måndag, september 07, 2015

Sommaren tvekar ...

.. eller är det hösten som gör det? Sommaren vill inte ge sig iväg och hösten vägrar att träda in på scenen. Visserligen har temperaturen sjunkit några grader och går under 10 grader nattetid. Men dagarna är soliga och obarmhärtigt ljusa i den klara luften.

Svalorna flyger ännu, vilket känns sent. Det sägs att de ska lämna oss på Bartolomeusdagen, alltså den 24 augusti.

Sent omsider har även fjärilarna "kommit igång". Inte i mängder, men Sorgmanteln visade upp sig idag. Den har vi inte sett sedan i april. Då över snön. Vinbärsfuksen träffade jag härom dagen. Den brukar jag se i juli, vilket inte hände i år.

Sedan slår det mig att jag redan för några år sedan på amatörforskarvis påstod att årstiderna på något sätt har förskjutits under min livstid. Vintrarna, dvs snövintrarna kommer senare, från mitten av januari och framåt. Somrarna kommer inte igång förrän tidigast i mitten av juli, och hösten dröjer.

Kanske är det tillfälligheter. Den här veckan lär i alla fall bli mer sommarlik än juli, om man ska tro SMHI. Och det ska man väl. Gamla pålitliga SMHI. (Hm, hm, hm!)

Svart ängstrollslända. Honan är ibland såhär ljus.

*****

2 kommentarer:

Turtlan sa...

Visst är det så. Dåliga odds på junisemester. Augusti och september oftast en vinnare. Snö före jul är smått chockartat om vi får någon alls.

Bert Bodin sa...

Jepp - Vårt gemensamma forskningsinstitut kommer ofta fram med likartade resultat. ;-)