måndag, augusti 31, 2015

Bara så'ru vet

Improvisation

När jag en gång köpte purjolök på torget av en bestämd madam, fick jag vänskapliga bannor.
 - Du använder väl inte bara den nedre delen? Såhär fina blad får du inte strunta i.
Jag försäkrade att jag tänkte använda hela purjon.
 - Det har jag alltid gjort, när blasten varit fin, sa jag.

Härom kvällen såg jag en TV-kock som jag blev glad åt. Han "bannade" alla som bara använder de små broccolibuketterna och slänger stjälken. Jag kände mig inte ett dugg träffad. Jag samlar nämligen broccolistjälkar. Putsar dem från ojämnheter och skavanker och fryser in. En påse i frysen fylls på varenda gång jag använt grönsaken.

Idag tog jag fram påsen. Två stjälkar tinades lätt innan de skivades tunt och koktes snabbt i saltat vatten. Några minuter bara. Sedan körde jag hela rasket med stavmixer till lagom konsistens, pytsade i grönsaksbuljong, ekologisk rapsolja, en kvarglömd creme-fraicheslatt. En halv hackad rödlök, kryddor och spädde med mjölk till rätt konsistens och kokade upp.

Under tiden fräste jag den andra lökhalvan tillsammans med nyplockade kantareller, peppar och salt. Fräset hamnade på en tunnbrödsmacka, som serverades till soppan ute på terassen.

Smaklig måltid!

Ovanstående räckte gott och väl för en person. Och då hade jag till och med glömt att strimla lite alspånsrökt skinka i soppan. Den dög ändå.


*****

Måndagmorgon

Första inspektionsrundan genomförd. Soligt och fint. Svalor jagar insekter i vassruggen nere vid stranden. Ringblommorna prunkar borta vid våra "storstenar" vid infarten. Några kantareller till lunchmackan hämtar jag också från mitt ställe.

Sedan blir det väl lite småpyssel. Det lär bli sämre väder framåt eftermiddagen.
Men först kaffe.

(Att fotografera lövsångare i björk som i fredagens vindkarusell tappade en massa löv, med mobilkamera, är inte enkelt. Därför är bilden ganska mycket manipulerad.)


*****

söndag, augusti 30, 2015

Glittrande hav ...

.. och ovanligt mycket tågbär. Tror att jag vet vad jag ska göra imorgon. Och det är inte bad eller fiske.

Men tågbär blir premiär för mig. Jag har aldrig brytt mig om dem. Men i år finns det massor. Kan bli god måltidsdryck.



*****

På fönstret ...

.. som jag spanar ut igenom
när jag står och diskar frukostdisken
sitter en harkrank och gör detsamma.

Minus "diskar frukostdisken", förstås.

Detalj av vinge. (Bilden är modifierad.)


*****

lördag, augusti 29, 2015

Avskyvärt

 - Det här är den största folkvandringen vi upplever sedan andra världskriget, sa en politisk kommentator i Ekot idag angående den pågående flyktingsituationen.

Folkvandringen då, orsakades av nazistiska och fascistiska starka strömningar i Europa. Tyskland, Italien och Spanien.

Jag måste säga, att det skrämmer mig att snart sagt var femte person jag möter på gatorna i Sverige idag, är beredda att stödja ett parti, som bygger på samma ideologi som på den tiden.

Det skrämmer mig, som sagt.
Och dessutom skäms jag över det faktum att det är så.

*****

Vintermyset ...

.. är räddat. Göran kommer med påfyllning.
Då vet man vad man har att göra idag.
Stapla!


*****

fredag, augusti 28, 2015

Rånlandet 28 augusti 22.40

Varm kväll går mot natt.

*****

På scenen ...

.. gör en nattfjäril entré.

Slut

Dagens skyfall med häftiga vindstötar betydde mer eller mindre slutet för perennarabatten i stugan. Och krukan på trappen hade blåst iväg ner på gården.

23 liter per kvadratmeter har dråsat ner på ett par timmar och markerade slutet på den långa fina perioden av sommarlika dagar. De enda sammanhängande vi haft.

*****

Så har forskarvärlden ...

.. slösat pengar igen. Att det händer titt som tätt har jag skrivit om förr. Fullständigt logiska saker blir forskarrapporter, där folk har jobbat i åååår med att få fram en slutsats som de oftast kunna fråga mig om. För jag vet ju bäst. Nä - inte alltid, men nu ...

Man får svajig gång om man går och sms:ar samtidigt.

Det är den häpnadsväckande vetenskapliga upptäckten, som redovisas idag.
Och vad var det för nytt med den rapporten, egentligen. Samma sak publicerades ju i januari 2014.

