måndag, februari 12, 2018

Hur långt har du ...

.. kommit med avfallshanteringen? Själva är vi givetvis föredömen. Har så varit i flera decennier. Men så har också kommunen och bostadsrättsföreningen varit framsynta sedan lika länge och ställt upp med såväl råd som dåd.

Men jag vet ju hur det slarvas. Säkert i min närhet. Det finns förbättringsmöjligheter. Och det gäller förstås främst på det personliga planet. Rätt många slarvar; skiter i att sortera; sorterar fel; bryr sig inte om sina barns framtid. Av lättja, eller av ren okunnighet.

Sedan har vi ju våra så älskade storstäder. Tänker kanske främst på Stockholm, där man i alla fall inte i innerstan sorterar komposterbart. Det enda som läggs separat någonstans verkar vara tidningar. Allt annat läggs i "brännbart", även om det inte är det.

Idag kom Luleå kommuns bra guide på området. Den har vi haft förr, men nu är det en ny upplaga. Hur bra och hur enkelt som helst att rätta sig efter.

Hur har du det i din kommun?
Klicka för läsbarhet
Klicka för läsbarhet*****

2 kommentarer:

 1. I Övik har vi två tunnor, en brun för komposterbart och en svart för brännbart. Resten får vi bege oss till återvinningsstationerna för. En stor som tar alla möjliga fraktioner, och en som består av containrar borta vid affären.

  I Härnösand hade vi två jättetunnor med totalt åtta fack. Då behövde vi inte fara till stationen borta vid affären.

  I Övik betalar man per kilo komposterbart och brännbart. Dessutom per tömning på den brännbara, så den behöver man ju inte ställa ut varje gång.
  Men när jag bodde i lägenhet här så for det komposterbara i det brännbara.

  SvaraRadera
 2. @Cecilia N.

  Vi har det så bra att vi har sorteringen i underjordsgaraget. Det är kompost, kartong/förpackningar, tidningar, brännbart, plastförpackningar, glas, restprodukter och farligt avfall(energisparlampor, batterier etc.)

  Men man får väl hoppas att det utvecklas på alla håll i städerna.

  SvaraRadera