torsdag, december 28, 2017

Dramatik och lugn

På julafton kolliderade två bilar i en korsning på utfarten norrut från stan. En ung mamma, på väg från sina föräldrar, som hon träffat för att hämta julklappar till barnen, blev påkörd av en annan bil rakt i sidan och avled på plats. Smällen var våldsam och båda bilarna kastades 40 m åt varsitt håll. Detta i en korsning med trafikljus.

Den påkörande bilen kördes av en ung man, 18 år, som misstänks för drograttfylla. På inofficiella vägar har jag fått veta att han haft körkort i tre dagar och lånat bilen av sin pappa. En bil, som var av "värstingmodell". Med sig hade han två kompisar. Ingen av de tre i bilen skadades allvarligt.

Vems fel det var vet vi inte. Någon måste ha kört mot rött ljus. Men klart är att den påkörande bilen måste ha haft en alldeles för hög hastighet, om man betänker skadorna på den påkörda.

Outsägligt tragiskt. Barn som väntar hem sin mor, fick vänta förgäves på julafton.

Idag körde vi till stugan. Precis innan olyckskorsningen stoppades all trafik och vi fick vänta en kvart. Polisen höll på med en rekonstruktion av händelsen. Det fotograferades och funderades. En styrka på ett tiotal personer var på plats.

Snart fick vi passera korsningen. Vid cykelvägen närmast olycksplatsen stod många ljus och blommor.

Vintern är vacker just nu. Förhoppningsvis får vi behålla den. Ute vid stugan råder lugnet. Vi har inte varit här sedan tredje advent. Vägen i skogen var fint plogad, och likaså var det ända fram till vår förstukvist. Grannen Håkan, förstås.

Jag fyllde på fågelrestaurangerna. Glädjande nog hade de inte hunnit tömma allt sedan förra gången. Det fanns talg kvar, som svartmesarna fortfarande kalasade på. Dessutom hade den stora fröautomaten lite frön kvar. Tack och lov för skalade solrosfrön. De är dryga jämfört med oskalade.

Vi fixar lite till inne i stugan. Gör klart för vår nästa vistelse där. Nu är vi bara på tillsynstur. En promenad hinner vi med. Det är lugnt i "kvarteret" förutom det nyaste huset, där man ännu inte är klar med inredningsarbetet. Där lyste flitens lampa.

En annan lampa gick upp över Jämtön och lyste från andra sidan fjärden. Blå skymning.


*****

4 kommentarer:

Cecilia N sa...

Förfärligt med olyckan.

Här är det maken som matar fåglarna. Hackspetten är flitig gäst vid talgbollarna.

Vi har en liten groda i källaren, stor som en halv tumme. Jag har inte sett hen på länge, men idag så. Den rörde lite sakta på sig när jag skulle se om den levde.
Sen fick den två maggottar. Förhoppningsvis var den nöjd med det som julmat. De var i a f försvunna en stund senare.

Bert Bodin sa...

@Cecilia N.

Grodor ska man vara snäll med. Den är nog vinterslö. Är det kallt i källaren, så går den ju ner i kroppstemperaturen.

Elisabet. sa...

Och så o n ö d i g olyca! Alla olyckor är förstås onödiga, men när droger är inblandade är det ju ännu värre! Arma anhöriga!

Bert Bodin sa...

@Elisabet.
Svårt att föreställa sig.