söndag, januari 21, 2018

Drog

Hur har du det? Jag menar inte rent allmänt. Nej, hur har du det med droger? Bra hoppas jag. Även med den vanligaste? Alltså mobilberoendet.

Jag är inget föredöme, när det gäller att avstå. Men jag är heller inte den som är djupast nere i träsket. Du möter mig aldrig på stan med blicken på skärmen, eller ljudligt gå och snacka som en byfåne. Eller med öronproppar lyssnande på musik eller någon ljudbok.

Jag är tvärtom extremt beroende av att följa med i den fysiska omvärlden. Jag vill se och höra vad som omger mig. Må det så vara trafik, fågelsång, eller mellanmänskligt småprat.

Läser i DN. Peter Wolodarski har i sin söndagskrönika en berättelse om en nära vän, som på en utlandsresa blir ofrivilligt skärmavskärmad. Hur det gick? Jo, första veckan var ångestladdad.

I krönikan berättas även om att WHO vill klassa spelberoende som sjukdom. Jag häpnar och tänker på skenande vårdkostnader, om det skulle bli så i Sverige.

Däremot är jag för en mobilfri skola. Det skulle nog bespara oss en del obehag i framtiden.

Eller?

Handen på hjärtat; berätta hur du har det?

*****

2 kommentarer:

Monet sa...

Är inte mobilberoende alls. Har en Iphone men den är sällan på och eftersom maken och jag alltid är tillsammans så räcker det med att en mobiltelefon är igång. Den används som telefon på normalt sätt och ingen av oss skulle heller gå runt och pladdra ut i luften. I Frankrike ör det dessutom totalförbud och höga böter om man använder mobil under bilkörning så det görs inte heller. Jag tycker dessutom personligen att det är ett oskick att mobilsamtal alltid har företräde och är bedrövad över folk som i alla sociala sammanhang sitter och fibblar med mobilen istället för att vara närvarande i verkligheten. Selfies ska vi bara inte tala om - ett mycket märkligt samtidsfenomen. Lika urbota konstigt som driften att lägga ut bilder på fula fötter - oftast med illröda naglar.

Däremot lever jag med min Ipad. Använder inte längre min dator utan hela mitt nätliv går via paddan. Surf, mail, fb, instagram, blogg, faktainsamling, googlande på allt, wordfeud, Netflix, SvtPlay för oss i utlandet. Bokläsning och SvD på morgonen. Bildhantering, julklapps- mat och klädinköp. Jag kan mycket väl vara utan den men inte längre stunder - så visst är och blir man beroende av att ha tillgång till det nya liv vi alla lever!

Bert Bodin sa...

@Monet.

Då kan man nog säga att vi är rätt lika ändå. För jag anväder mobilen som "platta", mer än som telefon.

Visst pratar jag också i mobilen. Men det händer definitivt inte dagligen. I snitt kanske något samtal var tredje dag. Och pratar jag, så gör jag det ytterst sällan offentligt. Svarar aldrig om jag står eller sitter och pratar med någon annan. Om jag mot förmodan måste svara, går jag undan för att inte störa. Annars ber jag att får återkomma vid ett senare tillfälle.