måndag, november 26, 2018

Skvallrar du?

Kanske berättar du lite väl lättvindigt om vad du har för dig. Utan att du vet om det, eller tänker på det.

Aktuellt idag har varit att kvinnor som av någon anledning inte vill vara i närheten av en man, som kanske misshandlat dem, övervakas av mannen via en app, som han vid något tillfälle laddat ner i kvinnans telefon.

Är du själv medveten om vilka appar din telefon innehåller? De flesta går enkelt att avinstallera om man inte vill ha dem. Jag gör det emellanåt. Då gäller det oskyldiga, men oanvändbara, eller ointressanta små program, som bara tar plats.

Men en sak gör jag så gott som aldrig. Jag har aldrig "platstjänsten" inkopplad. Den där lilla symbolen som ser ut som en droppe (längst till höger på bilden) klickar jag på bara om jag befinner mig någonstans där jag är helt obekant med omgivningarna och vill veta vägen till något annat ställe. En GPS, alltså. Det senaste året har det skett två, tre gånger under utlandsvistelser.

I övrigt har jag den avstängd. Varför, undrar du. Jag har förstås ingen ond människa som stalkar mig. Men jag tycker inte att Google, Facebook eller andra aktörer behöver veta och registrera var jag finns, i varje ögonblick. Varför ska de göra det? Jo, för att anpassa sin och sina partners annonsering, förstås.

Den marknadsföringen behöver inte jag.

*****

2 kommentarer:

Cecilia N sa...

Jag gör också så: slår igång den om jag behöver den. Och sen vips av igen.
Men när jag hörde på radion i morse verkade det finnas appar utan ikoner (hur skulle de annars kunna vara dolda?) som hade spårning.
Frågan är om de är oberoende av den offentliga spårningsinställningen.

Bert Bodin sa...

Den senare frågan kan jag inte besvara. Men om man går in under de generella inställningarna och tittar på listan av program, så bör man väl hitta något, även om det inte finns någon ikon, kan jag tro. Men jag vet inte.