Snälla vetenskapsmän. Vill ni veta vad som händer
  • om man cyklar och sms:ar?
  • om man kör bil och sms:ar?
Som sagt. Fråga mig!
Jag tar bara 10% av forskararvodet.
Du kan få berömmelsen. Det bjuder jag på.

*****
Här är mer att läsa.
Och ännu mer.

En sådan dag

Efter sommarens soligaste period, kommer regnet. Syndafloden. Jisses vad det regnar nu på morgonen!

Folk hukar under paraplyerna, just i den tid då "alla" ska till jobbet. Men man får väl vara glad, trots allt. Aftonslasket rapporterar ju om "Dödsstorm i Florida", enligt flödet på Facebook. (Själv betackar jag mig för dylik "journalistik" sedan 50 år snart.)

Själv har jag ju förmånen att slippa gå ut. Åtminstone tills dagens nödvändiga ärenden måste göras. Det börjar ju bli helg.





*****

torsdag, augusti 27, 2015

Jaha - Och ni då?

Politiker är ju som de är och skall så tydligen vara, också. Jag föraktar dem inte. Inser att de har ett sjuhelsikes jobb.

Innan jag gick till jobbet i morse, landade en intervju/debatt mot mina trumhinnor.

Det var vår bostadsminister, som fick frågor angående det "paket" med satsningar på nya bostäder som vår regering vill genomföra och nu har budgeterat. En rasande massa pengar. Vi får väl se hur det blir med det.

Mot honom pratade Moderaternas bostadstalesman. Ungefär såhär:
 - Ja, men det där räcker ju inte. Det blir inget av den satsningen.

Och jag tänkte surt: Nå men ni själva då, som styrde i 8 år.... Vad gjorde ni? Några fler bostäder blev det då inte.

*****

onsdag, augusti 26, 2015

Sitter länge ...

.. på balkongen i den ljumma kvällen. En av många den senaste veckan. Reflekterar över livets mysterier ... eller är det funderingar över vad det var jag skulle köpa på Clas Ohlson imorgon och som jag helt glömt vad det var?

Nåja - Det löser sig nog.


Uppdatering: Det var syltburksringar det gällde. Minnet kom åter.

Jag tror jag ger upp

Finns det en borrsäsong? Jag har konstaterat att det är så. Vet inte vad du säger, men idag har jag iakttagit påtagliga och ovedersägliga bevis för detta.

Det började i förmiddags, då jag i avkopplingens rus beslöt att ta en lugn kopp kaffe på balkongen. I samma ögonblick jag steg ut där satte en slagborr igång i något bärande betongfundament i huset. Man hörde inte vad man tänkte.



Nåja - Jag tog mitt kaffe i protest och försökte bortse från vibrationerna. Dagen går vidare i sin vanliga lunk. Och för att undkomma svallvågorna i kaffekoppen, avslutar jag snabbt och går och handlar. När jag kommer tillbaka är det tyst.

Någon timme senare sätter det igång igen! Ännu värre. Men nu från P-huset i kvarteret intill, där det borras, skärs i plåt, bankas .... Ja, jag vet inte vad. Men då kan jag stänga ljudet ute genom att stänga balkongdörrarna. Oljudet fortsätter i en timme.

På eftermiddagen ger jag mig ut på stan. Tänkte att jag kunde ta en fika på någon uteservering. Träffar en bekant, som jag pratar med en bra stund, just vid det tilltänkta fiket. Han är dock på väg därifrån för att börja jobba. Och samtalet dränks plötsligt i ett öronbedövande och skärande oljud. Någon sågar stenplattor runt hörnet, där man håller på att lägga om gatan. Det är omöjligt att föra samtal och jag hoppas utföraren har hörselkåpor. Skippar idén med kaffe och går hem istället.

Tar av mig skorna i hallen. Tänker att det får bli en fika hemma istället. I samma ögonblick som jag spolar vatten i vattenvärmaren sätter det igång igen. Borren i huset. Den har ju varit tyst sedan i förmiddags! Tar på mig skorna och tänker fly, men besinnar mig. Nu är det ju försent för eftermiddagsfika.

Inser plötsligt att det snart är dags för det årliga besöket hos tandläkaren.

Sätter mig här och skriver denna forskningsrapport istället.

Slutsats: Det är borrsäsong.
RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

*****

Inveckling

För tredje gången på en vecka blir det sändningsavbrott i SR P1 idag. Det varade i några minuter.

Den vanliga rösten kom in och beklagade.
 - Detta är ett meddelande från sändningsledningen i Sveriges Radio. Vi har råkat ut för ett avbrott i sändningarna och ....  Under tiden spelar vi lite musik.
Och så kommer den där musiken igen, som jag inte vet vad det är. Men det är samma, gång, på gång, på gång. Tre gånger på en vecka.

I helgen hade vi ett par avbrott även i TV-sändningarna i stugan. Plötsligt försvinner bild och ljud och TV:n säger: Ingen signal.

Ett par kompisar på annan ort längs vår kust, messade tidigare den dagen och undrade om vi hade någon bild på TV:n. Jo, det hade vi. Inga problem. Men kompisarna fick bara in finsk (!!!) TV. Och de bor inte närmare Finland än vad vi gör. Snarare precis tvärtom.

Säga vad man vill om utvecklingen. Men jag har en känsla av att tekniken (den digitala) har blivit tilltrodd alltför många bra egenskaper alldeles för snabbt. Har också en känsla av att det är betydligt oftare som det krånglar nuförtiden, än vad det gjorde för ... säg 10 år sedan.

IP-telefoni skulle vara frälsningen för oss på jobbet. Sas det. Vi bytte växel för något år sedan för andra gången på två år (det behövdes visserligen) till en sådan som använder nätet för sin kommunikation. Visst - Det lovades guld och gröna skogar. Den första växeln fick vi byta efter ett drygt halvår. Den klarade inte våra krav. Den andra växeln funkar bättre, men ack så många problem vi haft med avbrott i kommunikationerna. Minst en gång varannan månad har vi varit helt utan förbindelse.

Jag är ingen teknikfiende. Tvärtom. Hakar gärna på i olika sammanhang. Men när det gäller infrastruktur tycker jag att kraven ska vara stenhårda.

Istället verkar det som att utveckling har blivit inveckling.

*****

tisdag, augusti 25, 2015

Uj uj

Fick en inbjudan. En inbjudan om att uppgradera till Windows 10. Det lät väl bra, så jag slog till.

Det tog en väääääldig tid. Men nu är det klart, och det ser väl bra ut hittills. Men i första skedet verkar det som man har tappat en del gammalt vad gäller länkar och så vidare. Var inte orolig. Allt finns kvar, även om man får klicka lite extra och ställa in och greja.

Sistnämnda tog bråkdelen av den tid, som det tog att ladda hem och installera hela tjottabalongen, som en känd TV-profil brukar säga.

Sedan får vi väl se om den nya webbläsaren Edge, som den heter, håller vad den lovar.

*****

Generositet

Nu har jag tydligen haft spenderbyxorna på igen. Förra gången betalade jag en räkning två gånger. Pengarna rutschade tillbaka rätt snabbt till mitt konto. Den här gången, däremot, var jag omedveten. Men det kanske beror på att summan var av mindre modell.

51 kronor har jag tydligen varit för generös med. För nu kom en check från Telia på den summan. Schysst! Särskilt som jag inte vet vad det är som jag betalt för mycket.

Avin kom med posten i vanligt brev. Bara att lösa in. På ICA till exempel, som tar 30 spänn för besväret. Men värre är det hos den giriga banken, som vill ha 50 kronor för att lösa in min 51-kronorscheck. En krona över till mig, alltså.

Jag tror jag går till ICA, växlar in den och ger 21 kronor till damen som sitter utanför.

Banken behöver inte mina pengar.

*****

Mot jobbet


***** 

måndag, augusti 24, 2015

Tioårsreprisen

Exakt idag, för tio år sedan satt jag och åt lunch. Iakttar gatulivet. När jag läser inlägget från den dagen reflekterar jag över att, trots att det händer massor, så har ändå inte så mycket hänt.

Läs och bedöm!

*****

Fotografens mödor

Tänk vad bra det har blivit, nu när man inte behöver film i kameran. Då kan man ju ta massor med bilder och filmen tar aldrig slut.

Det är bra, när man ska fotografera fåglar, till exempel. De poserar ju inte alltid så villigt. Snarare tvärtom.

En liten historia ur levande fågelfotograflivet inträffade nyss här på Rånlandet. En sällsynt gäst parkerade i ett träd utanför fönstret och undersökte noggrant både den nya och den gamla raserade holken där.

 - En gråspett!
Jag störtar förstås efter kameran för att få bilder. Och naturligtvis inträffar det som aldrig inträffade med kameror som hade film. Battery empty. Jäklar!

Störtar mig efter nästa kamera. Får igång den och pejlar in besökaren för att få åtminstone en bild.

Nähäpp - Då flyger den iväg och sätter sig bakom bastun, det vill säga, utom synhåll. Och där blev den kvar. Jag såg den aldrig mer.




Men jag har lyckats förr. En vinter för länge sedan. Med dåligt ljus och på långt håll. Men ändå!

Pust!


*****

Men ...?

Var är världen?
 
 
***** 

söndag, augusti 23, 2015

Tyckte jag hörde nå't ...

.. om att lingonskörden blir dålig i Sverige i år.

Men det är klart; det är ju Sverige det.



*****

Om tillväxt

Shopping är ju den nya religionen, sägs det. Och eftersom jag är emot allt vad religion heter, så är jag heller ingen shoppare.

 - Det ger tillväxt, hävdar många med emfas.

Okej - Då bromsar jag. Ledsen att du får det sämre, kompis. Eländes elände. Men den heliga tillväxtens altare har sedan länge börjat raseras. Bit för bit. Jorden räcker inte till för oändlig tillväxt. I år nådde vi kakburkens botten redan i juli. Då tog årets kvot slut. Tidigare än någonsin.

Men det shoppas. Oupphörligt! Kläder, skor, ofta onödiga prylar. Bara för att .... Man har inget annat att göra.

Det regnar ju bara, då måste man trösta sig. Kanske med en nonylfenoletoxilatsbehandlad tröja. Nu visste du ju inte att just din tröja var preparerad med just det där ämnet, som är lika farligt som det låter. Därför må du vara ursäktad för just det. Ämnet, som är hormonstörande, ska nu fasas ut och får inte finnas i kläder importerade till EU om fem år.

Om fem år? Eftersom ämnet nu finns, och du köper den där billiga blusen, t-tröjan, eller vad det nu vara månde för 29:70, så har tillväxten sedan länge börjat avta i en annan ände.

Nonylfenol läcker ut i vattnet, vattendragen och havet när du tvättar dina kläder. Det är som sagt hormonstörande och gör att fisk får sämre fortplantningsförmåga. Ingen vidare tillväxt där. Äter du en och annan kanske det även drabbar dig.

Tänk efter lite. Bara lite. Försök inse sambanden.

Och glöm den allenarådande och allomfattande tillväxten. För den finns inte i verkligheten!

*****

Lyx

Sängkläderna på vädring.
 
Sker sällan hemma i stan.
 
***** 
 

lördag, augusti 22, 2015

Dagens designpris ...

.. går till denna Agapanthus som pryder vår patio väst norra, för andra året i rad.



*****

Jodå ...

.. ordningen återställdes rätt snart. Blå himmel och sol. Lätt bris.

Långt där borta ser jag en liten prick mot Piltreven. Det är 2 kilometer bort. Men pricken känns obekant. Måste undersökas. Fram med tillgänglig teknisk utrustning.

Det är en säl, som ligger där på ett av de förrädiska grund, som finns lite här och där i den norrbottniska skärgården.

Bilden är av dålig teknisk kvalitet. Den är, som sagt, tagen på 2 km avstånd.

Men den duger.



*****

Godtidigmorgon ...

.. från sovrumsfönstret på Rånlandet.
Vilken kontrast jämfört med gångna tio dagar som varit kristallklara. (Vi vann ju extraomgången av Solligan enligt Rapport igår.)

Och vänta bara. Snart är ordningen återställd.
Jag lovar!


*****

fredag, augusti 21, 2015

Fixade lite tillbehör ...

.. till kvällens middag. Efter några dagar i stan är jag åter ute på Rånlandet. Skönt, även om jag är lite kluven just idag. Vädret är alldeles för fint för staden. 

Men ikväll börjar Luleås andra musikfest för sommaren. Musikens makt.

Och just ikväll framträder bland andra Weeping willows. Hm ... Vad gör man?


*****

torsdag, augusti 20, 2015

Sommarluleå

Middag på bistron. Goda vänner, carpaccio och abborrfiléer. Surr och prat.

Ljum kväll. 19 grader när jag tassar hemåt.

*****

Hur många gånger ...

.. ska myndigheterna och lagstiftarna (dvs. du och jag och alla andra) behöva väckas.

Min aversion mot så kallade terrängfordon är känd. Gäller såväl snöskotrar som fyrhjulingar. Jag får ofta tråkningar för min åsikt. Eller också bemöts jag med tystnad, när det någon gång diskuteras. Det sistnämnda tar ja dock som ett litet positivt tecken på dåligt samvete hos dem som jag diskuterar med. Alltid något.

Observera att jag här endast pratar om nöjesåkning. Och jag har tagit upp detta förr flera gånger.

Nu uppmärksammas markförstöringen i skog, mark och fjäll i en artikel i dagens NSD.

Debatten lär fortsätta. Olika lobbyorganisationer vaknar, och många struntar helt enkelt i konsekvenserna av naturförstörelsen.

Det är sorgligt.

*****

På vår innergård ...

