tisdag, september 19, 2017

Det här med appar

Visst blir vi mer och mer beroende av våra mobiltelefoner. Inte minst av de appar man kan installera. Men rätt praktiska kan de också vara.

Jag har sedan några år en app, som gör att jag kan läsa av elförbrukningen i stugan. Visserligen med 1-2 dygns fördröjning. Men ändå. (Luleå Energi har lovat att vi ska få en ny elmätare installerad, så att vi kan få omedelbara uppdateringar. Lajv, så att säga.)

Idag, när jag tittade in på appen såg jag att ingen el registrerats sedan i torsdags. Inte för att vi har risk för vattenledningar som fryser. Det är ju inte riktigt vinter än. Men i frysen finns ju en del läckerheter som man är lite rädd om, så beslutet kom snabbt i morse. Jag åker ut och kollar.

En vinter för några år sedan hade vi samma fenomen och kom från en skidresa i Levi (Finland), när jag i bilen upptäckte frånvaro av förbrukning. Nu var det mitt i vintern och vi tog naturligtvis den lilla omvägen för att kolla. Och mycket riktigt. Det var strömlöst. Jordfelsbrytaren hade gjort sitt av någon anledning. (Jo, vi hittade felet rätt snabbt och åtgärdade det.) Men i badrummet hade det frusit. I toaletten var det ett isstycke. Men tack och lov hade inget gått sönder, förutom ett rör till duschen, som "sprängts" loss. Inget större mankemang. Fixade det själv.

Nåväl. Idag när jag kom ut kunde jag raskt konstatera att allt var i sin ordning. Tydligen fel på rapporterna från elmätaren till appen.

Men jag fick mig en tur i vackra höstfärger. De har kommit rekordsnabbt. När vi för 10 dagar sedan reste till Kreta syntes de knappt.

Lugnet återställt. Renfilé, löjrom, suovas och annat mådde bra i frysen.

I byn hittar kossorna ätbart i torrgräset.

*****

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Just det där med höstfärgerna, det kan jag verkligen sakna.
Eller sakna .., men jag minns hur vackert det var. Här är det inte på långa vägar såna färgkaskader.

Bert Bodin sa...

@Elisabet.
Jag gillar höst. Och allra mest gillar jag den om sommaren varit fin. Nu har en Kretavecka räddat en del av sommarens anseende, så jag får väl nöja mig. Hoppas bara på att det utlovade högtrycket för norra Sverige till helgen, inte är ett tomt löfte.

Det är förödande kyligt nu. Inte mer än 7 grader mitt på dagen och mest mulet. Den där bilden togs i en solglimt på förmiddagen.

annika b sa...

Så fridfullt och mysigt. Och vackert.

Turtlan sa...

Vackert! Hösten är nog min favoritårstid.

Ja appar är bra, smarta appar. En som är bra är tex SJ appen. De har lyckats. Appen från Coop är också en favorit (jag är ju en Coop vän när det gäller matbutiker häromkring)

Skönt att det frysta var i sin ordning. En utflykt är ju aldrig fel ändå.

Wille sa...

So wunderschöne Farben. Aber hat man noch Kuehe oben im Nordland? das ist sehr intressant! Und das wusste ich nicht. Sind es die Bergskuehe oder gewöhnliche Sorte?

Bert Bodin sa...

@Wille.

Kühe gibt es noch hier und auch mehr nördlich. Zum Beispiel in Tornedalen und im Inland.

Die an der Küste sind die gewöhnliche sorte, und ich glaube die Bergskühe sind sehr selten auch im Hinterland