torsdag, februari 02, 2017

Sverige, Sverige fosterland

Nej, jag har inte blivit nationalist. I alla fall inte i dess negativa bemärkelse. Det överlåter jag åt fördummande krafter, normalt kallade SD.

Världens lyckligaste land. Det är inte Sverige. Men nästintill. Danmark ligger bäst till i den ligan. Vi själva ligger inte ens tvåa för det gör Frankrike. Och på bronsplatsen ligger Belgien.

Gemensamt för dessa toppländer gäller att de har ett högt skattetryck (!!!).
 - Men, är inte vi mest drabbade, undrar du och säkert många med dig.
Nix pix. Så är det inte. De där tre länderna har ett högre skattetryck än Sverige. Vi ligger på sjätte plats, tillsammans med Italien. Skattetrycket mäts i procent av bruttonationalprodukten.

Högt skattetryck hänger ihop med hög välfärd. Det kan man också konstatera. Och att vi ligger i topp i många andra sammanhang verkar också klart. World economic forum presenterade häromdagen en undersökning där Sverige hyllades för i princip allt. Välfärd, utbildningssystem, hälsovård, företagsklimat, innovationsförmåga med mera. Vi leder också ligan vad gäller internationell hjälpverksamhet.
Much like the US for total spend, Sweden emerges ahead of the crowd on this measure. Last year, Sweden’s net ODA*) was 1.41% of gross national income, and the country has committed to keeping this figure above 1%.
Så vi ska nog inte gnälla alltför mycket. I alla fall inte över höga skatter. Vi måste givetvis betala för oss. Att vi sjunkit ner i lycklighetsligan, kanske beror på borgarnas skattesänkningsiver, som bara ger fördelar för dem som redan har sitt på det torra.

Läs gärna dagens ledare i en av mina lokaltidningar. 


*****
*)ODA= Official Development Assistance

4 kommentarer:

Turtlan sa...

Betalar så gärna den skatt jag betalar. Alternativet skulle tex vara att betala till ett försäkringsbolag för att få sjukvård. Bara som ett exempel.

Allt är inte felfritt i Sverige men i det stora hela lever vi i ett bra samhälle. Tyvärr tror jag inte många inser vad våra skatter innebär och ger tillbaka.

Frågar mig ofta varför många människor är så ego? Vad är det som lockar i det högerextrema synsättet? Vad tror man sig vinna på det som enskild person?

Bert Bodin sa...

Vi är nog överens om allt. Och vad en högerextrem tänker och tycker är nog baserat på dels rädsla för förändring, för att inte vinna tillräckligt mycket för egen del, för främlingar, för att måsta ta hänsyn, för att visa empati. Jo, rädsla för att visa empati. De finns de som anser att empati är en svaghet.

Turtlan sa...

Sitter å ser på Skavlan och noterar att gästen Henrik Schüffert är inne på precis samma bana. Det är rädsla det handlar om! Å bristen på empati....

Är Henrik och du polare ;-) Heja er!

Bert Bodin sa...

Javisst är vi det. Jag är också Sveriges roligaste kille, precis som Henrik. 😎