onsdag, september 27, 2017

Kedi

"Den tredje största icke-engelsktalande dokumentären någonsin i landet". Det är USA som menas med landet. Blir man inte intresserad av att se en sådan film. Amerikanerna som annars aldrig tittar åt film som görs utanför deras gränser, utan att göra egna versioner. Nu senast En man som heter Ove, som ska få en amerikansk kopia. De kan väl inte läsa undertexter, förstås.

Men nu blir det svårt. Filmen Kedi är en turkisk dokumentär. Den handlar dessutom om katter. Närmare bestämt Istanbuls katter. Det är dem man får följa i filmen. Se livet ur deras perspektiv. Se hur de älskas och sköts om, även om de är gatukatter. De skildras inte som kollektiv. Var och en av de som är med i filmen porträtteras och får spela ut sina karaktärer.

Människorna omkring bryr sig om. Känner katterna som bekanta, eller vänner. Regelbundna besökare. Någon kommer alltid förbi på morgonen. En annan vägrar gå in för att tigga mat även om dörren står öppen. Den ställer sig istället på en bänk utanför fönstret och knackar på. Ihärdigt. Just den är också väldigt kräsen och eftersom det handlar om en restaurang duger inget annat än fint kycklingkött och Manchego.

Det finns förstås också människor som mer eller mindre vigt sina liv åt katterna och matar dem varje dag.
 - Det är min terapi, berättar en man. Efter min nervkollaps 2002. Jag hade aldrig blivit frisk annars.

När jag tänker efter handlar filmen inte bara om katter.

Den handlar lika mycket om människan.

*****

8 kommentarer:

Ruta Ett sa...

Den har jag tänkt att se. Tack för recensionen!

Bert Bodin sa...

@Ruta Ett.
Trevlig film.

Anki Sandström sa...

Bedårande film!

Bert Bodin sa...

@Anki Sandström.
Såg du den också igår e.m.? Såg dig inte på Royal.

Anonym sa...

Låter som en film för mig, som älskar katter. Har aldrig varit i Istanbul, men det har länge varit på tapeten som resmål här. Hoppas filmen kommer på TV så småningom,har inte varit på bio sen Exorcisten hade premiär. Man borde väl skämmas.

Bert Bodin sa...

@Norbergianblue
Jag har börjat gå på bio mycket oftare nuförtiden. Det beror på att vår "Folkets bio" flyttat till stan sedan ett år. Det blir ett helt annat utbud än SF:s ensidiga amerikapropaganda.

Folkets bio har visserligen funnits här i många år, men hade då en rätt tafflig lokal utanför stan med sisådär teknik.

Nu har de 4 salonger mitt i stan och kör även föreställningar vissa eftermiddagar. Toppen, tycker jag.

Anki Sandström sa...

Jag såg den torsdag kväll förra veckan...

Bert Bodin sa...

@Anki Sandström.
Aha. Jag såg den på dagbio. Man är ju ledig. 😎