fredag, augusti 07, 2015

Dagens designpris

Röd flickslända. Så heter denna skönhet, funnen idag. Den ska inte finnas såhär långt norrut enligt litteraturen. Men uppenbarligen gör den det. Alltså måste jag registrera/rapportera den till forskningen.

Snygg är den i varje fall.

Eller vad tycker du?


*****

6 kommentarer:

Anonym sa...

Faktiskt väldigt vacker om än lite obehaglig på något sätt. Fladdrar från Skåne och upp till Gästrikland, läser jag, så detta är tydligen en ytterst ovanlig gäst där uppe. Fin bild!

Bert Bodin sa...

Men varför obehaglig? Nu blev den kränkt.;-)

Elisabet. sa...

Ja, väldigt vacker!

Bert Bodin sa...

Jag gillar sländor. Så är det.

thord wiman sa...

Hej,
bra att du rapporterar dina rön i Artportalen (börjat vänja mig vid nya AP och hänger här i mån av tid) till forskningens fromma.
Har du något rinnande alt. stillastående sötvatten inpå knutarna eller fortplantar sländan sig även i bräckt vatten, i den mån det är så bräckt hos dig?

Jo, det är en härligt evolverad, rödfärgad flygare det där, vida bortanför människans enkla konstruktions och fattningsförmåga. Gärna sitter sländan på skjortarm, keps, kikare eller direkt på bar hud och insuper solenergi under varma fågelsessioner i augusti, september och jag upplever ibland en ilande infantil känsla av stolthet, utvaldhet. Ja, du hör själv. Lilla hjärtat bultar stort hos bägge arterna, tänker jag, vid närkontakt.

Det är litet högtidligt. Nykomlingens möte med en urgammal art som har minst 300 - 400 miljoner år mellan vingspetsarna. Med all rätt. Lite är det tillåtet att behagligt rysa mellan klo, bar hud och alla dessa svindlande årmiljoner.

Bert Bodin sa...

Den där sländan fotade jag under en utflykt till inlandet uppefter Råne älvdal, i en liten tjärn. Jag brukar besöka den någon gång per år. Egentligen är det den gröna flodtrollsländan jag "jagar". Den är ju unik för just Råneälven. Men den har jag aldrig lyckats se.

Jag brukar också få agera sittplats åt sländor ibland. Jo - Man känner sig utvald.