onsdag, juli 12, 2017

Oroad

Vart har våra insekter tagit vägen?  Vi har nyss suttit ute i den ljumma kvällen (18 grader nu kl. 22.) och konstaterar att vi knappt sett en enda mygga, trots fullständigt vindstilla. Inte för att vi brukar ha speciellt mycket mygg, men det här är rekordlite.

Det är generellt sett mycket lugnt på insektsfronten i sommar. I alla fall hittills. Och det bekymrar mig. Vi är beroende av de små rackarna på flera sätt. Inte bara för att blåbär, lingon, åkerbär och andra läckerheter måste befruktas. Det är också matbrist för fåglarna. Inte en enda trastunge har siktats i år. Flugsnapparna lyckades, men jag vet i och för sig inte hur många ungar "våra" snappare fick på vingarna. Dessutom bara i en holk. Den andra har övergivits utan resultat.

Däremot har vi sett grönfinks- och talgoxungar. Men de är också fröätare, så de klarar sig nog. Vår matare fylls på med jämna mellanrum och uppskattas.

Jag är med i gruppen Norrbottens fåglar på Facebook, och där har insektsfrågan också diskuterats. Främst med utgångspunkt av en artikel som jag läste häromdagen.

Hur har du det hos dig? Har du lagt märke till något ovanligt i sommar?

Läs gärna artikeln som jag länkar till. Den får en att tänka till.

*****

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har också tänkt på att det är ovanligt lite insekter. Det har varit väldigt lite mygg, nu ser man bara nån enstaka. En och annan broms har försökt bita. Har inte sett en enda fjäril och det var det mycket av ifjol här vid stugan. Och även om blåbärsriset blommade bra, undrar jag hur det blir med bären. Men det har ju varit kallt och sent, kanske det kan vara en orsak. ellem

Bert Bodin sa...

@ellem. Jag undrar också över blåbären, som nyss blommat ut. Och jag vet inte om de hunnit befruktas.

Men en del fjärilar har vi, men mycket få arter.

Sedan saknar jag helt en del fågelarter. Taltrast har jag inte sett/hört. Inte heller rödhaken har besökt oss i år. Kanske finns förklaringen i insektsbristen.

Som sagt: Oroad.

Anonym sa...

Fast just nu har vi flera flygfän av nåt slag som går omkring på insidan av fönstren. Men där gör de ingen nytta varken för pollinering eller fågelungar! 😉 ellem

annika b sa...

Samma här. Vi har rosor på gården och det brukar finnas hundratals humor där - i år har jag sett två humlor, och två bin.

Först försvann fåglarna från vår gård. Nu humlorna? och sedan vi...?

Bert Bodin sa...

@ellem. Men säg åt dom!

😎

Bert Bodin sa...

@annika b. Det finns fog för oron.

Cecilia N sa...

Maken meddelar att knotten befinner sig i fjällen! Allihop!
Maken slutade befinna sig i fjällen ...

Bert Bodin sa...

@cecilia n.
Okej. Då får vi be fåglarna att flytta.

Anonym sa...

Här i mellersta Småland råder också brist på bin och fjärilar. Myggor
finns inga - humlor däremot - gott om. Sommaren kan dock inte för-
klaras uträknad ännu, så ...

Bert Bodin sa...

@anonym. Men att sommaren "repar" sig kanske är liten tröst för de fåglar som blivit utan mat till sina ungar. Frågan är om det då går att få en extra kull
.