lördag, december 08, 2018

Vad gör man ...

.. om man inte vill gå ut på slagfältet, där shoppingsugna springer om, och på varandra som myror i en myrstack. Nja, förresten ... myrorna klarar nog det där bättre.

Men är jag i stan, vill jag ju inte bara sitta hemma. Alltså går vi på galleri (Nej - inte galleria!)

Kommer du ihåg programmet Konstnärsdrömmen i SVT? Den där tävlingen där proffsiga amatörer fick utmaningar varje vecka och fick sina verk bedömda av mer berömda proffs. Där deltog en kille från Junosuando i Tornedalen, Joakim Karkea. Han vann inte, men om jag inte minns fel blev han tvåa. Jag skrev om programmet då, med vissa synpunkter.

Största målningen mäter ca 1,5 X 0,8 meter.
För 58 000:- är den din!
Han har utvecklats och lär nu försöka leva på sin konst. Och för tillfället ställer han ut på Galleri Lindberg här i stan. Det är andra gången på detta galleri. Det gick tydligen bra förra gången. Han målar akvarell. Stora sådana. Den största tavlan på utställningen är inte för hemmabruk, kan jag tänka. Det är också den dyraste och kostar 58 000:-. Så den fick hänga kvar.

Ja, jag köpte ingen av de mindre heller, tyvärr. Jag hade kunnat tänka mig flera stycken.
Skämtade med galleriföreståndaren, när vi var nöjda med titten.
 - Tack för idag. Men vi återkommer på mellandagsrean.
Han tog det på rätt sätt. Med ett skratt.

(Klicka på bilderna för fullformat!)
Många var sålda. Men inte den längst till vänster.


Gamla släktfoton kan tydligen integreras i akvareller. Hur, vet jag inte, eftersom konstnären inte fanns på plats.
Men en kul idé, och fint var det.
*****

4 kommentarer:

Anta Snaque sa...

Skicklig kille, denne Joakim Karkea! Skulle gärna göra plats för en av hans alster. De påminner en hel del om fantastiske Lars Lerins underbara akvareller. Det är ett fint betyg.

Bert Bodin sa...

Det kan du ha rätt i. Men det gäller att ha välfylld plånbok om man ska ro iland något av verken. Inget under 5000:-.
Men visst - jag skulle gärna ha ett.

Anta Snaque sa...

På 1980-talet hade Tornhuset (vid Domkyrkan) en Lerin-utställning och jag blev totalförälskad i en av hans akvareller. (Jag var och tittade på den flera gånger per vecka.) Den var ganska stor och kostade 6000 kronor. Det var mycket pengar på den tiden men uschanemej vad jag ångrar att jag inte slog till och köpte den. Dels hade jag haft alla dessa år att NJUTA av den. (Jag kommer aldrig att glömma den.) Dels, dock sekundärt, det hade varit en mycket bra penninginvestering. Oftast är det det man INTE gör som man ångrar mest. Jag hade ju ALDRIG ångrat om jag köpt den.
Men, "vis av skadan", år 1988 köpte jag en stor oljemålning som jag också hade förälskat mig i. Den har nu gjort mig lycklig varje dag i 30 år.

Bert Bodin sa...

Jag har också gjort liknande "investeringar". Men just nu känns det inte som rätt läge.