måndag, juni 26, 2017

Ingen promenad i parken

Så har då folk blivit räddade i fjällen igen. I helgen ett sällskap som blev fast uppe på Kebnekajse (Giebnegáisi) i dåligt väder. Frusna, blöta, utan mat och med dålig utrustning (kläder). Det är vinter på 2000 meters höjd.

Fjällräddningen har fått rycka ut dubbelt så många gånger än vanligt, den gångna vintern. Det beror delvis på att antalet besökare ökat. Men ... Det beror också till mycket stor del på att många tror att de behärskar de förhållanden som råder i obanad terräng med stora höjdskillnader, och kanske dåligt väder. I vilket fall så har räkningarna till skattebetalarna ökat ordentligt.

Det blir mer och mer tydligt att många tror att endast en sorts väder kan uppträda under en dag. Här växlar det snabbt. Och särskilt såhär i början på sommarsäsongen, när snön inte försvunnit på höjd, bör man förstås vara försiktig.

Sedan förlitar sig många på att de har telefonen med sig, omedvetna om att täckning oftast saknas helt och hållet. Det står inga mobilmaster ute i ödemarken. Det är bra, för de har inget där att göra. Vid fjällstationerna går det bra. Där finns oftast möjlighet att använda mobilen. Täckningen sträcker sig även upp till toppen av Kebne, men det är inget att lita blint på. Det sällskap som var ute i helgen kunde kontakta polisen.

Själv har jag bestigit Giebnegáisi en midsommarhelg. Vi hade fantastiskt väder. Solen var stark, vinden svag. Idealiskt. Vi startade tidig morgon och gick den så kallade västra leden, som man kan gå utan guide och utan direkt klättring. Det är 16 km från dal till topp. Höjdskillnaden är ca 1400 meter. Det är stenigt och rätt brant på sina håll. När vi närmade oss toppen var det vandring på snö. Skare som emellanåt brast. Och så stod man där i lårdjup snö och försökte ta sig framåt. Jobbigt är bara förnamnet. Men upp kom vi. Och ner. Hela vandringen tog 15 timmar! Vi var väl rustade både vad gäller kläder och förtäring. Det enda vi missat var solkräm. Det visade sig dagen därpå. Brända i ansiktet.

Så... Välkomna till fjälls, men  ......!

*****

Inga kommentarer: