söndag, augusti 23, 2015

Om tillväxt

Shopping är ju den nya religionen, sägs det. Och eftersom jag är emot allt vad religion heter, så är jag heller ingen shoppare.

 - Det ger tillväxt, hävdar många med emfas.

Okej - Då bromsar jag. Ledsen att du får det sämre, kompis. Eländes elände. Men den heliga tillväxtens altare har sedan länge börjat raseras. Bit för bit. Jorden räcker inte till för oändlig tillväxt. I år nådde vi kakburkens botten redan i juli. Då tog årets kvot slut. Tidigare än någonsin.

Men det shoppas. Oupphörligt! Kläder, skor, ofta onödiga prylar. Bara för att .... Man har inget annat att göra.

Det regnar ju bara, då måste man trösta sig. Kanske med en nonylfenoletoxilatsbehandlad tröja. Nu visste du ju inte att just din tröja var preparerad med just det där ämnet, som är lika farligt som det låter. Därför må du vara ursäktad för just det. Ämnet, som är hormonstörande, ska nu fasas ut och får inte finnas i kläder importerade till EU om fem år.

Om fem år? Eftersom ämnet nu finns, och du köper den där billiga blusen, t-tröjan, eller vad det nu vara månde för 29:70, så har tillväxten sedan länge börjat avta i en annan ände.

Nonylfenol läcker ut i vattnet, vattendragen och havet när du tvättar dina kläder. Det är som sagt hormonstörande och gör att fisk får sämre fortplantningsförmåga. Ingen vidare tillväxt där. Äter du en och annan kanske det även drabbar dig.

Tänk efter lite. Bara lite. Försök inse sambanden.

Och glöm den allenarådande och allomfattande tillväxten. För den finns inte i verkligheten!

*****

Inga kommentarer: