söndag, augusti 09, 2015

Summering

Det slår mig att jag inte skrivit någon "slutrapport" om min Helsingforsresa förra helgen. Det måste jag väl råda bot på.

Det är säkert femton- tjugo år sedan förra gången jag besökte stan. Men förra torsdagen var det dags. Ett fullsatt direktflyg från Luleå, och på en och en halv timme är man där.

Trevlig stad. Mycket har hänt sedan sist. Vi bodde på GLO Hotel Kluuvi, som ligger så mitt i smeten man kan komma. Ett stenkast från flygbussarna. Ett gruskast från Esplanaden, den kända parkgatan. Några hundra meter till Salutorget i hamnen, där bland annat turbåtarna ut till Sveaborg/Suomenlinna startar. Senatstorget med sin kända domkyrka ligger också alldeles i närheten.

Vi strosade omkring utan mål. Mest. Slog oss ner till ett glas vin på Strindberg, Café Jugend Aschan, eller restaurang Salutorget. Samtliga vid Esplanaden. Åt god middag på Brasserie Kämp (grannhotellet till GLO), och på annorlunda Savotta på Senatstorget. Italienskinspirerade Sasso, också det vid Esplanaden, var bra. Baren på GLO Hotel var också mycket trevlig.

 Ett Helsinki card köpte vi. Varianten "regionkort" gjorde att vi kunde röra oss fritt på all lokaltrafik, bussar, spårvagnar, Metro. Lång sightseeingtur med båt ingick, liksom en fin Panoramatur med buss där vi fick lära oss mycket om stan och dess historia. Rabatt på maten på flera restauranger. Inträde till muséer (Kiasma blev vårt val.) Och dessutom transport ut till flygplatsen antingen med buss, eller med nya pendeltågsbanan. Vårt kort kostade 69 EUR för tre dagar, men vi räknade ut att vi använt det för ett värde motsvarande mer än 100 EUR.

Ett bestående intryck av trevlighet, prydlighet, bra service utan tillgjordhet. Ett bestående intryck av närhet till naturen. Strandskator mitt i stan. Skarvar, vitkindade gäss (Obs! Inte Kanadaditon.), knölsvan med flera i den vackra närskärgården, som vi gjorde en båttur runt.

Ingen cyklar på trottoarerna. Eller på gågatorna. Bara en så'n sak. Bilarna stannar för gående på övergångsställena precis lika duktigt som hemma i Luleå. Ingen springer i rulltrapporna. Mobilzombies såg jag heller inte till. Folk gick till och med undan, om de fick telefon på offentlig plats.

Det "picknickades" i parkerna till exempel i den långsmala parken mellan Norra och Södra Esplanaden. Inget avfall blev kvar. Inga översvämmade papperskorgar.

Offentliga toaletter? Inga problem. Välstädade och efterhållna in i minsta detalj.

Det är helt enkelt en annan och angenämare stil, än den som råder i vår egen huvudkommun.

Välkommen med protester!

Kavat trutungdom

Picknick i esplanadens park


Fjärrtåg vi bara kan drömma om i Sverige

Välstädad centralstation


Pendeltågsstandard
Prydligt i kundutrymmet i biljettförsäljningen
*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Tack för härlig reseberättelse! Tänk, vad såna resor måste vara hälsosamma - rent yrkesmässigt -, för människor som arbetar inom resebyråbranschen! Så många tips du/ni kan komma med! Och nu blev jag själv aningen sugen på att besöka Helsingfors.

Bert Bodin sa...

Javisst! Det går massor av rapporter tillbaka till jobbet, vid sådana här tillfällen. Även om man åker privat, har man oftast fått med sig frågor av kollegerna.

Helsingfors är värt ett besök. För min del kommer det att bli fler, nu när det är så enkelt att ta sig från Luleå.