.. pågår surströmmingspremiären.


*****

onsdag, augusti 19, 2015

När det kommer nära

Det blev en annorlunda eftermiddag efter att telefonen ringde. Det var från jobbet. Jag jobbar ju inte på onsdagar, men får förstås ibland samtal när frågor inom mitt område dyker upp.

Men den här gången var det annorlunda. En av våra kolleger har försvunnit. Han har lämnat hemmet i bil igår förmiddag, och sedan dess har han inte hörts av eller synts till. Nu hade hans fru ringt till mitt jobb och berättat. 

Jag går förstås till jobbet för att vara med i diskussioner, ventilera, och bolla idéer ... Vad skulle vi kunna göra. Skulle vi kunna göra någonting alls, annat än vänta. En medarbetare tar bilen och åker till flygplatsen för att spana om hans bil finns där. Polis har redan varit på jobbet och förhört kollegerna innan jag kom dit. Man har också konstaterat att hans båt ligger kvar i hamn, så till stugan har han inte åkt. Till saken hör också att han lämnat sin mobil hemma. Till saken hör också att Mikael varit sjukskriven en längre tid.

Vi kan bara avvakta och hoppas.

Missing people är också kontaktade


*****
Uppdatering : Mikael återfanns nu sent på onsdagskvällen, efter ett och ett halvt dygn. Han är förd till sjukhus. Det är den information som är tillgänglig för närvarande.

Hittade en cykelväg ...

.. jag inte ens visste fanns och hamnade i en hamn jag heller inte kände till.
Övergiven och glömd. I alla fall av mig. Den vittnar förmodligen om det faktum att landhöjningen pågår. Den aktiva delen av hamnen finns nu längre bort.

Spännande att utforska ställen jag aldrig sett förr, trots att det är i min egen stad.


*****

Ombyte förnöjer

Vaknar av gatuljud som tränger in genom den öppna balkongdörren. Eller tränger och tränger ... dörren står ju på vid gavel och alla glasväggar på balkongen är skjutna åt sidan så långt det går. Men det är skönt med sval luft när man sover.

Jag vaknar först till två kvinnor som pratar thailändska glatt och högt. Någon varubil backar in till butikens intag med det vanliga backningssignalerna. Några måsar skriker och kivas förmodligen om någon matrest.

Klockan är inte ens 06 men jag bryr mig inte. Somnar om och vaknar till väckarklockan en knapp halvtimme senare.

Dagen ser ut att bli bra.

*****

tisdag, augusti 18, 2015

Tänk att ...

.. sommaren verkar ha kommit till slut. Med det första riktiga högtrycket sedan i april, tror jag. Och imorgon har jag ledig dag. I stan. Vad hittar man på då?

Det får bli improvisation. En lång cykeltur, kanske. Ut till Lövskär. Eller en skärgårdsbåt till Klubbviken. Vi får se.

Bilden nedan  visar utsikten från förstukvisten på stugan i morse,  är jag skulle in till stan och jobba.

*****

måndag, augusti 17, 2015

Dagens designpris

Även idag blir det en insekt. Här har fantasin verkligen fått spelrum. Nästan i Disneys anda. Jag tänker på uppnäsan och det lilla leendet.

Jag tror att detta är en Starrmosaikslända, men är inte riktigt säker.

Pris får den i vilket fall.


Uppdatering: Det är nu bekräftat att det är en starrmosaikslända.

*****

Sunt förnuft

 - Det tar ett tag innan en ny lag kan träda i kraft, sa finansmarknadsminister Bodlund i Rapport idag. Då handlade det om amorteringskrav på huslån.

Men det verkar svårt, det där med lagar överhuvudtaget. Och allra helst om det inte finns några som helst ambitioner att ändra, trots att sunt förnuft säger hur det borde vara.

Jag tänker bland annat på fortkörare, som inte kan bötfällas, eftersom man inte kan se förarens ansikte på fartkamerans foto. Där har jag mycket svårt att förstå varför man inte kan skicka böterna till fordonsägaren, den som bilen är registrerad på. Sedan får väl ägaren ta itu med föraren och utfärda bannor, körförbud, eller helt enkelt be förbrytaren betala.

Samma sak kan väl gälla för den nya egoismen att sätta ett falskt handikappbevis i vindrutan och parkera gratis på centralt belägna p-platser.

I inslaget jagade reportern ikapp en dam, som just parkerat, men som såg väldigt pigg och ohandikappad ut, där hon försökte skynda ifrån de obehagliga frågorna.
 - Det är min mans tillstånd, sa hon.
Reportern ringde då upp mannen.
 - Nej, det är en kompis som brukar låna bilen ibland (en Porsche, förresten. Min anm.). Han har träben.

