onsdag, augusti 15, 2018

Afrikanska föregångare

Tänk så bra det går  att plastbanta. Inte en enda plastpåse följer med från affären nuförtiden. Medger att det gjorde det förr. Men sedan ett par tre år gäller inte det längre. Jo, det finns undantag. Men de är få, mycket få. En plastkasse köpte jag senast i vintras, tror jag.

Bara man vill, så går det finfint. Och utan någon speciell ansträngning.

Visst har det blivit bättre även generellt. Jag tror faktiskt att användandet minskar. Ser oftare än förr att folk har med sig egna kassar. Det är bra.

Men jag tycker att vi ska gå bortom avgiftsbeläggning. Jag tycker att vi ska bannlysa plastpåsar. Det finns länder som går före. Länder som vi annars inte räknar som föregångsländer.

Varför kan inte vi?

Klipp från Dagens Nyheter 15 augusti.

*****

4 kommentarer:

Thalassa sa...

Håller med. Det går att banta rätt hårt, men inte undvika helt. För vad använder man till soppåsar? Eller är de avfallspåsar som man köper i rulle av ”snällare”/nedbrytningsbart material? Måste erkänna att jag inte vet.

Bert Bodin sa...

Så är det. Oftast gjorda av t.ex. majs. De lär brytas ner rätt snabbt om de hamnar på fel ställe.

Elisabet. sa...

Jo, det har blivit bättre, men långt ifrån bra! Och när man inte köper en "vanlig bärkasse", så händer det - långt oftare än ni kan tänka er - att kunden i stället tar såna små, lite frasigare plastpåsar som ofta sitter i kassadisken och då kan det bli tio såna i stället! Det är så idiotiskt så det är inte sant!

Bert Bodin sa...

Man upphör aldrig att förvånas.