torsdag, november 02, 2017

Grundkurs

Man gör Facebook till vad man vill att det ska vara. Mycket skräp finns där. Det går att sålla bort. Ibland hittar man, om inte guldkorn, så ett och annat bra.

Som i ett forum, där jag är med och som handlar om språk. Där ställdes igår en fråga som fick mig att fundera. Den gick ut på att ifrågasätta varför barn ska lära sig "alfabetet i bokstavsordning". Vad är det för vits med det?

Otaliga blev svarskommentarerna med berättelser om hur studenter på universitetsnivå inte kan leta i ett register, eftersom det inte känner till bokstavsordningen. Och då talas om infödda. Så förmodligen har skolan misslyckats redan i tidigare generationer.

Men sedan kom det en kommentar som gick lite djupare i resonemanget. Jag är verkligen av samma åsikt. Men så var det ju en f.d. lulebo också, som kom med denna kommentar:
Det har visat sig att de människor som lär sig grundläggande färdigheter klarar sig bättre i en krissituation, som att göra upp eld, leta mat i naturen (granskott kan motverka skörbjugg), avläsa väderstreck på myrstackar, träd etc, kunna mäta avstånd med hjälp av tummen, sy i en knapp, laga pannkakor, älta en deg, laga en cykelpunka, HLR kunskap, första hjälpen vid skärsår och/eller benbrott, valla skidor med ljus eller hårvax, etc i oändlighet.
Kan man inte alfabetet kan man heller aldrig leka bokstavsordningsleken, ställ er i bokstavsordning barn.
Jag har egen erfarenhet av bekanta, som inte kan peka ut väderstrecken ens på ett ungefär, vet inte hur solen går över himlen, eller förstår att ett bär eller en frukt är resultatet av en befruktad blomma.
 - Jo, det är mycket rönnbär på den. Men den har inte blommat. (!!!)
Särskilt aktuellt nu, när en del är totalt obekymrade över det faktum att mängden insekter minskar oroväckande. Att de behövs har de inte något hum om. Men att de är "äckliga", det vet de.

Även i mina sammanhang har det rört sig om "vanligt folk", som har vanliga jobb och i övrigt verkar intelligenta.

Är det det här fenomenet som den senaste tiden visat sig i allehanda skandaler det senaste året? Där datasäkerhet verkar obekant. Där man inte förstår, när man blir mutad, med flera märkligheter som kommit i dagen.

Det vill säga, där grundkursen saknas, eller passerades med betyg IG, eller 1, eller F, hur nu betygsskalorna genom åren har manipulerats

Det verkar finnas många, som skulle få retroaktiv kvarsittning.
Men då blir de väl kränkta, förstås.

*****

2 kommentarer:

 1. Ja, det är skrämmande. Varifrån kommer denna ambition är fördumma ungar och inte ställa krav på dem? Jag har träffat åtskilliga ambitiösa människor i övre tjugoårsåldern som aldrig läst en bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @annika b.
   Men det förstår du väl. Barnen måste ju först och främst lära sig att programmera. Läsa har de inte tid med.

   Radera