torsdag, augusti 17, 2017

Lovord

Jag bara måste få ösa lite beröm över vissa små, men dock betydelsefulla (för mig, i alla fall) händelser i vardagslivet, en torsdag i augusti.

I stugan har vi en trådlös router för att sköta datatrafiken. Den har under sommaren jobbat rätt hårt ibland, eftersom mängden datatrafik ibland har stött i taket och jag har fått fylla på. Dessutom indikerar routerns lilla bildskärm att jag har meddelanden som väntar. Meddelanden från routern, skulle jag tro. För jag kommer inte åt dem.

Alltså besöker jag Teliabutiken här i stan, där en ung kille möter mig med ett leende. Jag ställer mina frågor. Misstänker till exempel att den där routern är kopplad till mitt normala mobilabonnemang.

Det konstaterar han att det är. Så fort jag använder datorn eller plattan via routern (som också är en Wi-fi) så dras trafikmängden från min mobiltelefon. Inte bra.

 - Men du är ju numera berättigad till en annan modell. Jag fixar det.
Han går in i sin dator och fipplar och grejar ett bra tag, innan han säger att
 - Nu har du massor av gigabyte (20 i månaden), och det räknas inte av från mobilabonnemanget. Så nu blir det dessutom billigare.

Men tack! Har alltid blivit bra bemött och av duktig, ung personal på Teliabutiken.

Heders!
-----

Handlar på Clas Ohlson. Lite småsaker, lampor etc. I kassan frågar killen som jobbar om jag vill ha en påse.
 - Nejtack, säger jag.
Jag har ju en påse från apoteket redan, som jag kan använda.
Tänkte på att han överhuvudtaget frågade. Jag hade ju få varor, små varor och hade inte behov av någon påse.

Men sedan förstod jag. Nu börjar de ta betalt även för de små påsarna som hängde vid kassans kortände. Där stod en skylt om att man måste köpa även dessa småpåsar.

Bra initiativ!

Heders, även åt Clas Ohlson.

*****

11 kommentarer:

Turtlan sa...

Jag har tyvärr varit med om det motsatta. Var på båttillbehörsbutiben i blekas sommaren. Uppdraget var att köpa några slamgklännor och någon meter slang till båten. Slangen tog jag i handen och de stackars skangklämmorna la han i en påse. De hade utan problem fått plats i jackfickan eller i handen. Men ner i en påse åkte de och på kvittot noterade jag sedan att det stod 2 kr för den lilla påsen... Den affären kunde inte detta lika bra.

Turtlan sa...

Denna autostavning... inte blekas utan början av .... å sen diverse mera "stavfel" men du fattar väl...?

Bert Bodin sa...

@Turtlan.
Vi har de senaste åren plastbantat ordentligt. Det är enklare än man tror till en början. Det är bara det att man måste få in en rutin.

Vi har fortfarande så kallade påspåsar kvar, där man förr la in hopknorvade kassar. De hänger så gott som tomma nuförtiden. Förr använde vi plastkassar för soporna, men nu har vi börja köpa särskilda soppåsar i någon mer "vänlig" plast gjord på majs, eller nå't.

Elisabet. sa...

Jag tycker att butikerna borde ta bort gratis-plastpåsar som hänger i slutet av kassadisken. Många snålar och köper ingen "vanliga bärkasse", utan tar i stället åtta små!! För att inte tala om när man måste lägga 1 citron i en plastpåse, eller 1 lök i en plastpåse ....

Elisabet. sa...

(Ja, jag vet ..., självscanning och då måste man ha frukten i plastpåsar, men vi har inte självscanning ,-)

Bert Bodin sa...

@Elisabet.
Jag tar alltid med mig tygkassar. Köper jag en citron använder jag ingen plastpåse. Självscannar jag fäster jag etiketten på citronen.

Men varför finns inte papperspåsar för frukt?

Vid storhandling tar vi med oss de stora kassarna i plast-/textilväv, som vi köpt på ICA eller COOP för länge sedan.

Lätt som en plätt!

😉

Cecilia N sa...

Det nya inom textilslöjden är att göra egna påsar till sitt fruktinköp, sticka eller virka nätpåsar. Men jag undrar hur mycket de väger ...
Jag är skeptisk och fortsätter använda prasselpåsar. Antagligen vore det bra att ta med sig den som man köpte i förra gången, men jag har inte lyckats få till den rutinen. Än.

Jag har också lagt märke till att man blir tillfrågad om man verkligen behöver plastminipåse på affären. Små skyltar vid kassorna upplyser om att affärerna vill börja plastbanta. Det verkar vara något gemensamt beslut och inte något individuellt påkommet.

Rexxie sa...

Cecilia N: "verkar vara något gemensamt beslut"...

Ehhh, ja, eu-lagstiftning som säger att alla affärer måste informera om plastpåsars skadliga inverkan.

http://www.svenskhandel.se/verksam-i-handeln/radgivning/plastkassar/

Cecilia N sa...

Oki. Jag är inte i branchen och hänger tydligen dåligt med.

Båthuspernilla sa...

Köper jag en av varje av olika frukter/grönsaker kan jag lägga dem alla i samma påse och klistra vågetiketterna på påsen. Går jättebra.

Gillar inte att sätta etiketterna på produkterna.

Bert Bodin sa...

@Båthuspernilla.
Mycket bra tips.
Och sedan papperspåse.
Fulländat.