tisdag, april 23, 2024

Jag tänker bryta ...

.. mot bestämmelserna när jag slänger skräp i de avfallspåsar jag köpte idag. 

Förstår du varför?

*****


En sån där dag ...

.. när det inte händer ett dyft. Tycks det. Men när man börjar fundera, så finns det ju saker som inträffar i alla fall. 

Börjar med gymmet. Som jag skrivit förr är det nästan som att gå på puben. Man går för att träna, men inser att det sociala är en betydelsefull del av besöket. Det var ovanligt mycket folk när jag kom dit. Men det tunnades ut under den dryga timme som jag var där. 

Men jag träffade Nisse och Vanja, Ulf, Gunnar, samt en del 'gymkamrater' som man inte känner, men gärna byter några ord med. Den kände TV-profilen (haha - ogillar det där med 'profil'. 'TV-personen' duger väl?) kom precis när jag var på väg därifrån. Vi hejade och kommenterade vädret och jag önskade honom lycka till med dagen. Vid utgången stöter jag ihop med Birgitta, vårt teaterombud. Det blev en pratstund där också.

Snabb dusch hemma. Jag bor ju i kvarteret intill, så jag nyttjar inte gymmets faciliteter. Sedan iväg till restaurang Q för lunch. Träff med Elisabeth. Det var egentligen meningen att vi skulle vara sex personer, men det blev återbud efter återbud, så vi blev bara tre. En god torsk, krossad potatis, brynt hummersmör, het räkröra och friterad bläckfisk. Jojo!

Vi pratade om vintern, om den kommande våren och sommaren. Vad som timat och vad som är på gång framöver. Vi har inte träffats på allvar sedan i julas, faktiskt. 

Så blev det dags för veckohandling. Vi är rätt noga med vad vi köper. Bara det som står på listan som vi skrivit. Man måste ju hålla koll på priserna nuförtiden. Mer än vad vi är vana vid. 

Det tog sisådär en kvart-tjugo minuter och sen var vi hemma igen för en kaffetår. 

Så nog händer det en del trots allt. Dagen går vidare.

Aprilväder råder. Vad annars?

*****

söndag, april 21, 2024

Föga överraskande


Ikväll blev det vinprovning.
Den månatliga, alltså. I bostadsrättsföreningen som vanligt.

Fyra varianter fanns tillgängliga. Chilenskt, österrikiskt, sydafrikanskt och franskt.

Att de kom från olika delar av världen hade ingen betydelse. De var väldigt likartade. Det franska, Tavel, avvek lite från de övriga. Det var lite fylligare. Men främst var det färgen som var avvikande. Mörkt för att vara rosé. Och alltså godast av de fyra. 

Vi har ju en favorit. En sydafrikan som inte fanns med ikväll. Mulderbosch rosé. Likartad karaktär med testets franska ovan.

Kvällen avslutades med en rosébubbel utanför testet. En italiensk Prosecco. Trevlig, prisvärd och god.



*****

Ny tid

Så går årstiderna vidare. De berömda och populära isvägarna är nu officiellt stängda. Det betyder att de inte underhålls med traktorer längre. Men isen är stabil och är promenadbar för den som vill.

Lånesparkarna är borta för säsongen. Nu gäller eget fordon om man vill dra ut till öarna. Men jag tror att intresset avtar, och sparkeringen för den bostadsrättsförening som finns nära stranden kommer säkert snart att tömmas.

Vintern får nog anses vara slut.
*****

lördag, april 20, 2024

Bara en bild

Vårvinterdagen falnar.



*****

Sol och ...

.. isblåst av det tråkigaste slaget, gjorde att det inte blev riktigt som tänkt. Visserligen en mindre fotvandring, men stor del av dagen blev inomhus. Nåja - det kan duga i nödfall. Det fanns nycket att läsa. Mycket att filosofera kring. Inventering av planer för framtiden. Åtminstone den närmaste.

Sedan kan man ju spana fåglar från fikabordet också. Kan konstatera att både berg- och bofink är närvarande. Liksom den vackra ringduvan. Förutom de vanliga arterna som glädjer oss hela vintern, förstås.

Middagsledig är jag också, så det blir avkoppling för hela slanten. Ja - en brasa kan jag ju alltid fixa i väntan på mat.


*****

fredag, april 19, 2024

Blå eftermiddag ...

.. i stugan i skogen vid havet, dit vi åkte vid lunchtid. 

Otroligt vacker dag. 'Krispig' skulle jag nog kunna kalla den. Inte ett moln, så långt ögat kan nå. Så skrev Tomas Ledin. Och precis så var det, när vi gick ut på havsisen för en runda.


