måndag, januari 28, 2019

Hur många gånger sväljer du ...

.. det som presenteras i media, utan närmare eftertanke. Litar på det som står där och drar dina slutsatser.

Det sägs att vi som är äldre är sämre på att ifrågasätta nyheter, artiklar, reportage etc., som vi ser, eller läser. Ungdomar är styvare i den grenen. Hur kommer det sig?

Själv försöker jag. Men jag ska erkänna att jag ofta beskärmar mig över något som jag läser, men tar det som fakta ändå. Jag kanske inte ids ifrågasätta, ids fundera över vad som är sant och inte. Får jag sedan veta att saken var felaktig, eller falsk, så bannar jag mig själv.

Däremot känner jag mig duktig, när jag ser felaktigheter där slentrian hos journalisten har sipprat ut i den text som jag läser. Det gäller då oftast saker där jag själv har kunskaper som jag litar på. Eller på sunt förnuft (Det är inte så sällan.).

Det händer också att jag påpekar felaktigheten till journalisten ifråga. Ett vänligt mejl. Ibland får jag inte någon somhelst respons, men ofta får jag ett svar med ett tack.

Kanske känner du till Tree Hotel i Harads. I samma by byggs ett "badhus" ute i älven. Mycket spektakulärt formgivet. Det ser ut som någon slags bobale. Arctic bath kommer det att heta. Det är ju mest internationella turister som man riktar sig till, medvetna om vem som bokar Tree Hotel. Det var som sagt ett stort reportage. Där hette badanläggningen genomgående "Artic bath". Jag kunde räkna minst 10 ställen där ordet fanns. I den stora rubriken och i texten. Det där ordet Arctic är tydligen knepigt. För det är inte första gången jag ser det felstavat. Journalisten brydde sig inte om mitt mejl.

Ajtte, som är ett samiskt museum i Jokkmokk, får alltsomoftast heta Attje (Nej, det är inte en nysning.), både i skrift och i tal .

Vår nya kulturminister råkade ju ut för en regelrätt storm, så snart hon utnämnts. Vår största lokaltidning påstod att hon hamnade i "stormens öga". Just den platsen är den lugnaste i en storm, så jag påpekade det för artikelskrivaren. Han återkom och tackade och vi kom till slut överens om att Amanda Lind själv, var stormens öga. Lugn och behärskad. Runt omkring henne var det dock rätt blåsigt.

Här kommer dagens exempel:

Fast man vet ju aldrig. Kanske blommar hyacinten ännu. Utanför bild. (Bild från NSD)


*****

4 kommentarer:

Cecilia N sa...

Vi har en liknande lokaltidning.
Jag brukar fota av fadäserna och skicka till Lotten Bergman som föreläser om svenska språket. Hon använder dem i sina föreläsningar. (Men anonymiserat.)

Bert Bodin sa...

Jaså - Hur mycket får du per inlägg? ;-)

Cecilia N sa...

Ett svarsmejl.
Nä, hon är i behov av en manaascher och antagligen jag med. ;-)

Bert Bodin sa...

😁