Så fullständigt genomskinligt.
Och så fullständigt enkelt att skicka räkning till bilägaren.

Men så får man inte göra i flathetens stamort på jorden.

*****

Ständigt aktuellt

Ett femårsminne - nej, det där lät för högtidligt. Ett inlägg för fem år sedan, precis idag, tar upp ett ständigt aktuellt ämne. Verkar det som. För jag ser inga andra signaler. Snarare tvärtom.

Och det känns fel.

*****

Incheckade

Tidig morgon. Daggfuktigt. Men solen har kraft och skiner på stugans östfasad. Det ser ut att bli en fin dag igen.

Insektshotellet har fått nya gäster. De kom igår. Länge (flera år, faktiskt) har jag väntat. Kanske har nyheten om hotellet inte spritt sig tillräckligt. Men nu har två rum blivit upptagna. Ett större och ett mindre.
Och ser jag inte fel, så är det inflyttning på gång i ett tredje. På översta etaget längst till vänster.


*****

söndag, augusti 16, 2015

Dagens designpris ...

.. tilldelas denna blomfluga, som tillhör undergruppen slamflugor. Ett märkligt namn, kan tyckas, men larven ligger och gosar i bottenslammet på sjöar och dammar, innan den förvandlas till denna läckra och långt ifrån "slammiga" insekt. Nektar är det enda som duger åt denna hane. Gulfotad slamfluga, alltså. Eristalis pertinax för er som inte är bönder.



*****

Har du träffat på ...

.. en ängsbaldakinspindel någon gång?

Det har jag.



*****

lördag, augusti 15, 2015

Rånlandet 15 augusti kl 22.14

Sval kväll efter solrik dag. Här har jobbats med gräsklippning, rabattrensning, trimning och inte minst så har äntligen alla 17 ton jord som levererades i fjol fördelats och fått sina betydelsefulla uppgifter lite här och där på tomten.

Sedan var vi värda avkoppling, god mat och ett gott vin.

Kvällarna börjar mörkna.

*****

Den där känslan ...

.. när man ställer sig i köket utan en aning om vad det ska bli för middag. Som jag förväntas framställa.

Huuu ...

*****

Jösses ...

.. vilken fart det är i gamla nätkomposten.

Bara för att man råkade tappa en fröpåse där i våras.

*****

fredag, augusti 14, 2015

Extraknäck

Kundaktiviteter och semestertider. Det är lite manfall på jobbet. Och vad får då en stackars pensionär göra?

Jo - han får rycka in på sin lediga tid och jobba i växeln! Från 12 till 17. En fredag! Skandalöst!

Men rätt kul, faktiskt. Fick en snabbkurs igår, och det går ....  (vänta lite) ......

 - Välkommen till NEX Resebyrå. ..... Hon är på lunch till 13.30. Vill du tala med någon annan i den gruppen? ..... Okej, varsågod!

... jättebra. Hittills.

*****

Släng ...

.. alla religioner på den skräphög där de hör hemma.

Lyssnar på Ring P1. Där blandas åsikter hött om mött. Idag en Imam, som var ödmjuk, men undvek att svara på, för honom, pinsamma frågor. Sedan ringde en man, som hade letat upp de allra värsta ur någon gammal muslimsk urkund, och läste en stump ur den. Att den kristna bibeln skulle kunna visa upp samma nivå på människoförakt ville han inte gå med på, eller ens diskutera.
 - Jag lever för Kristus, sa han. Han krigade inte.

Hyckleriet har inga gränser.

Synd att mänskligheten inte har kommit längre.

*****

torsdag, augusti 13, 2015

Ännu är ...

.. kvällarna ljusa här i norr. Sitter på balkongen och läser utan problem. Ser kumquatbusken med sin enda kvarvarande frukt. Den har gett otrolig skörd senaste året.

Den märkliga hortensian som jag fick av mina arbetskompisar när jag fyllde pension har också övervintrat helt utan blad här ute. Exploderade i våras med kritvita klasar, som sedan övergick i grönt. Nu byter den till cerise i blomkanterna.

Så kan det vara en torsdagskväll i augusti medan jag funderar på om jag ska se Bagdad Café på SVT2 för tredje gången. Börjar om en kvart.

Gokväll.


*****

Stackars vilsna

Men hur är det fatt, egentligen. Ska vi nu börja förse alla allmänna platser med eluttag, för att tillfredsställa behövande mobilmissbrukare?

Det finns utmärkta reservalternativ att köpa för billig penning på varje telefonbutik, Clas Ohlson eller liknande.

