onsdag, november 08, 2017

Såg du ...

.. programmet Smaker från Sapmi i tvåan ikväll? Intressant första avsnitt, som ska bli kul att se efterföljarna av.

Jag lagar ju gärna mat av renkött. Olika sorter. Färs, skav, suovas, blir det nog mest av. Gravar renfilé ibland, eller steker. Men mest uppskattar vi numera reninnanlår. Ett fantastisk stycke på renen.

Det är oftast festmat, eftersom vi försöker hålla köttkonsumtionen nere. Även om jag betecknar renkött som både ekologiskt och närproducerat. Nästa reninnanlår kommer nog att läggas upp på tallrikarna på nyårsafton.

Fisk kommer det nog att handla om också, så småningom. Såg någon lite glimt av röding ikväll. 

Hoppas få inspiration till nya rätter i  de kommande avsnitten.

*****

7 kommentarer:

 1. Tack för påminnelsen. Hörde ju på p2 i eftermiddags om det, men hann glömma till kvällen.

  SvaraRadera
 2. @Cecilia N.
  Slarver!

  SvaraRadera
 3. thord wiman21:00

  Jo, jag såg. Den samiska mattraditionen är spännande med oerhörd spännvidd, har ju haft tid att utvecklas och förädlas i generationer fast det i grunden bara handlar om "två maträtter" - renen och fisken.
  Undrar hur många recept med ren som huvudingrediens det finns - 100-tals kanske?
  Dessvärre har jag själv aldrig ätit renkött - jo, renskav om det nu räknas, om det är ogrumlat renkött vete sjutton. Jovisst ja, i stor hunger en gång i Björkliden köpte jag ett inplastat rökt renhjärta och ångrade mig nästan omedelbart, förfärligt obehaglig smak.

  Det var ett professionellt producerat program med intressanta infallsvinklar i natur och i det mänskliga. Respekten och omsorgen om renen var fin att se så bjärt i kontrast mot den skam vår egen groteska för att inte säga makabra köttindustri framkallar.

  I kväll fortsätter den betydligt enklare men ändå trivsamma programserien "Natur så in i Norden". I kväll avsnitt (8), utmed Ume älv. Mitt uppe i alla lyckliga naturintryck får man bli mätt i magen också, lyxig lokal friluftsmat serveras ute bland vass och strå. I avsnitt (6) härförleden var det riktigt smarrigt: Ripa á la Abisko. Du (och receptblocket ditt) följer väl andäktigt programserien?

  SvaraRadera
 4. @thord wiman.

  Det där med renskav SKA vara renkött. Men jag vet att det fuskas på sina håll. Själv har jag ju fördelen att kunna köpa mer "direkt" från renskötarna.

  Synd det där med renhjärtat. Rökt renhjärta som är så gott.

  Jag har tyvärr hittat den där programserien för sent. Men vissa avsnitt finns på Play. Och framförallt på den finska motsvarigheten. Så jag ska titta på det jag har missat. Mycket trevligt program.

  SvaraRadera
 5. @thord wiman igen.

  Men den där klink-musiken går mig nästan på nerverna.

  SvaraRadera
 6. thord wiman21:01

  Hej, jodu, är klinkinitivt inte att leka med. Det värsta är att den följer med ut i vardagen, följer mig i varje fall. Vandrade idag i klarhet och solig sällhet efter den vackra älvpromenaden här i Avesta, när programseriens lite enkelspåriga klinkande (inte första gången) plötsligt gick igång i min nordiska hjärna som då kändes lite åt hållet gisslantagen.

  Lyssnar ofta till Estlandsfödde Arvo Pärt och hans ibland bitvis upprepningsmusik, ett slags hypnotiskt, melodiöst tillstånd som behagligt smyger in under skinnet - fjärran från klink alltså. Hoppas du slipper denna oönskade, malande öronmask.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @thord wiman.

   Arvo Pärt tilltalar även mig.

   Radera