måndag, augusti 10, 2015

Konstaterande

Jag blir lite skrämd när jag drar paralleller mellan årets och fjolårets somrar. I fjol succé. I år fiasko. Det är inte skillnaderna som skrämmer, egentligen. Det är likheterna.

Slumpade fram ett inlägg från augusti i fjol. Där räknar jag upp ett antal fakta, som trots sommarkvalitet stämmer överens med det som gäller i år.

 • I juni hade vi nästan inga humlor. De brukar annars surra i mängd redan i slutet av maj.
 • Fjärilarna har lyst med sin frånvaro. Bara enstaka individer av ett ytterst fåtal arter. Flera vanliga har inte synts till alls. Till exempel en sådan "banal" art som nässelfjäril. Inte en enda. En, säger en sorgmantel. Inga aurora, inga påfågelöga, inga svärmare. Underligt. 
 • Härom dagen reflekterade jag över att jag inte sett en enda nyckelpiga. Vi som stadigt brukar träffa flera arter.
 • Våra trevliga ödlekamrater har också varit frånvarande. Ödsligt, kan man kanske säga.


 • Så såg det alltså ut i fjol. Och allt stämmer i år också!

  Det som är gemensamt för båda somrarna är att de båda föregåtts av urusla vintrar. Det är den slutsats, som jag drar. Där har vi kanske en orsak.

  Rätt eller fel.
  Någonting håller på att hända.

  *****
   


  Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

  2 kommentarer:

  Elisabet. sa...

  Idag såg jag sommarens första påfågelsöga .., jag har sett några vanliga vita fjärilar fladdra ut och in i växthuset, men det är allt. Ytterst få humlor. Inte en endaste nyckelpiga.

  Bert Bodin sa...

  De där vita (Höfjärilar, är det förmodligen tal om.) har jag också sett. Men det är i stort sett de enda, som jag sett flera exemplar av. Sedan saknar jag de flesta. Och, som sagt, vem har ätit upp nyckelpigorna?