söndag, januari 08, 2017

Eftertanke

Nu pratas det försvar igen. Inte bara i Sälen på den årliga traditionen Folk och försvar som inleddes idag.

Redan i den gångna veckan har borgarna vaknat, när eftertankens kranka blekhet börjat tillta.
 - Vi gjorde fel.
Nej, så säger de inte. Istället försöker de pådyvla oss uppfattningen att den nuvarande regeringen inte satsar tillräckligt. Och inte tillräckligt snabbt.

Nu vill moderaterna att 8 miljarder ska tillföras. Centern kräver 11. Men korpral Björklund, han vill klämma fram inte mindre än 28 miljarder kronor. Ty han, som var med och skrotade värnplikten, har fått kalla fötter, och drabbats av panik. Snabbt ska det gå också. Satsningarna ska göras nu, kräver de i kör. Kristdemokraterna har inte specificerat några belopp, utan bara gjort en önskelista. Kanske ska den presenteras för Messias när hen återkommer till jordelivet.

Knäpprötter! Varifrån ska pengarna tas, undrar jag, när de också skriker sig hesa om en liten flygskatt på några tior föreslås. Dessutom gjorde de sig av med en massa slantar i form av jobbskatteavdrag, som gav bröd och skådespel till folket.

Men, som sagt; hur gör vi nu?

Försvarsministern gjorde bra ifrån sig under Ekots lördagsintervju. Han var mycket realistisk och berättade om de satsningar som gjorts hittills, men undrade också var alla de där pengarna som borgarna vill satsa ska sättas in. Allt som satsas måste ju tas om hand. Och ännu har vi inte personal så det räcker. Lyckas vi värva folk, så tar det dessutom ett antal år att utbilda en ny stridspilot, eller nya pansarvagnsförare, eller vad det nu vara månde som de investerade slantarna ska användas till.

Att värnplikten avskaffades var så urbota dumt, att det inte har någon jämförelse. Vi behöver ett försvar. Militärt eller civilt. Det finns många uppgifter i framtiden för ett sådant.

Vi behöver rusta för annat än krig.

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, verkligen, men gärna ett starkare försvar också.

Turtlan sa...

Jag har egentligen så svårt för det militära men man nu anar och hör om Putin så blir jag bekymrad. Men vad har vi att sätta emot honom? Men framförallt varför håller han på som han gör? Vi lever bara en gång på denna planet, kan man inte göra något annat än kriga då?

Knapsu sa...

Helt rätt! Och klockrent inlägg helt igenom.

Knapsu sa...

Varför ska vi vara rädda för Putin? Vad finns det för anledning för Ryssland att attackera Sverige? Här finns väl inget som Ryssland kan vilja ha?
Visst, Putin är ingen ängel men Ryssland har inget att vinna på att anfalla Sverige, däremot allt att förlora.
Jag måste säga att jag har svårt att förstå den här ryssen-kommer-rädslan.

Bert Bodin sa...

Men vad jag menar är att försvaret kanske behövs för annat än militära angelägenheter. Skogsbränder. Översvämningar. Vi klarar ju knappt att rädda folk som gått bort sig i fjällen, eftersom våra räddningsstyrkor inte verkar kunna flyga om det regnar. Lite ironiskt kanske. Men det fanns ett sådant exempel i fjol.
Vid den stora skogsbranden i Västmanland kallades bekämpare från Italien och Frankrike.
Norge griper ofta in i vårt län.

Bert Bodin sa...

Tack Knapsu.

Bert Bodin sa...

Det ska möjligen då vara territoriet. Gränsa till Natoland. Det gör han iofs redan, men han kanske vill ha en bredare front.
Fast egentligen tror jag som du. Det är överdrivet.

Bert Bodin sa...

Försvar kan, som sagt användas till mycket.