fredag, september 21, 2018

En annan dal

Rhendalen i all ära. Den är vacker även denna morgon, även om solen döljer sig bakom ett dis, när vi tidigt går ombord på färjan som ska frakta oss till den andra stranden. Det går på tio minuter, och vi stiger iland i Bingen. Har du hört talas om Hildegard av Bingen, så var det precis här som hon föddes på 1000-talet. En kvinna med kraft i barm att hitta på både det ena och det andra. Hon skrev till och med en sorts opera, ja hon kanske uppfann den till och med.

Här väntar vår buss. Vi ska nämligen åka till Moseldalen idag. Och om Rhen är vacker, så lägger jag på en hel del poäng på Mosel. Slingrande och grön, och av det något smalare och mer intima, jämfört med storasyskonet. Mosel är ju en biflod.

Vårt första mål är Cochem. En liten stad grundad på 600-talet enligt sägnen. Dokumenterat först på 800-talet, dock, då den första gången nämns i "skrifterna". Mycket mysig stadskärna. Men vi ska ta en lokalbuss upp till den borg, som ligger på en kulle högt över centrum. Från 1000-talet. Vi får en visning, och får se allt ifrån mystiska lönngångar till nybyggd (nåja) balkong, som hänger ut över stupet ner mot floden. Här ville man ha uppsikt över trafiken för att kunna kräva tull. På något sätt måste man ju tjäna pengar.

Efter borgen blir det ... Gissa! Just det, smörgåslunch. Med vinprovning. Presenterad av farbror Alfred Port, på vinhuset Peter Kropf. Det ligger i ena delen av tvillingstaden Bernkastel-Kues. Alfred bor och verkar i Kues och pratar svenska (gift med svensk fru) och berättar livligt om livet som vinbonde. Hur odlingsåret går med beskärning, gödsling, och allt annat som hör till verksamheten. Ingen dans på rosor i alla lägen, men ...
 - Jag är rätt förmögen, skrattar han.

Vi får diplom för att vi deltagit i kursen, tackar för oss och åker vidare i dalen.

Soldis över Rhen
Busstorget i Cochem. Borgen skymtar på berget.
Borgen ser ut som ett sagoslott.
Utsikten går inte av för hackor.
De resandes skyddshelgon
Här har man koll på flodtrafiken, om man inde drabbas av svindel, förstås.

Läs mer om Hildegard av Bingen.

*****

4 kommentarer:

Båthuspernilla sa...

Kan det ha varit Burg Elz ni besökte?

Turtlan sa...

Antalet besök i Tyskland är få för min del. En rättare sagt. Nej något stopp på en tågluff också. Man kan utan tvekan se att det finns massor att se att göra där. Får sättas upp på listan. Listan som vi knappast betar av eftersom vi mest åker båt eller stugbor på våra lediga veckor...

Bert Bodin sa...

Nej. Det här är Reichburg Cochem.

Bert Bodin sa...

Vi försöker göra vårt bästa för att inte bli "stugsittare". 😉