fredag, maj 06, 2016

Går ut på bron ...

.. för att lyssna på fågelsången. Men det är alldeles tyst. Kanske morgontrudelutterna är slut och siesta råder? Det går ju i perioder det där med kvitter.

Under natten hade vi en synnerligen envis rackare utanför det öppna fönstret. Idog och rätt enformig och jag kommer inte ihåg vem det är som har den där repertoaren. Men då var klockan strax efter tre och soluppgång nära.

Men nu är klockan 10. Och det är tyst. ... Nej, förresten. Där drog en bofink igång. Och där en silverklocka från  blåmesen. Sedan drar en enkelbeckasin igång med sitt gnäggande. Den är ny här på Rånlandet. Det är ju heller ingen sång, utan det är två stjärtfjädrar som vibrerar igång under spelflykten då den från hög höjd störtdyker ner mot marken, tvärvänder och flyger upp igen för att upprepa gnägget. Svår att få syn på, är den. Men den hörs. På långt håll.

Har du hört den någon gång?

*****

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har hört den i Värmland. Där kallas den hörschagök! Tack för restaurangtipset i Luleå! Vi åt en mycket god lunch på Roasters idag, lammentrecote med goda tillbehör. Igår kväll blev det en fantastiskt god middag på Savoy. Det godaste jag ätit på länge, faktiskt! Det blir nog Luleå fler gånger när vi vill ha en liten utflykt. ellem

Elisabet. sa...

Nej, jag tror mig inte ha hört den, men nu måste jag kolla på nätet. Och tänk, att blåmesen kan sjunga så fint! Den envisa rackaren kanske är gransångaren? Nåt mer enjängt (såg att Eva på Frösön stavar enjängt med g, engängt, och så borde det förstås vara, men jag förmår mig inte att byta) har jag aldrig hört!

Elisabet. sa...

NU har jag hört den! Otroligt. Vilket läte! Tack Bert ..., här blir allmänbildad (ja, såklart inte herr Bodins klass, men ändå, en bit på vägen ,-)

Bert Bodin sa...

Nej - Gransångaren var det inte. Den skulle jag känna igen. Men det kan vara svartmesen.

Bert Bodin sa...

Kul. Savoy är också bra. Men mera "höst" för mig.

Prova gärna Bistro Norrland, CG:s, Tapas de Papa eller Marcus Samuelssons Kitchen & Table nästa gång. :-)