torsdag, februari 09, 2017

Vem

Förmiddag utan andra fasta punkter innebär i alla fall en. Radion står på. Ring P1 har denna vecka rappe Sverker Olofsson som mottagare av alla samtal utifrån landet. Samtal om högt och om lågt. Om storpolitik och dragspelsmusik.

Idag slutade programmet med just det. Politiken ringde en Kurt in om. Han ställde frågan om hur saker och ting ska betalas.
 - Folk vill ha fler sjuksköterskor. De vill ha fler batonger (Han menar alltså poliser. Min anm.) och de vill ha fler lärare i skolorna.

Sedan redogjorde han för hur vi fått det de senaste decenniet när det gäller plånboken. Det gäller inte riktigt alla, men de flesta har fått rejält påökt. Dels jobbskatteavdrag, som enligt honom kan ha gett minst 3000:- mer i månaden i snitt efter skatt, plus det som de årliga löneökningarna ger.

Före 2007 rullade mer än 100 miljarder kronor in till statskassan varje år. 100 000 000 000 kronor mer än vad det gör nu. Det är pengar som istället gått till ökad konsumtion av mestadels skräp, förmodligen. Jag var också inblandad i den förskingringen, men tyckte att det gick för långt. Skattepengar behövs. Nu har jag inget jobbskatteavdrag. Det känns hederligare.

Så de som kräver allt det där av den offentliga sektorn bör svara på frågan: Vem ska betala?
Jo, det måste du och du och du och du och du därborta göra. Plus alla skattesmitare.

Sedan tycker jag att Sveriges banker, som gjorde en vinst på 100 miljarder sammanlagt under 2016, ska börja amortera på det lån, som vi alla ställde upp med under finanskrisen i början av 90-talet. De  slantarna har vi inte sett röken av ännu. Vi kan vara lite generösa. 50 miljarder i år, så tar vi ny ställning när vi ser läget i början av 2018. 

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

PS. Han som ringde in om dragspelsmusiken hade bara en önskan: Mer Jularbo i radion.

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Det är inte ofta jag lyssnar till Ring P1, då rusar blodtrycket i höjden nästan på en gång. Särskilt om Täppas är programledare. Men Sverker är bra, tycker jag.

Bert Bodin sa...

Täppas gör bort sig då och då. Det medges.

Men vad tycker du om själva idén i inlägget ovan, Elisabet.

christel sa...

Skatt - gillas
Välfärden - gillas
Bankernas girighet - ogillas stort
Jularbo - nja

Känns som att vi är överens :)

Bert Bodin sa...

Bra! Då ka nog du och jag få ordning på torpet nån gång.