tisdag, april 26, 2016

Både det ena och det andra

Vad har jag gjort på jobbet idag? Det kan man undra. Jag hann bara dit och gick igenom mejlboxen, så var det dags för första mötet kl 08.30.

Där gick vi igenom, och redovisade protokollet från senaste avdelsningschefsmötet. Så är rutinen. Beslut tagna och måste förankras i organisationen. Eftersom verksamheten är i full gång kan inte alla vara med, utan personalen får chansen att komma till andra sittningen, då vi tar om allt från början igen. Fungerar bra.

Bland annat pratade vi om öppettider.
 - Vi har inte förändrat dem sedan 1975, sa chefen. Och omvärlden förändras.
Det blev inte särskilt mycket diskussion kring detta. Det införs 2017, så vi har tid att vänja oss. Och jag behöver inte ens det, eftersom jag går i fullständig pension den första juli.

Men vi började faktiskt diskutera det där med öppettider ur ett annat perspektiv. Sverige måste vara det "öppnaste" landet i världen. Det är matvaruaffärer öppna från 05 till klockan 23, om vi ska ta det värsta exemplet från Gällivare. Det är extra shoppingöppet i Luleå från kl 07.30 på torsdag här i Luleå, då samtliga affärer gått ihop och enats. Härligt! Tänk att få köpa en billig t-shirt på HM innan jobbet, förvissad om att den som sytt den har fått 1,75 för jobbet. Vilken dröm!

Och varför är vi då så shoppingvilliga på konstiga tider.
 - Jamen folk jobbar ju, säger någon.
Jovisst. Men det gör man väl i Norge också, där allt är stängt på sena lördagar och söndagar. Eller Tyskland. Det går väl rätt bra för de länderna också, vad jag vet.
Du får gärna korrigera mig om du vet bättre.

-----

Andra protokollsgenomgången var jag tvungen att bryta, eftersom jag skulle besöka ett annat kontor och säga upp en person. Kul, va!?
Men så var det. Jag dök upp där som gubben i lådan - ett oanmält besök - och bad kollegan skriva på. Vi känner varandra väl, eftersom vi vuxit upp, och gått i skola tillsammans. Hållit kontakt genom hela livet och mer eller mindre av en slump blivit kolleger sedan .... tja, det är väl 25 år.
Men det hela gick bra.

Kanske var det för att jag minuterna senare bad honom skriva på ett nytt kontrakt, som han och övriga kolleger på det kontoret andades ut.

Så går det till, när man har en medarbetare som fyllt 67. Då blir man "uppsagd" och eventuellt återanställd. Om företaget så önskar, och den berörde medarbetaren vill.

Och så var det denna gång.

Ordningen återställd. Jag tog lunch på universitetet och åkte sedan tillbaka till mitt vanliga kontor för att diskutera IT-frågor. Man är ju administratör, minsann.


*****

8 kommentarer:

Babsan sa...

Håller fullständigt med dig om dessa öppettider.Folk måste lära sig att allt inte ska vara tillgängligt hela tiden.

Bert Bodin sa...

Men då kanske vi blir kränkta, Babsan. Har du tänkt på det?

Turtlan sa...

Jag är mest förgrymmad på mataffärer som har öppet till kl 22 på tex midsommarafton och dylika dagar. Men vem handlar då?

Det r med att öppna i ottan på HM och dylikt är inte något för mig som är så morgontrött. En kund mindre. Förresten, jag undviker HM i det längsta ändå!

Bert Bodin sa...

Jag kom på mig själv med att inte ens komma ihåg var HM-butiken ligger här i stan. Och ändå finns det två stycken. Minst!

Det kallas väl förträngning.

Elisabet. sa...

Men det skapar arbetstillfällen i alla fall. Bra lön också med obekväma arbetstider. Och nej, såklart kan vi reglera och stänga klockan sex på kvällen, allting går ju, men det är många ungdomar (och såna som jag) som tycker om att arbeta eftermiddag/kväll. Vilken tid borde restauranger stänga tycker du?

Bert Bodin sa...

Jag vet inte om restauranger räknas som "affärer" direkt. Ofta vill man väl gå på restaurang, när man handlat färdigt, och affärerna stängt. ;-)

Och jag menar inte att vi behöver stänga kl 18 heller. Men nog känns det lite sjukt att vi snart har öppet dygnet runt. Jag tror det skapar mer stress och minskad förmåga att planera sin tillvaro. Livspusslets lösa bitar blir bara fler.

V sa...

Jag nöjer mig med sedvanlig fönstershopping på min väg till jobbet men så shoppar jag ju inte så ofta heller (är nog inte rätt kundkrets).
Har vi två HM-butiker i stan!? Ja där ser man!

Bert Bodin sa...

Jag är heller ingen shoppare av rang, som du förstår. Men nu vet jag att vi har två HM-butiker. En i stan och en på Storheden.