fredag, januari 01, 2016

Sammandrag

Nyårsafton. En dag som förpliktar. Då man ska ha roligt.

Ja .... Det är väl bara att dra igång då. Vi stod för förrätt och dessert. Alltså börjar jag med desserten. Det blir hemgjord hjortron-och-granskottsglass, serverad med just hjortron och granskott. Snabbt fixad. Man har ju glassmaskin. Ingen sådan där elektrisk som står och snurrar och surrar i evighet. Nej, jag har en manuell, som fungerar omedelbums och gör en liter glass på en timme, ja till och med snabbare.

Vår gäst fixar grunden till förrätten. Mandelpotatissoppa med suovas.

Framåt sextiden traskade vi iväg med våra rätter till värdparet några kvarter bort. Champagne, löjromskrustader, renköttssnurror. Skål och trevligt att vi kunde komma. Prat och surr en stund innan vi tog tag i serveringen av soppan. Den blev himmelskt god, även om det var lite panik. Den såg och kändes så tunn (som mjölk), trots att den var krämig när vi gick hemifrån. Jag upptäckte ett Maizenapaket på en hylla och räddade situationen.

Huvudrätten blev renfilé med jordärtskockspuré och grönsaker. Såsen (den hade varit igång sedan förmiddagen) var en Amaronereduktion med cognac och svamp. Ja - Du kan ju försöka ana dig till hur det smakade.

Länge satt vi och surrade mellan rätterna innan det var dags för min glass, som naturligtvis hyllades. Till den drack vi ett sydafrikanskt dessertvin, Nederburg.

Även om vi började klockan sex, så kommer det viktiga tolvslaget rusande och vi fick skynda oss med kaffet och cognacen (norsk Skarven), eftersom vi naturligtvis skulle ansluta till de tusentals lulebor som på nyårsaftonen alltid samlas nere i Norra hamnen för att lyssna på tal och beskåda det alltid lika pampiga fyrverkeriet från fjärdens is. Det är tradition. Kramar hit och kramar dit. Bekanta och obekanta.

Slutligen nyårsbubblet hemma hos värdarna innan det var dags att traska hemåt i blåsten två timmar in på det nya året. Mycket folk i rörelse. Kö till en av krogarna. Unga damer i styltklackar, bara ben och korta kjolar. Jag begriper inte hur det går till. Killarna mera välklädda, för det mesta, även om vi mötte en del i "bara" smoking.

I säng strax före klockan tre.

Sover gott.


*****

8 kommentarer:

Ina sa...

God fortsättning på det Nya Året

Bert Bodin sa...

Detsamma till dig, Ina.

Turtlan sa...

En härlig meny må jag säga. Renfilé har jag haft äran att äta en gång, på en Finlandsbåt av alla ställen. Gott så jag aldrig glömmer det!

God fortsättning från mig.

Bert Bodin sa...

Ren och älg är så gott som det enda röda kött vi äter. Renfilé, renfärs, skav, suovas, eller nästan bäst av allt; reninnanlår.

Gott Nytt År till dig också.

Per-Anders sa...

Lät ju både gott och trevligt det där. Jag tänker på den hemgjorda glassen du nämner. Manuell glassmaskin. Innebar det att du stod och rörde om för hand i en timme?

Bert Bodin sa...

Nej. Den funkar så att man häller smeten i en behållare som man förvarar i frysen. Den sätss sedan i en specialkanna med ett lock med vev. Du behöver bara dra runt ett varv då och då. Kanske var tionde minut eller så.

Elisabet. sa...

Och vi har en halv ren att hämta hos äldsta dottern. Styckad.

Bert Bodin sa...

Gott! Då har ni mat för hela vintern.