tisdag, maj 31, 2016

Luleå 31 maj 21:47

En molnfront kommer in från väster.
Kvällen är varm.


*****

Stopp och belägg

Vi svenskar älskar verkligen att kategorisera. Särskilt i åldersgrupper. Vi har i alla fall varit fixerade vid att lapa i oss tidningarnas drift att för varje människa som presenteras i bild eller skrift, ska ha en uppgift om åldern angiven. Man kan undra varför. Eller åtminstone kan jag undra.

För några år sedan fick Sveriges Radio för sig att P1 skulle anpassas till en yngre publik. Det skulle bli lite hejigare och roligare, fick man för sig. "De unga blir ju äldre", sas det som försvar. Och jag undrade varför. De unga hade ju sin kanal P3. Det som händer är väl att "ungdomarna" när de blir äldre kanske går över till P4, eller kanske till P1. Beroende på intressen.

Själv är jag trogen P1:are. Den kanalen ger mig så mycket. Kunskap, insikter, och föralldel även underhållning.

Men givetvis händer det att jag lyssnar på P4 också. Och P2 på lördagseftermiddagar där Klingan är given. Så mycket spännande musik.

Faktiskt så har jag även en, säger 1 kommersiell favoritkanal också. Mix Megapol. Där spelas både gamla och nya hits. Från 70-talet och framåt. Man får nytt att gilla också. 

Nu är det dags för kategorisering från Sveriges Radio igen. En ny kanal. P4 Plus, heter den och sänds bara via nätet. "För dig över 60", sas det när det trailades för kanalen härom dagen, då den drog igång sina sändningar. Vi över 60 antas nämligen tycka om en speciell stil. Musik från 50-talet och kanske 60- och 70-ditona också. Det förmodas att vi liksom stannar i utvecklingen. Inte vill höra något nytt.

Kanske blir det lite annat också, vad vet jag. Men jag vill gärna höra Avicii, eller senaste låten från Sia, eller Hozier också. Så trots att jag närmar mig de 70, så vill jag inte bli kategoriserad. Leva kvar med Lill-Babs och Klas Göran, eller sitta med Siw Malmqvist "baki bilen" är inget för mig.

Då blir jag obstinat. 

*****

måndag, maj 30, 2016

Inte bara jag

Läser söndagens DN och en kolumn av Hanne Kjöller där. Hon reagerar precis som jag angående de föräldrar som inte tål att nyanlända flyktingbarn delar skolentré med deras egna perfekta telningar.

Man kan ju bli sjuk för mindre.

Läs Hannes kolumn här.

*****

Det visade sig ...

.. gå alldeles utmärkt att odla tulpaner i Norrland. Nämligen i Backsjön, Sollefteå, där en holländska planterat inte mindre än 90 000 stycken. Hon odlar inte för blommornas skull i första hand, utan för att sälja lök till hugade spekulanter.

Det visar sig att klimatet passar alldeles utmärkt. De långa ljusa dagarna och nätterna gör att det till och med går snabbare här i norr, än på andra ställen. Dessutom helt ekologiskt. Det är mer än man klarar i Holland.

Så var det med det. Ännu ett tillfälle för sydsverige att ställa sig på huvudet.

*****

"Går det ...

.. att odla tulpaner i Norrland?"

Den frågan kommer vi att få det spännande svaret på i programmet Odla med P1 idag, enligt en trailer.

Nå, det måste ju vara enkelt. Redaktionen i Uppsala kan ju gå ut på gården med en kikare och spana lite. Älvkarleby ligger väl inom synhåll från Svealand.

(Avd.: Guuu va' less jag blir.)

*****

En ny ...

.. sommarmorgon med rätta känslan. Sol från totalt molnfri himmel. Taltrasten försöker överrösta de två bofinkar som från varsitt håll försöker markera revir med sång. Envis sång.

En ekorrunge retar flugsnapparhannen genom att klättra runt stammen på snapparens boträd. Den får dock ge sig och studsar iväg genom blåbärsriset rätt snart. Flugsnapparhannen sitter kvar på en kvist och bevakar reträtten noggrant.

