att ordna sådana där deportationsresor för tjugo, tjugofem år sedan. Och då gick det verkligen inte till på det där sättet.

Annika sa...

Det är ju rätt förfärligt, på skumma-Rysslandnivå. Kan de verkligen komma undan med de här fasonerna? Vad som händer i hemmet är väl ändå en privatsak? Och hur kan det "ta tid" att låta bli att beställa lyxhotell? Vem kollar upp sånt här?

Bert Bodin sa...

Som svar på din sista fråga: Ja, det verkar som att det är medierna som får ta den uppgiften och följa upp i evighet.

Annika sa...

Riksrevisionsverjket...?

Annika sa...

-j

Turtlan sa...

Å på mitt jobb ifrågasätts det om man sätter upp restid till och från en kurs. Dvs den tid resan tar dit och hem som inte är kurstid.

Nej det förutsätts att man reser på sin fritid. Ersättningen är sådär 50-75 kr i timmen tror jag.

Så en viss skillnad utan tvekan.

Bert Bodin sa...

Det där har med avtal att göra. Vi har betalt för restid, som sker utanför ordinarie arbetstid.