Ett alternativ är väl också att man laddar sin mobil innan man åker hemifrån till sitt eventuella jobb. Det borde väl räcka, eftersom man normalt sett inte ska ha tid att "nöta upp" all ström under en arbetsdag.

Rim och reson. Det börjar bli lite skrattretande.

DN idag.


*****

onsdag, augusti 12, 2015

Hemåt i natten

Dumheter

" ... såhär under årets sista sommarvecka." Que?? Jag hoppade till när det sades i radions kulturnytt i morse. Vem fasen har bestämt det, undrade jag. Har sommaren en fastställd gräns.

Jo, jag vet att det finns människor som anser att sommaren är slut när semestern är över. Oavsett när man valt att ta ut sin ledighet. Fantasilöst, tycker jag, som i år levt i en landsända där sommaren lämnat mycket i övrigt att önska. Men nog tycker jag ändå att det är sommar.

"Sommaren är slut när ljungen blommar", sa författarinnan Pamela Jazcowiaks mormor. Jaha - Ja då är det väl så, för den blommar för fullt just nu.

Samtidigt upplever vi just denna vecka sommarsoliga dagar, med behaglig värme och svaga vindar. Så jag ber att få reservera mig mot dysterkvistarna.

Sommaren tar slut när dygnsmedeltempen understiger 10 grader fem dygn i följd.
Krasst?
Tråkigt?

Nä - Bra definition. Ordning i leden.

*****

Sommarluleå

tisdag, augusti 11, 2015

150 miljoner

Hur i herrans namn ska han klara sig, Nordeachefen som fått sluta? Bara kaffepengar i pension. Stackare.

Det blir väl en pappmugg utanför ICA om några år.

*****

Hon var lång och blond ...

.. och lyfte på solglasögonen precis när hon kom fram till mig. Ett stort leende.
 - Hej! Jag kan inte bara gå förbi när jag ser dig. Men du kommer kanske inte ihåg mig.
- Men jösses, sa jag. Dig har jag inte sett på massor av år. Visst kommer jag ihåg dig. Eva heter du.
Hon gav mig en kram och vi började prata. Och hur vi än vrider och vänder på fakta, så inser vi att vi inte sett varandra på 28 år. Hon jobbade på det resebyråkontor där jag då var chef. Men hon slutade och gick vidare i livet och forskar nu i Uppsala, efter att också ha jobbat som lärare. Nu var hon bara på besök i hemstaden.
 - Kommer du ihåg några av de andra, frågar jag.
 - Ja, sa hon och började tänka efter. Nä, det är nog bara Torgny. Och dig, förstås.

Vi blev stående en bra stund och pratade im ditt och datt från den tiden.

Slutligen klämde hon i med:
 - Och jag måste bara få säga en sak. Du är den bästa chef jag någonsin haft.

Så nu vet du!

*****

Råd

Någon som har en aning?

Eftersom jag har utmärkt dator och excellent mobil händer det ibland att min surfplatta kan bli liggande oanvänd en dag eller två.

Fråga: Varför får jag upp alla gamla kommentarer och alla gamla mess ( se "ikonerna" i plattans överkant!) från Messenger, när jag öppnar plattan. Jag har ju läst allt tidigare på mobilen eller i datorn. Är det någon inställning jag missat, eller ...?



*****

I selen ...

.. och lunch på stan.


*****

måndag, augusti 10, 2015

Misumena vatia - Dagens designpris

Uppgiften är lite osäker, men den samlade expertisen tror att det är en ung hane av Misumena vatia, en blomkrabbspindel.

Strunt samma. Den är väldigt vacker oavsett namn.


Vi kom bra överens. Här sitter den på min lillfingerknoge.


*****

Nog för att jag ...

.. tagit upp liftare några enstaka gånger under mitt långa liv. Det har alltid varit trevligt. Men tack och lov har jag sluppit ta upp 37 stycken!

Det har den här stackars humlan fått göra. Hur det går till, förstår jag inte riktigt, men kvalster kan tydligen åka med från blomma till blomma. Det finns alltså små kvalster som också gillar pollen och nektar.

Så verkar det gå till.














*****

Konstaterande

Jag blir lite skrämd när jag drar paralleller mellan årets och fjolårets somrar. I fjol succé. I år fiasko. Det är inte skillnaderna som skrämmer, egentligen. Det är likheterna.

Slumpade fram ett inlägg från augusti i fjol. Där räknar jag upp ett antal fakta, som trots sommarkvalitet stämmer överens med det som gäller i år.

