söndag, augusti 06, 2017

Konst

Den envisa nordvästan visade inga tecken på att ge sig ens idag. Lägg därtill ett grått täcke av moln, som effektivt tog ner humöret. Det var inte sagt att det skulle bli så.

Vad hittar vi då på. Jo, efter diverse för-och-emotresonemang, beslutar vi oss för en utflykt. Till Boden ska det bära iväg. Där finns ett förnämligt konstmuseum, Havremagasinet. En pampig, gammal försvarsbyggnad. Sex våningar fyllda med konst.

Just nu pågår där två utställningar. Friendship, som är en internationell fotoutställning på just det temat. Vänskap. Positiva och glada, men lite finurliga bilder på temat. Man blir glad av att se dem.
Ugglor i mossen, kanske
Den andra utställningen är den största: Där kärlek är. Det är "folkkonst" från Norrbotten. Färgstarkt, lite naivt ibland, fantasirikt oftast, och sevärt. Målningar, konsthantverk, skulptur.

Där vandrade vi omkring ett bra tag, innan vi kom på att vi kanske skulle ha lite fika, eller lunch på Kafé Rävasten, som ligger i en by halvannan mil bort. Sagt och inte gjort. Det var fullsmockat med folk. Nog för att vi visste att det var ett populärt ställe. Men inte populärt.

Så det var bara att bita i det sura äpplet. Vi åkte hem till stugan istället.

Där träffade jag en fin lite fjäril i vasken. Vattrad fältmätare. Det blev också en konstupplevelse.Så kan en gråtrist dag vara.

*****

2 kommentarer:

Anonym sa...

Havremagasinet, varför har jag aldrig hört talas om det? Perfekt att besöka konstutställningar och muséer när vädret är botten. Ljuvliga ugglor,de finns ju i många skepnader av någon anledning, som keramikfigurer,på muggar och fat, på brickor och som kuddfodral.

Bert Bodin sa...

Havremagasinet är ett gigantiskt konstmuseum i Boden. En av Sveriges största konsthallar. Har besökt och skrivit om det förr.
Verkligen värt ett besök.