lördag, september 22, 2018

Aldrig hade jag väl tänkt ...

.. att jag skulle åka till Mainz. Varför skulle jag det? Men nu är det gjort. Huvudstad i förbundslandet Rheinland-Pfalz. 200 000 invånare, och känd för sina karnevalsfester. (?!!) Det berättas om stan i bl.a. Wikipedia.

Nu var det väl ingen karneval på gång för ögonblicket. Men lördag innebar ju att stan var rätt folkrik ändå. Vi hade Mainz som pausstopp på väg till Oppenheim för vinprovning. Den stora domen kunde man ju titta på. 

Jag kan förstås inte låta bli att imponeras av de här tusenåriga byggnadsverken. Med rikedomar i form av utsmyckningar och bladguld. Men samtidigt undrar jag hur det gick till när de byggdes. Vilka umbäranden fick folk genomlida, både fysiskt och ekonomiskt för att planerna skulle förverkligas. Var det slavliknande förhållanden i fattiga tider?

Vi drog oss ifrån de folktätaste kvarteren och upp mot andra delar av innerstaden. Hittade ett hipsterkafé och satt där och filosoferade ett tag. I ett annat kvarter hittade vi ett sopphak, som serverade utmärkt lunch med god utsikt över folklivet i de lugnare kvarteren.

Några timmar fick vi i stan. Strosade ner mot Rhenstranden och fick lära oss hur långt det är till San Francisco. Varför skulle man inte vilja det?

Sedan åkte vi vidare.




*****

Inga kommentarer: