onsdag, oktober 28, 2015

Så går det till i Gunnarsbyn

Jag har tidigare berättat om flyktingmottagandet i Råneå (t.ex. här.), där det fungerat bra i många, många år. Det lilla samhället (ungefär en mil från min stuga på Rånlandet) har tagit emot och integrerat människor på ett bra sätt.

Norrut i samma älvdal ligger ett kluster med små trevliga byar. Det är Sörbyn, Valvträsk, Lassbyn, Överstbyn och Gunnarsbyn. Oändligt vackra trakter.

I Gunnarsbyn har ett asylboende inrättats i somras. Och byborna har ställt upp på olika sätt för att välkomna flyktingarna. Här struntar man i vilka bestämmelser som finns om utbildning i svenska till exempel och har startat egen undervisning i svenska.

Byn har också "lokal-TV".  De har förstås uppmärksammat att det kommit gäster till byn.

Här ett avsnitt, som handlar om undervisningen.

Här finns ett annat avsnitt i den serie reportage som producerats. Det är det femte och senaste.

Det finns ett litet arkiv där du kan botanisera bland alla avsnitten.

Man blir glad.

*****

4 kommentarer:

Andra året i Hjo sa...

Trevliga byar och trevliga flyktingar, säkert. Men problem blir det likafullt. Två svenska storstäder ska förses med jobb och bostäder. Men jag hoppas de får det bra i den norrländska byarna, vilket de säkert får om det skaffas jobb åt dem. Eller om de gör det själva förstås. I Sthlm och Gbg blir det inte lika kul.

Bert Bodin sa...

Hur har ni det i Hjo med dessa frågor?

Andra året i Hjo sa...

Det vet jag faktiskt inte riktigt. Visst syns det fler exotiska ansikten på stan men inga massor. Inga upprörda röster i Hjo-gruppen på facebook Och ikväll har kommunen Demokrati- och integrationskväll i Kulturkvarteret. Kanske att man skulle.

Bert Bodin sa...

Jag tror som du att problemen uppstår mer i de stora städerna. Det verkar som att de små orterna har större möjligheter att jobba med integrationsfrågor. Hörde en inringare i Ring P1 idag från Österfärnebo, som berättade hur de jobbade med flyktingar där sedan flera år. Och lyckats bra. Där finns språkkafé två gånger i veckan. Idrottsföreningar tar hand om de som vill prova på allt från fotboll till skidåkning. Jag tror på integrationsarbete där de som kommer till Sverige får närkontakt med människor. Och det funkar nog bättre på småorter.

Sedan gäller det för urbaniseringsivrarna att släppa på sina ambitioner att ALLA ska bo i storstäder. Oavsett ursprung. Arbetsmarknaden måste decentraliseras.