Jag sätter igång vattenspridaren vid pallkragarna. Det torkar snabbt dessa soliga och varma dagar, och plantorna är ännu lite väl känsliga för att kunna stå ut med någon längre torrperiod.

Världsläget i övrigt skakar jag bara på huvudet åt. Trump som president i USA. Då kan vi nog hälsa hem.


*****

söndag, maj 29, 2016

Schlöööö

Vi bestämde oss för en vilodag idag. Inget annat än avkoppling var på tapeten.

Frukost ute i solen. Lång frukost. Sitter bara och njuter av solen och alla fåglar som håller konsert.

Men en tradition vill vi i alla fall fortsätta med: Jakten på Nornan. Vår nordliga orkidé. Ja, inte vår enda. Men den som är unik för vår landsända. Blommar tidigt och vi har ibland missat den.

Men idag lyckades vi. På vårt vanliga ställe utanför byn Sundom ungefär en mil från Rånlandet. Där på ett vackert berg står den i hela sin knappa decimeters resning i skogens dunkel.




Efter utflykten fortsätter slöandet vid elvakaffet. På något konstigt sätt funkar det ändå och tiden går. Ja - I och för sig grävde vi ur varmkomposten en fin mullrik och förhoppningsvis näringsrik jord, som fick vara med och berika jordgubbslandet. Två fulla skottkärrlast blev det, och nr 2 fick tjänst som krasseplantering.

Denna kraftansträngning resulterade I en slummer innan jag bakade en kaka. Och sedan blev det dags för middagsfixning. En skön historia som intas ute i solen.

Vi har ju begåvats med sommar sedan ett par dagar.


*****

Blomsterkoll II 2016

Ätbar. Frisk smak.

En fransman frågade oss en gång var man kunde få tag på den. Den frågan kom mitt i vintern. Så vi blev tyvärr ställda. 

Blommar nu i norrbottniska skogar. 

Vad är det?


*****

Goförmidda

Sol och varmast i landet.

Så ska're va'!


*****

lördag, maj 28, 2016

Nu tar ...

.. sänglampan välbehövlig semester i ett par månader.


*****

Vintips

Efter flera års frånvaro från Systemets hyllor, finns nu Tahbilk Rousanne Marsanne Viognier åter i sortimentet.

Ett höjdarvin. Inte av den snällare vitvinssorten. Nej, här är det en distinkt karaktär som passar bra till furikakelax.
99:- kronor får anses billigt för ett 5+vin.


*****

Dagsverke - Vintern kommer

Bor man i skogen måste man vara förutseende och planera. Till exempel för vintern. Det kan ju bli ofärdsår med tanke på herr Trump. (Kan man inte få honom tvångsomhändertagen med hänvisning till hans bristande sjukdomsinsikt?) Sedan har vi ju också Brexit att kanske förhålla oss till. Och flyktingsituationen. Och Putin!

Inte lär vi få någon Östersjöfisk heller. Nu har ju forskare konstaterat att området med död havsbotten på grund av övergödning har ökat femton gånger i storlek på några år. Algsoppan lär bli fylligare än vanligt.

Så det gäller nog att se om sitt hus. Vi började med veden idag och gladdes åt att vi har egen skog att ta till. Långveden som staplades för torkning 2014 och -15 gick nu in i stadium 3, kortvedstorkning. Över en kubik blev det. Blandad tall och björk, som nu staplades snyggt för sommaren. Den tar vi hand om för stadium 4 i höst, då allt ska klyvas till slutlig form och travas om vid laduväggen. Ja, när vi har stuvat om den ved som redan ligger där och som snart får komma in under tak för sitt stadium nr. 5. Det betyder sista stationen innan den får användas i kaminen i vinter.

För du fattar väl att de vi sågat upp idag, är det som ska bli aktuellt som bränsle vintersäsongen 2017-18?

Ja jag tänkte väl. Du är ju inte dum.

Eller hur?




*****

Avspärrat

Idag vete sjutton om vi kommer ut från terassen.

En spindel har spänt ett rep tvärs över öppningen.

Det blir till att förhandla.

Gomorron

Rånlandet vaknar till en vacker dag. Eller vaknar och vaknar. Solen har ju varit uppe i snart sex timmar redan.

Så det är nog jag  som vaknar.


*****

fredag, maj 27, 2016

När allt är grönt

Plötsligt, tre veckor efter den senaste helgen på skidor, är det sommar. Som vanligt exploderar den här i Norrbotten. Från snö till brunvår och till full grönska på några veckor.

Säsongens första gräsklippning, stenpartiet restaurerat med lite nya växter, krolliljorna är snart halvmeterhöga, och skvattramen går i knopp.

Förra helgen träffade vi några myggor - Idag inte en enda. Det har förmodligen varit för varmt. Inte mig emot, även om vi normalt är rätt myggfria här.

Nu väntar det fortsatta jobbet med att måla huset färdigt.


*****

Liten middagspremiär ...

..terassen.

Sommar!


*****

Att tvinga unga flickor ...

.. ja, barn att gifta sig med en i förväg utsedd make, kallar vi tvångsäktenskap. Vi fördömer det och lagstiftare försöker komma på vägar för att kunna bryta sådana föreningar och seder. Tvång gillar vi inte.

Idag tas en ung grabb till kyrkan för att få ett namn och för att tas upp i en religion som han inte har en aning om. Än mindre tror han på något överhuvudtaget. Men han tvingas in i föräldrarnas sekt.

Det sitter förmodligen en hel del normalt tänkande människor och beskådar i direktsänd TV, och tycker det är gulligt.

Ser du parallellerna?
Jag ser hyckleriet.

*****

torsdag, maj 26, 2016

Vi har kul ...

.. på jobbet ofta. Ikväll var det fest. Spansk sådan. Det blev riklig tapaskväll. Allt ordnat av vi som var med. Var och en hade med sig en rätt att bjuda på. Generöst blir det. Mycket ser det ut, men det mesta går åt under kvällen.

Allsång på spanska är vi väl inte helt familjära med, men det går bra efter några glas vin. Tävling i spanska språket går också fint. Men oj vad det stod stilla i huvudet ibland. Vad heter "flicka" på spanska? Eller "ingen orsak"? Konstigt nog klarade samtliga "kan jag få en öl tack", utan problem.

Lite dans blev det också, efter desserten, som faktiskt var italiensk. Gino, dvs varm frukt med glass.

Ja, så har vi det på jobbet
Hur har du det?



*****

Nämen ...

.. börjar det inte dra ihop sig till fest!?

Jo. Men först ...


*****

onsdag, maj 25, 2016

Å'så var'e ...

.. kalas igen. Elisabeth fyller  58 och bjuder på middag med älgfärsmoussaka med massor av kantareller. Västerbottenostpaj med löjrom. Marängtårta. Vin. Kaffe.
Och sedan tar Håkan fram whiskyn.

Samlade var, förutom vi själva, syster, barn med sambor och barnbarn, kompisar och folk på skype. Prat och skratt och lite lösa planer för hur vi ska tackla midsommarhelgen. Ett alternativ lockar. Det blir spännande.

Och så fick vi berättelsen om mötet med Bruce. Ja - Springsteen, alltså, som en av de närvarande "råkade ut för" och som blev ett verkligt minne. 

Vandrar hemåt i ljum försommarkväll. På uteserveringarna sitter folk. Solen går ner bakom horisonten. Men ljuset stannar. 

Norrbottensljuset.


*****

Höjdarjobb

Nu blir det nog gjort. Hoppas vi.
Jag är nog rätt nöjd med att se detta från min kaffekopp och pepparkaka, än att stå däruppe och jobba.

Hur det än är, tycker jag att så'na där mackapärer ser lite vingliga ut. Att det svajar när gubbarna (grabbarna) rör sig, syns tydligt. Och hydraulik kan väl fallera.

Men glad att jobbet blir gjort. Jag anmälde ju härom veckan att takrännorna på motstående sida av huset läcker som såll och håller oss vakna under regniga nätter, när vattnet skvalar ner på vår balkongs takplåt.

Lyssna själv!

Och nere på gården håller två pensionärer på att bygga ut vårt cykelstall (Jo - stall!)

*****

tisdag, maj 24, 2016

Luleå 24 maj kl. 22.37.

Vy över Norra hamn från Teaterhögskolan.


*****

Vad är det frågan om

Håller vi på att införa apartheid i Sverige?

Vad är det för xenofobiepidemi som griper omkring sig. 

Och hur långt har forskningen om vaccin kommit?
Det brådskar!

DN idag

*****

Ingen hjälp

Den idoge anonyme som försökte sig på Blomsterkoll nr 1 i år fick ingen hjälp.

Därför avslöjar jag nu resultatet. Här!

Den finns överallt och ingenstans, kan man säga. Börjar man lägga märke till de gräsliknande (med rätt breda blad) tuvorna i skogen, så ser man dem ofta, mycket ofta i skogarna i Norrbotten. Blomningen sker tidigt, och jag har själv försökt bevaka de tuvor som jag vet finns på vår tomt. Men där inga blommor syns en helg, ser det överblommat ut, nästa.

Men snygg är den.

*****

måndag, maj 23, 2016

Dagens designpris

Jag klämmer väl i med ett designpris idag igen. Den här gången är det ingen skalbagge.

Men här gäller det en färgklick som heter duga i en formfulländad skepnad.
Eller hur?



*****

Skulle jag se ..

.. ut såhär, när jag vaknar en morgon, skulle nog någon skicka mig till akuten. Det hoppas jag i varje fall.

Nu är det en för mig fullständigt okänd "stjärna", på besök i Cannes för att lansera  två olika filmer där.

Så ska man tydligen se ut på gala. Misshandlad.


*****

Regn drar in

Den krokiga vägen hem
Planen var att såga långved till smålängder. Men inspirationen tröt, när vi märker att regnet ska dra in. Visserligen säger väderrapporten i radion att det ska regna, men de har ju oftast fel, eftersom de generaliserar så kraftigt, när de kommer upp till "Norra Norrlands kustland och inland".

Annat var det med Öland i morse, då man skilde på östra och västra delen av det landskapet. Finns det överhuvudtaget ett östra och västra Öland! Smalt som en penna, kan jag för mitt liv inte tro att vädret skulle skilja särskilt mycket. Men det är ju klart - Det är ju sydsverige, där prognoserna delas upp per hustomt.

Vi drar hem till stan. Alltid finns det något att göra därhemma.

Och nu skiner solen i Norra Norrlands kustland och inland.


*****

Jaha

Här lägger man ut äppleskruttar åt koltrastarna. Och vem kommer och äter upp dem?

Nåja - Det må väl vara hänt för en gångs skull, eller två ...


*****

söndag, maj 22, 2016

Ledsen ...

.. men även idag blir det en skalbagge, som får dagens designpris.

Den här kopparfärgade gynnaren var ute och promenerade samtidigt med oss.

Jag tror det är en sorts knäppare.


*****

Ännu går inte solen ...

.. över toppen på "toalettborsten".

Men om några dagar, så ...

Någon vill ha hjälp

En anonym person grubblar över Blomsterkollen från igår. Förgäves, än så länge.

Hen behöver hjälp i sin anonymitet.

Ställ upp!

*****

lördag, maj 21, 2016

Dagens designpris

För stram formgivning och färgsättning får denna lilla skalbagge  dagens designpris.
5 mm lång från stjärt till yttersta känselspröt.

Bladbagge (Altica oreacea)

*****

Blomsterkoll I 2016

Nu har den snart gjort sitt för i år.
Men vem är det?

Först rätta svar belönas med ära och berömmelse.


*****

Man blir ju lite orolig ...

.. när man på väg till frukosten hittar tre ambulanser utanför hotellet intill. Och utanför "vårt" står två brandbilar.

Men tydligen stod de där i beredskap. Personalen var bara på morgonmöte.

Vi lät oss väl smaka i sällskap med Thomas Andersson Wij, som hade konsert här igår med Mauro Scocco och Andreas Kleerup.

Sedan drog vi snabbt iväg ut till stugan.
Där hade någon annan fått sig en rejäl frukost i en gran i kanten på vår infart. Vem som fått agera måltid vet jag inte. Men den hade vackra fjädrar.

Dagen går vidare.



*****

fredag, maj 20, 2016

Njae ...

.. Inte vet jag, vad jag ska tycka. Teaterhögskolans avslutningsklass presenterade Mästaren och Margarita. Känd, snudd på legendarisk roman av Michail Bulkakov.

Jag har inte läst den, men blev rekommenderad att läsa in mig på handlingen.
- Så att du förstår vad den handlar om, sa nå'n.
Men ska det inte framgå av föreställningen, tänkte jag och struntade i rådet.

Jag begrep i stort sett inte ett dugg. Ledsen att säga det, men så var det.

Visst - De var duktiga. Det var stundtals showigt. Men någon röd tråd eller handling kunde åtminstone inte jag plocka upp för att spinna vidare på under den två och en halv timme föreställningen varade.

Men nu är det gjort.


*****

I väntan ...

.. på att teatern ska börja.


*****

Psykolog sökes

Kan någon psykologikunnig människa ge mig en förklaring till dessa symptom, vanligtvis förekommande hos män av yngre sort:
  1. Köra bil med dundrande hög musik i högtalarna. Gärna mycket bas, som gör att omgivningen nästan hoppar av ljudvågorna.
  2. Köra bil - gärna cabriolet - som efter inbromsning pga något hinder helst gasar på för att komma upp i 100 km i timmen de närmaste 50 meter som återstår till nästa gatukorsning.
  3. Köra motorcykel som på tomgång dunkar på som en norsk fiskekutter med tändkulemotor, men som vid gaspådrag kan jämföras med fall nummer två, ovan. 
Är det män med små egon, eller finns någon annan förklaring.

Observera! Även amatörpsykologer välkomna med sina diagnoser.

*****

Morgonstund har guld ...

.. i mund. Det är något av det bästa, när man är ledig. Man hinner med en del, när alla andra släpar sig till jobben.

Så idag har jag både handlat mat, ätit frukost, promenerat lite i solen, kollat in den stora skylift som äntligen placerats vid vårt hus för att fixa takrännorna, som av någon slarvig entreprenör placerats så att de lutar åt fel håll och rinner över på de mest oväntade ställen. (Lyssna i klippet nedan hur det låter på vår balkong, när dropparna rinner ner på en takplåt. På nätterna är det liiiite svårt att sova, särskilt som vårt sovrum vetter mot denna balkong.)
Träffar en av bostadsrättsföreningens styrelsemedlemmar.
 - Jo, vi har hållit på i tre år snart. Nu äntligen ska det väl bli bra, säger han.

Skickat blommor till Köpingsvik har jag också gjort. Tyckte att de behövde lite fägring där nere i Götaland.

Så jag känner mig tillfreds och slipper "Den som länge sover på sin bädd, han får lite för sin näbb", som någon vis människa skrev redan 1604.

Jo, man har ju lärt sig.




*****

torsdag, maj 19, 2016

Efter sju sorters kakor, ...

.. eller var det sjutton, och en avslutande tårta som var himmelskt god, var det lämpligt att gå en omväg när vi skulle gå hem. Någon vaniljdröm gick väl åt från energibanken i magen.

Kylslagen kväll. Bara 4 plusgrader. Men så vackert.



*****

Kalaskväll



*****

Det är detaljerna som gör'et

Jag avundas inte mina kolleger idag. När flygtrafiken står stilla några timmar i landet, så blir det konsekvenser. Följder som vi ofta får vara med och reda ut. Stressen stiger i takt med hur väl man vill hjälpa till. Ofta känns det mer eller mindre frustrerande, eftersom vi inte får veta vad som ska gälla. Flygbolagen är ibland lite njugga med att delegera beslut till oss. Men andra gånger vill de gärna ha hjälp. Det är bara det att det inte följer något mönster.

Nu var det något tekniskt i datakommunikationerna som inte funkade för flygledningscentralen. Och det där "tekniska" har ju ofta en tendens att vara helt oförståeligt för de som har ansvaret.
 - Vi vet inte vad det beror på.


Att dessutom ett Egypt Air-plan försvunnit över Medelhavet, gör ju inte att jobbinspirationen spirar, precis. 

Till råga på allt så brakade också tydligen tågbokningssystemet ihop. Vojne, vojne. Det är inte bara det ena.

Sårbart är väl det minsta man kan säga att vårt samhälle är. Det bygger på teknik. Teknik kan fallera. Teknik kan saboteras. Vem vet - Jag är inte särskilt konspiratoriskt lagd - kanske hackare från Ryssland (Jo, jag vet - jag är nog lite misstänksam mot det där landet.) eller Kina.

Hur enkelt verkar det inte dessutom, när någon kan fälla vitala sändarmaster utan att ertappas, kapa ledningar till en annan mast som räddningstjänsten använder etc. etc.

Nu har förstås alla myndigheter samlat ihop sig för att tänka till. I efterskott. Räfst och rättarting i de egna leden. Efterklokt. Bevakning ska ökas. Automatlarm installeras.
 - Att jag inte tänkte på det, sa den högt utbildade ansvarige förmodligen.

Själv har jag bara kunnat betrakta detta på avstånd, eftersom jag inte jobbat idag. Kunde istället ägna mig åt eget säkerhetsarbete. Köpte nämligen ett nytt hjul till skottkärran, eftersom det gamla gått hädan.

Och jag gjorde ett fynd. Ett punkteringsfritt hjul för 269 kronor. Först sa datakassan (som tydligen inte var säkrad på rätt sätt) att det kostade 379 spänn. Efter vår protest med prismärkningen på hyllan som källa fick vi rätt. Hyllkanten gäller.

Punkteringsfritt, som sagt. Man tänker ju på säkerheten.

*****

Lättantändligt

När jag var barn, minns jag att jag vid något tillfälle oroade mig för brand i hus(-et). Inte vet jag varifrån jag fått oron. Kanske hade det talats om någon större brand någonstans, som jag hade snappat upp på barns vis och dragit slutsatser. För slutsatser drar man även som barn. Det är jag övertygad om.

Tydligen gav jag uttryck för oron på något sätt, för vad jag också minns är min pappas lugnande.
 - Nej, men det där var ju ett trähus. Vi bor ju i stenhus. De brinner inte.

Där gick jag tydligen på en nit. Men förmodligen lät jag mig nöja.

Vad har vi upplevt, den senaste, ganska korta tiden? Brand i Huskvarna. En hel vindsvåning borta. Ett gammalt hyreshus i Stockholms innerstad till stora delar förstört. Igår ett hotell i Malmö, som fick utrymmas. Idag ett flerfamiljshus i Östersund (Osäkert, dock om det var ett stenhus.) Häromdagen gick en hel Coopbutik i Kiruna till väders. Byggd i tegel och plåt!

Säkert har jag missat någon. Det var flera bränder i april också.

Vad är det för epidemi som pågår? Och vem säger att stenhus inte brinner.

Ja, förutom min pappa då.

*****

onsdag, maj 18, 2016

Pubkväll



*****

Nu jäklar

Jag fick hämta min nyservade stålhäst för en stund sedan. Lämnades ut av en rask, ung kille, som sa:
 - Nu är det bara att rejsa!

Jag betalade glatt - det blev rätt dyrt, eftersom det var en så kallad Guldservice - och susade iväg
  • på trottoarer
  • på fel sida av vägen 
  • på gågatan
  • cirka 7 cm vid sidan av varenda gångtrafikant
  • mot rött ljus
  • runt hörn förutsättande att inget eller ingen kommer från andra hållet
  • i rasande fart
  • medvetet undvikande ringklockan
  • starkt irriterad på att det finns andra människor i denna värld (Men snart har jag mejat ner varenda en.)
Ty så ska man tydligen göra nuförtiden.
Man lär sig ju.

*****

Förförda jeans

Köpte ett par skånska jeans igår, som jag gått och sneglat på ett tag, eftersom jag behöver ha ett par som inte är så "ingångna".

 - Jo, dom här är lite mer dressade, sa den duktiga tjejen i affären.

De satt perfekt. De var snygga. Jag har ju lyckan att genom alla tider hittills, bara kunna plocka ett par jeans i storlek 32 34 ur hyllan och för säkerhets skull prova dem, för att sedan gå direkt till kassan.

När jag kom hem kollade jag in hemsidan för jeansmärket och fann följande lilla presentation:

NN:s products are produced to feel seduced, confident and good-looking

Är skåningar bra på engelska?
Eller är det min norrbottniska dito, som är undermålig?

Hjälp!

*****

tisdag, maj 17, 2016

Om att undvika piruetter - Sexårsrepris

Ibland dyker traumatiska minnen upp i huvudet. Plötsligt kommer jag ihåg saker som hände för länge sedan. För att bearbeta obehagligheterna är det bäst att närma sig dem, har jag hört.

Här kommer ett minne från den 16 maj 2010.

*****

måndag, maj 16, 2016

Fullmatat

Tidig start på arbetsdagen. Iväg med första tåget klockan 06.27 mot norr och min barndomsstad Kiruna, för besök på vårt kontor där. Det handlade om nya rutiner, nya tjänster, presentation av nybyggda webblösningar och en del annat. Effektiva fyra timmar, som även innefattade lunch.

Tidig eftermiddag vänder jag åter hemåt, men stannar till i Gällivare för samma program där. Avslutar med en "after work" på ny fräsch krog granne med kontoret. Inga farligheter. Bara kaffe och macka i väntan på dagens tredje tågresa. Den hem till Luleå.

Här sitter jag nu och tittar ut över skogar och myr, tranor, falkar och renar. Passerar just polcirkeln.

*****

Bakgård Kiruna


*****

Tidig morgon


*****

söndag, maj 15, 2016

Kort stugsöndag

Naturligtvis blev det att sitta uppe till Eurovisionsspektaklet var slut. Men jag var, som vi säger i min landsända, gode less, på den utdragna röstningen. Jag har inget att säga om resultatet. Tyckte det hela var lite slätstruket över hela linjen. Inga särskilda överraskningar.

Kort natt. Jag smög upp vid sextiden. Min vana trogen börjar jag alltid med att spana ut genom alla fönster vi har. Alla väderstreck är representerade.

Ser en hare på väg mot oss genom skogen. Den stannar till vid varmkomposten och stirrar mig rakt i ögonen. Åtminstone tror jag det. Kameran, som alltid är redo, åker fram och jag tar några bilder genom fönsterrutan. Det blir inte toppkvalitet, men duger för det mesta.

Haren håller på att byta om från vinter till sommardress och ser lite "lustig" ut. Det sista som ändras är tassar och öron. För min del fick de gärna se ut sådär året om, men då skulle vi väl inte ha några harar kvar överhuvudtaget. De måste nog vara lite skyddsfärgade, trots allt.


Lite betänketid - kanske hörde den mig röra på mig där inne i huset - innan den sprang vidare runt huset och bort mot ladan, där den stannade till och kollade bakåt att kusten var klar. Inget hände, trots närheten till den mänskliga boningen. Lugnt traskade den sedan vidare längs vår infart och försvann.


------

Dagen i övrigt ägnades åt krattning och lite röjning. Ett tag tänkte vi stanna rätt länge. Jag hade planer på att gräva upp och göra om i stenpartiet. Men punka på skottkärran gjorde att jag avstod. Jag ville inte bära bort allt uppgrävt och forsla dit allt nytt i hinkar, eller något annat alternativ.

Vi tog istället en promenad den långa rundan och gjorde ett stopp hos närmaste grannen, där vi fick bekanta oss med en liten vovve, som var mycket misstänksam.
 - Särskilt mot män, sa Lena. Han är adopterad och har inte haft det så lätt hos sin förre ägare. De var inte snälla, berättade hon. Men låt honom bara ta kontakt själv, så ....
Det gick fem minuter. Sedan hade Ludde fått en ny kompis. Mig. Och några minuter senare - Benke.

Genom doftande skog gick vi vidare och kom så småningom hem till ett go'fika, på terrassen. Man måste ju kompensera kaloriförlusten. Och eftersom vi ansåg oss ha gjort det vi skulle, så packade vi snart ihop och åkte hem till stan.

Imorgon väntar jobb igen. Heltid. Sedan halv tisdag, som betyder att jag jobbat för mycket för en vecka och blir ledig till nästa tisdag. Inte är det så himla dumt att vara deltidspensionär.


*****

Jo - Det var så ...

.. att jag tog på mig mina nya solglasögon.


*****

lördag, maj 14, 2016

Ogräs ...

.. är bäst. Inte behöver man skydda för kalla vintrar. Inte heller behöver man kosta på gödsel.

De blommar villigt. Kanske inte på ett lämpligt ställe, men duger exempelvis till att rädda en humla som var väldigt groggy och hamnat på vårt köksgolv i samband med när vi tog in ved.

Efter en halvtimme i tussilagons famn lyfte den glatt mot sommaren.


*****

Ekologisk ...

.. filmjölk, müsli, pumpafrön, gojibär och nyriven ingefära.

Det blir nog en fin pingst.


*****

fredag, maj 13, 2016

Kliver ut på balkongen ...

.. och hör havet som nu går öppet, och brusar bakom skogen.

Säsongsstart, alltså. Förra helgen låg isen ännu kvar.


*****

Jodå ...

.. Broccolin hade klarat sig fint och såg ut ungefär som när vi planterade den förra helgen.

Så nu kan jag slappna av med en fredagswhisky och lite kvalitetschips. Så'na som vi är vana vid i den här landsänden.

Trevlig fredagskväll!


*****

Klipphängare

Besök i Piteå och kontoret där idag. Information till personalen tillsammans med två kolleger. Nya produkter, nya rutiner, rapportering. Alltid trevligt att komma dit. Piteå är en fin sommarstad. Men de ligger ju förstås bara på 64 plats på gårdagens lista.

Det finns alltid en rivalitet mellan min hemstad Luleå och den mindre grannstaden 6 mil söderut. Kanske är de fortfarande sura över att vi övertog rollen som residensstad år 1856. För de har alltid varit lite egna, piteborna.

 - Törs du verkligen åka dit  fredag den 13:e å allt, frågade en kollega innan jag steg in i bilen.

Fick en del uppdrag med mig att reda ut, så det fick bli eftermiddagsjobbet på hemmakontoret. Och fortsatt jobb med vår nya hemsida, förstås. Den börjar snart se ut som den ska. Men ack så många detaljer det finns att grotta ner sig i. Det kodas och länkas och kodas om och grejas.

Men nu är det gjort, det som kan göras idag och nu väntar stugan i skogen vid havet. Ska titta till broccoliplantorna.

Spännande fortsättning följer.

*****

torsdag, maj 12, 2016

Var det inte det jag visste.

Vi har det ganska bra här i Sverige. Jämfört med andra länder. Även om det är lite hipp som happ och uppochner med mycket, så lever de flesta rätt gott.

Bor man dessutom i Luleå, så har man valt rätt.

Så skippa avundsjukan och kom hit, du också!




*****