onsdag, februari 08, 2017

Lion

Eftermiddagsfilm på Royal. Den här gången filmen Lion, som bygger på en sann historia om en indiskt pojke, Saroo, som av misstag hamnar på ett tomt tåg, där han somnar. Han vaknar upp, när tåget varit på väg ett bra tag. Tåget gör inga stopp under den långa färden tvärs över Indien, eftersom det inte ska ta upp passagerare, men anländer slutligen Kolkata (Calcutta). Där talas ett annat språk som femårige Saroo inte förstår. Han är vilse. Väldigt vilse.

Vi får följa hans öden, där ha försöker komma hem, men inte lyckas, eftersom han inte kan säga varifrån han kommer. Hans uppfattning om vad stan han bor i heter, stämmer inte med verkligheten.

Livet snirklar vidare och han växer upp i Australien.

Historien slutar 20-25 år senare. Jag säger inte hur.

Gripande film, om än lite "smörig". Men det är alltid välgörande att se filmer som kommer från en annan kultur än den amerikanska. Skådespeleriet är bra. Saroo som barn är fantastisk. Regissören Garth Davis har tidigare bland annat regisserat TV-serien Top of the Lake, som jag tyckte mycket om.

Så mycket kan jag väl avslöja att pojkens namn är hans egen missuppfattning. Han heter egentligen Sheru, som betyder lejon (Lion).

*****

2 kommentarer:

Gabrielle RW sa...

Ja, håller med dig. Bra film. Fast som sagt visst inslag av "smör". Men härliga bilder och miljöer och lärorikt att få se hur människor där levde då (och nu?). Kan tipsa om en annan film som jag sett och som stannat i minnet: "Manchester by the sea". Amerikansk - men bra ändå! Har den kommit till Luleå?

Bert Bodin sa...

Jo. Manchester by the sea gick här före jul. Men jag missade den av olika orsaker. Men den kommer tillbaka som e.m.-film på Folkets bio den 08 mars. Då ...!