tisdag, maj 15, 2018

Lång dags färd mot natt II

Idag bar det iväg mot Oxford. En storstad bland småstäder och byar i den här trakten. Stor och stor? 150 000 invånare och 20000 studenter. För stan domineras helt av universitetsliv.

En formidabelt kunnig guide gick en tvåtimmarspromenad med oss. Oj, så mycket historia vi fick lära oss. Alltifrån hur det första universitetet grundades 1268, till hur många av avsnitten i Kommissarie Morse eller Unge kommissarie Morse har kommit till, och var de spelats in.

En trerätters lunch undfägnades vi också innan det var dags för nästa kulturella begivenhet. Ett besök på Blenheim Palace där Winston Churchill föddes. Vilket slott! Vilken egendom! Finns med på UNESCO:s världsarvslista och är därmed helt i klass med Gammelstad utanför Luleå. Inte illa.

Men målet för dagen var den lilla staden Bourton-on-the-water, kallad "Cotsvolds Venedig".
 - Men då måste man ha livlig fantasi, sa vår guide.

Men maken till mysig småstad har jag nog aldrig besökt förr. Möjligen kan jag tycka att isländska Akureyri kan tävla med viss framgång.

Det blev en lugn pubkväll tillsammans med nya bekanta. Vi är ju en grupp om 30 personer där vi inte känner varandra. Nu blev vi sju, som gjorde gemensam sak och jagade upp ett trevligt ställe för en bit mat och prat i kvadrat, om inte i kubik.

Men vi bryter upp rätt tidigt ändå. Tidig färd mot nya äventyr imorgon.

I den här stan blir vi tre nätter, så vi kommer att ha tid att utforska den mer.

*****

4 kommentarer:

 1. Åååå, Cotswold i maj. Underbart - lyckost! Våra vänner är födda o uppvuxna i Oxford och bodde tidigare i Stonesfield, som på 70-talet var den allra charmigaste, lilla by. Numera helt ihopvuxen med Oxford enligt dem. Själva bor de sedan länge i New Forest, men vi har besökt trakterna och har nog en hel låda diabilder från bl a Blenheim Palace. ENJOY!

  SvaraRadera
 2. @Thalassa

  Jag har bilat i det här området för 40 år sedan, men då drog vi bara rakt igenom för att åka runt i fantastiska Wales. För tre år sedan blev det Skottland. Så nu var det dags att titta lite närmare på detta område.

  SvaraRadera
 3. underbar del av England. Man kan också säga att de flesta lantliga delarna är fina.
  Ha det bra på resan.
  Eva

  SvaraRadera
 4. @Eva

  Tack. Vi gör vårt bästa.

  SvaraRadera