söndag, juli 12, 2015

Rivningstomt


I södra hamnen här i Luleå har vi länge retat oss på ett gammalt hamnmagasin. Det har en gång varit prydligt, innehöll både butiker och restaurang och populär pub. Men det är ett tag sedan. Nu var det bara ett irriterande inslag i hamnområdet.

Rivning blev resultatet. Snabbt och elegant i våras. Ett nytt hamnmagasin ska det bli. Vilka verksamheter det ska innehålla är inte helt klart, men någon form av restaurang, och kanske ett Naturum (med inriktning på vår skärgård), och lite annat.

Men kommunen har varit väldigt kreativ och gjort rivningstomten till en strand. Sand, solstolar, parasoller, till och med palmer har placerats ut. En rad med små bodar, som vid juletid står på ett annat torg, har här blivit kafékiosk, Sportotek, kajakuthyrning med mera.

Jag besökte rivningstomten för första gången idag. Det var fint väder, sol och svaga vindar. Men luleborna är nog lite utfestade, för det var inte så mycket folk på "stranden".  Gott fika har de i varje fall. Och billigt! Vi fikade kaffe, brownie med grädde och betalade 46 kronor för två personer. Slå det, om du kan!

Där satt vi och filosoferade. Tittade på skärgårdsbåtarna, som kom och gick och fylldes med skärgårdssugna och drog iväg utåt öarna. En liten asiatisk grabb på högst sju-åtta år spelevinkade omkring och ville köpa juice. Pratade "kinesiska" med sin mamma, men svenska i kiosken. Imponerade hur barn kan anpassa sig. Som jag uppfattade det kunde mamman ingen svenska.

Nere vid kajkanten pågick barnteater.

Givetvis har det också gnällts bland en del lulebor.
 - Va kostar det att göra sådär.
 - Löjligt!Trevlig rivningstomt, tycker jag.
*****

Inga kommentarer: