torsdag, januari 04, 2018

Avd. Mänskligt beteende

Kan du förklara varför man i femtongradig kyla tar på sig en jacka (gäller tjejer), eller rock (gäller killar) och går ut på stan utan att knäppa densamma?

Det verkar bli mer och mer vanligt. Jag kan förstås medge att de flesta är välklädda här i stan. Dunjacka (motsv.), halsduk, mössa och vantar eller handskar. Men var tionde person av relativt ungt snitt struntar i vantar, har ingen mössa, och framförallt så knäpper de inte ytterplagget. Jo, om det blåser, så håller de krampaktigt ihop fronten för att det inte ska flaxa för mycket. Men annars tycks de tro att oknäppt är tjusigt.

Det tycker jag är knäppt.

*****

16 kommentarer:

Babsan sa...

Men vilka problem du verkar ha Bert ....det är väl för sjutton upp till var och att klä sig som den vill.Knäppt eller oknäppt och inte bryr jag mig

Bert Bodin sa...

@Babsan.

Tillskriv mig inga problem, Babsan. Visst är det helt fritt att klä sig som man vill. Mitt inlägg funderar över hur det kommer sig att folk inte använder de funktioner som finns i ett klädesplagg (om jag nu ska låta akademisk), utan går där till synes frysande. Jag är en nyfiken person.

Eller kände du dig kanske träffad?

;-)

Babsan sa...

Jag kände mig inte träffad då jag klär mig som är brukligt enligt ditt sätt att se men det är märkligt vart du lägger energin...och de kanske inte alls fryser .

Anonym sa...

Jag förundras över hur man i vinterkylan kan ha såna där låga strumpor som slutar vid skokanten och gör att det blir en rejäl glipa till långbyxorna. Det är ju vid anklarna man har en massa köldpunkter. ellem

Bert Bodin sa...

@Babsan.
Att passivt iaktta mänskligt beteende kräver ingen energi. Det klarar jag lätt.

Babsan sa...

Du har för lite att glra tror jag 🤣😂🤣

Bert Bodin sa...

@ellem.
Det är nog så att slutsatsen är att det handlar om mode. Då offrar man gärna bekvämlighet (och inrättar sig för ett kommande liv med ledproblem).

Bert Bodin sa...

@Babsan.
Det gäller nog dig också.
🤔😜

Elisabet. sa...

Ett av mina barn har aldrig varit frusen av sig och även i förskolan hände det att han - ja, det var Anders - bara hade en t-shirt under overallen. Personalen ringde och sa att det var ju alldeles för lite kläder. "Men kolla om han är kall då ..?" sa jag och det var han aldrig. Fortfarande är han den som går i t-shirt under jackan vintertid och jag fattar inte att han inte får kyldskador.
Sen tror jag att många t.ex. kappor och jackor numera är sydda efter konstiga modeller; det är inte alltid att dom går igen och det beror heller inte alltid på att den som bär kappan eller jackan är storvuxen. I alla fall ser jag det ofta på kvinnor.
Och förmodligen fryser dom väl inte?

Bert Bodin sa...

@Elisabet.

Jo. Jag anar också att modet styr mer än funktionen.

Och många av mina kvinnliga f.d. kolleger satt ofta och frös på jobbet i 23 plusgrader.

Cecilia N sa...

"Så länge det inte är om min kropp du fryser."
Det är mitt förhållande till barnens sätt att klä sig då jag funnit det otillräckligt.
Men min son är också mycket mindre frusen än jag, precis som Anders tydligen.

Men visst kan man bli fascinerad att det finns de som hellre har tunna sommarskor i tyg istället för adekvata vinterkängor. Och går utan mössa och vantar.
Händer det i stan eller under tillfälliga förhållanden såsäger jag inget. Men skulle jag ansvara för dem på en aktivitet där det inte duger så blev det annat.

Bert Bodin sa...

@ellem.

Och som du skriver: "...skulle jag ansvara för dem på en aktivitet där det inte duger så blev det annat."

Frågan är om de skulle klara något annat än "tillfälliga förhållanden" i stan. Stackrarna.

Thalassa sa...

Det handlar om mode OCH ålder/ungdom. Det hände allt att även förståndiga jag gick ut i nylonstrumpor på vintern i Kiruna om så ”krävdes”. Sonen tvättade sitt långa, mycket tjocka, hår och gick iväg till skolan barhuvad även i minusgrader. Sedan följde en tid då mössan satt på skallen även sommartid och inomhus. Men ungdom är som bekant något som går över.

Bert Bodin sa...

@Thalassa

Jag har förstått att det är mode. Och då spelar klimat och väder ingen roll. Huvudsaken är att man är tjusig.

I sanningens namn ser jag också unga människor som är välklädda. I det begreppet lägger jag lämplig klädsel för varje tillfälle.

christel sa...

Jag gör likadant fast hos mig kallas det vallningar 😂

Bert Bodin sa...

@christel.

På så sätt kvalar du in i en för övrigt ung skara.

😉