måndag, maj 15, 2017

Jag blev ju lite nyfiken ...

.. när en bekant tipsade om att han hade sett salskrake och snatterand "i tjärnen vid Örnäskyrkan", när han var ute med hunden på morgonen. Salskrake är en av de vackraste sjöfåglar jag känner till och den rastar bara här i trakterna inför vidare flytt upp till arktiska hav. Men man ser den varje år.

Men så var det det där med "tjärnen vid Örnäskyrkan".
- Vad menar han. Där finns ju ingen tjärn, tänkte jag

 - Menar du vid Aronstorp. Det är en havsvik. En del av Hertsöfjärden, skrev jag åt honom på Facebook. Men det är ju minst en kilometer från kyrkan.
 - Nä, det var mellan kyrkan och Green Cargos bangård, skrev han tillbaka.
 - Jaha, tänkte jag. Han menar Malariaviken. Men den ligger ju en halv kilometer, minst, från kyrkan.

Nåväl - det var den "tjärnen" han menade och därför beslöt jag att ta en runda för att spana. Vädret kallt och soligt. Rena vintern.

Inte såg vi någon salskrake, eller någon snatterand heller. Där fanns bara några trutar, gräsänder, två rödbenor, några viggar och ett par bläsänder (Du vet den där anden, som visslar så fint. Och har så fint latinskt namn.).

Och nu förstod jag. Den där Örnäskyrkan var inte Örnäskyrkan. Det var den katolska kyrkan han menade. Man får förlåta en före detta Sorselebo. Du ser kyrkans torn skymta till vänster i bild.
 -  Bra att ni redde ut det, jag undrade också hur jag hade kunnat missa en hel tjärn , kommenterade en annan bekant i samma facebookinlägg.

Malariaviken. Ligger ett stenkast från den skola jag gick i trean, fyran och femman. Här åkte vi skridskor på gympatimmarna ibland.
 *****

Inga kommentarer: