lördag, juni 27, 2015

Snart gratis

Nog blir jag lite förstummad över regeringens senaste påhitt. Alla resenärer som råkar ut för att bli mer än 20 minuter försenade med allmänna trafikmedel, ska få rätt till ersättning från trafikbolaget!

Läs om det där: Alla resenärer som blir mer än 20 minuter försenade med allmänna trafikmedel, ska få ersättning.

Hur tänker man nu? Det ska bli lag från våren 2016, är det tänkt. Men tänkt har de nog inte riktigt. I alla fall inte "ända ut". Meningen är också att det ska gälla oavsett orsak till förseningen.(!!!)

Alltså:
  • En trafikolycka spärrar vägen en timme eller så, så att länstrafikens buss inte kan köra där.
  • Ett tåg i Norrbotten kör på en ren, så att tåget måste stanna och undersöka om den dött eller ej. Har den inte det måste tågpersonalen se till att djuret avlivas.
  • En kontaktledning rivs ner utanför Stockholm C (Rätt vanligt, faktiskt.)
Det finns många fler situationer. Här ska alltså busstransportören, eller tågföretaget ersätta resenärerna för något som de inte förorsakat, eller rår på.

Och hur blir det med säkerheten. En buss blir en kvart försenad på sträckan Luleå - Umeå på grund av något mankemang i Skellefteå. För att inte bussbolaget ska få kostnader måste chauffören köra på lite extra, för att marginalen ska hålla.

Snart åker nog de flesta resenärer med SJ gratis, om man ska tro alla rapporter om hur det fungerar söderut. Ja - i viss mån även här i norr. Eller är det här förslaget tänkt att betyda nolltaxa!?
Då finns andra sätt.

Nä - regeringen! Det där håller inte. Satsa på infrastrukturen istället. Se till att järnvägar håller godtagbar standard, så blir trafikoperatörerna nöjda och kan hålla sina tidtabeller.

Uselt förslag från er. Det låter nästan Putinskt!

*****

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Ingela sa...

Nåt måste göras, även om jag tror som du att ekonomiska sanktioner inte är rätt väg. Jag försöker lära mina barn att resa miljövänligt. Häromsistens blev nästan en hel dag som planerats för Lisebergsbesök förstörd för 16-åringen med kompis. Tåget 5 timmar sent. Kom fram först på eftermiddan. Hemresan var "bara" 2 ½ timmar försenad. Men dom vågade inte sova utan höll sej vakna från halv fyra då ankomsttiden var 04.13. Så det blev en lång väntan. Samma sak hände förra sommaren när vi skulle åka till Sthlm, jag och tjejerna. Många timmars väntan på Bastuträsk station på ett tåg som bara sköts upp avgång 8.20 blev 02.20. Värst för de som sitter och väntar med små barn. Ingen mat finns att köpa, bara fika som byborna ordnar ideellt, så länge de orkar vara vakna. Tågbolaget håller ingen ordentlig väntsal längre. Den värsta idealist tappar sugen.

Bert Bodin sa...

Tack för fin kommentar. Tågtrafiken är ett sorgligt kapitel och givetvis ska trafikoperatören ha ett stort ansvar. Men dör det mesta, när det gäller tågtrafiken beror störningarna på annat än själva tåget. Om t.ex. SJ krävs på kompensation för en trasig växels påverkan på tidtabellen är det ju helt galet. I så fall tycker jag att SJ ska kunna kvittera ut ersättning från Trafikverket. Trafikbolaget blir alltså bara en förmedlare.

Majalena sa...

Är det inte ett sent aprilskämt? Om inte så är det nog i toppen på dumma förslag från den sittande regeringen. Löfvén håller inte sina löften. Tågen skulle ju gå i tid om han blev vald, sa han vid ett möte i Uppsala, i september 2014. Det kommer bara att bli en massa undantag från 20-mintersregeln så att i slutändan blir det nog ingen kompensation alls, tror jag.

Bert Bodin sa...

Precis vad jag tror. Den där änden av kollektivtrafiken är INTE den rätta att börja nysta i.