  • I juni hade vi nästan inga humlor. De brukar annars surra i mängd redan i slutet av maj.
  • Fjärilarna har lyst med sin frånvaro. Bara enstaka individer av ett ytterst fåtal arter. Flera vanliga har inte synts till alls. Till exempel en sådan "banal" art som nässelfjäril. Inte en enda. En, säger en sorgmantel. Inga aurora, inga påfågelöga, inga svärmare. Underligt. 
  • Härom dagen reflekterade jag över att jag inte sett en enda nyckelpiga. Vi som stadigt brukar träffa flera arter.
  • Våra trevliga ödlekamrater har också varit frånvarande. Ödsligt, kan man kanske säga.


  • Så såg det alltså ut i fjol. Och allt stämmer i år också!

    Det som är gemensamt för båda somrarna är att de båda föregåtts av urusla vintrar. Det är den slutsats, som jag drar. Där har vi kanske en orsak.

    Rätt eller fel.
    Någonting håller på att hända.

    *****
     


    Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

    söndag, augusti 09, 2015

    En dag ...

    .. fylld av improvisation. En hel del lättja. Lång frukost. Klarblå himmel som plötsligt, mycket plötsligt blev helt grå, när vi gjort dagens arbete. Första åkerbärsskörden bärgad. Blåbär likaså - sällsynt många och sällsynt stora. Något ska man väl tacka regnet för. Frågan är bara om de smakar utspätt.

    Sedan tog alltså lättjan över när himlen blev täckt, vinden försvann helt och allt blir sådär tyst och stilla, att man inte tror sina sinnen. Inget händer.

    Och så - genom ett trollslag - exploderar det grå i skarpt orange i nordväst.



    *****

    Summering

    Det slår mig att jag inte skrivit någon "slutrapport" om min Helsingforsresa förra helgen. Det måste jag väl råda bot på.

    Det är säkert femton- tjugo år sedan förra gången jag besökte stan. Men förra torsdagen var det dags. Ett fullsatt direktflyg från Luleå, och på en och en halv timme är man där.

    Trevlig stad. Mycket har hänt sedan sist. Vi bodde på GLO Hotel Kluuvi, som ligger så mitt i smeten man kan komma. Ett stenkast från flygbussarna. Ett gruskast från Esplanaden, den kända parkgatan. Några hundra meter till Salutorget i hamnen, där bland annat turbåtarna ut till Sveaborg/Suomenlinna startar. Senatstorget med sin kända domkyrka ligger också alldeles i närheten.

    Vi strosade omkring utan mål. Mest. Slog oss ner till ett glas vin på Strindberg, Café Jugend Aschan, eller restaurang Salutorget. Samtliga vid Esplanaden. Åt god middag på Brasserie Kämp (grannhotellet till GLO), och på annorlunda Savotta på Senatstorget. Italienskinspirerade Sasso, också det vid Esplanaden, var bra. Baren på GLO Hotel var också mycket trevlig.

     Ett Helsinki card köpte vi. Varianten "regionkort" gjorde att vi kunde röra oss fritt på all lokaltrafik, bussar, spårvagnar, Metro. Lång sightseeingtur med båt ingick, liksom en fin Panoramatur med buss där vi fick lära oss mycket om stan och dess historia. Rabatt på maten på flera restauranger. Inträde till muséer (Kiasma blev vårt val.) Och dessutom transport ut till flygplatsen antingen med buss, eller med nya pendeltågsbanan. Vårt kort kostade 69 EUR för tre dagar, men vi räknade ut att vi använt det för ett värde motsvarande mer än 100 EUR.

    Ett bestående intryck av trevlighet, prydlighet, bra service utan tillgjordhet. Ett bestående intryck av närhet till naturen. Strandskator mitt i stan. Skarvar, vitkindade gäss (Obs! Inte Kanadaditon.), knölsvan med flera i den vackra närskärgården, som vi gjorde en båttur runt.

    Ingen cyklar på trottoarerna. Eller på gågatorna. Bara en så'n sak. Bilarna stannar för gående på övergångsställena precis lika duktigt som hemma i Luleå. Ingen springer i rulltrapporna. Mobilzombies såg jag heller inte till. Folk gick till och med undan, om de fick telefon på offentlig plats.

    Det "picknickades" i parkerna till exempel i den långsmala parken mellan Norra och Södra Esplanaden. Inget avfall blev kvar. Inga översvämmade papperskorgar.

    Offentliga toaletter? Inga problem. Välstädade och efterhållna in i minsta detalj.

    Det är helt enkelt en annan och angenämare stil, än den som råder i vår egen huvudkommun.

    Välkommen med protester!

    Kavat trutungdom

    Picknick i esplanadens park

    
    Fjärrtåg vi bara kan drömma om i Sverige

    Välstädad centralstation

    
    Pendeltågsstandard
    Prydligt i kundutrymmet i biljettförsäljningen
    *****