Bra skarsnö, som fick lite påfyllning häromdagen har blivit idealiska förutsättningar för spåravtryck. Vi hade dem på tomten, men även ute på havsisen; stora, mjuka tassavtryck. Och jag fantiserar om lodjur. Det vore nå't det. Tyvärr kan jag inte verifiera det, när jag tittar i spårboken. Visst - lodjurets spår ser ut sådär, tycker jag. Men säker kan jag inte vara. Det får bli att hålla utkik.

Spännande!

Lodjursspår. Vet inte. Vet du?
*****
Uppdatering: Spåren kommer inte från ett lo, har nu konstaterats. Förmodligen hund.

torsdag, april 18, 2024

Tecken i tiden


Dålig bildkvalitet. Men ändå.

*****

Nog undrar jag ...

.. om inte Postnord börjat rationalisera lite väl mycket, när jag ser hur det ser ut i vår låda idag. 

Hela veckan hittills, och slutet på förra, har det varit tomt


*****

onsdag, april 17, 2024

Valfritt

Manbun (manbulle) TV-kille.
Okänd herre

Bert 70-tal
Bert 60-tal
Tänk att jag var först. Först att skaffa beatlesfrisyr i Kiruna, nå'n gång 1963-65. Det var en sensation. Jag var ensam i klassen om det påhittet.

Samma år åkte vi till Berlin på skolresa. Tänk att två språklärare tog på sig ansvaret att slussa en hel skolklass på tåg från Kiruna till Berlin. Skulle det funka idag?  

Där orsakade min frisyr ännu mer uppmärksamhet. Folk vände sig om på gatan. Jag klarade 'uppståndelsen' med humor och glatt humör. 

Frisyren blev ju förstås ännu mer vild några år senare. Efter lumpen blev det till och med axellångt. Då hade folk vant sig. Det var inte särskilt ovanligt med långhåriga grabbar. 

Nuförtiden får man se ut hur man vill. Och det väcker sällan någon uppmärksamhet. Att vara helt utan hår är också helt okej. Jag känner både herrar och damer som ser ut så. (Och det handlar inte om cancerbehandling.)

Senast jag själv väckte viss uppmärksamhet var i mitten av 80-talet, då jag jobbpendlade till Stockholm. Av en kollega fick jag rekommendationer till en riktig  'innefrisör' i huvudstaden. En som man inte kunde gå till bara sisådär, utan som jag blev kallad till via kollegan. Det var ju rätt spännande, och en tid gick jag omkring med någon sorts Tintin-frisyr som var mörkt vinröd. Många tyckte det var modigt. Några tyckte det var fränt och snyggt. Min högste chef undrade om man kan se ut sådär i vårt företag.
 
Leve frisyren!

*****

Å'så blev det ...

.. juridik i två timmar. Vi är med i något som heter Senioruniversitetet. Där sker föreläsningar av de mest varierande ämnen. Idag alltså frågor om lag och ordning i livet. Testamenten, framtidsfullmakter, arvsordning m.m.


Tankeväckande och säkert underlättande i en framtid. Särskilt för de som har barn, inte är gifta, eller äger fastigheter, eller kanske en kombination av allt det där.

Bra att ta tag i.

*****

Natur i stan

När jag kommer ut på vår innergård
mitt i det mest centrala området i stan, ser jag en ovanlig silhuett i körsbärsträdet.

Jag går närmare för att försöka få en bättre kameravinkel. Det visar sig vara en sparvhök. Fågeln sitter stilla och iakttar mig. Verkar oskygg, men det finns förstås en gräns. Då flyger den ner till resterna av en duva, som den tydligen har slagit och käkat en del av. 

Spännande natur mitt i stan.

















*****

tisdag, april 16, 2024

Träff med ...


.. Andrev - ja, Walden alltså.
Det blev kvällens nöje. 

Jag läste ju hans bok Djävla karlar tidigare i vinter och var måttligt imponerad. Jo, den var bra på sitt sätt. Men den höjdes ju så omåttligt till skyarna, vilket jag synade.

Men efter kvällens träff kanske jag måste läsa om den. Det blev lite av 'handledning', lite mer ordning och reda.

Trevlig verkar han också vara. Humor har han.

Vi får se hur det blir.

Många bekanta träffade vi också. Alltid kul.

*****

Var e' ...


.. alla? 
Ovanligt lugnt på gymmet idag. Men de sitter väl hemma och tittar på branden i Köpenhamn, förstås.

*****

måndag, april 15, 2024

Och idag ...

.. hände ju rakt ingenting att berätta om. För ni vill väl inte veta att jag tog en promenad efter frukost, för att möta Benke som gjort ett gympass, och som slutade med att vi åt lunch när vi kom hem. Eller hur?

Sen blev det ännu en slinga med apostlahästarna, som så småningom avslutades med en kaffe och en kardemummabulle på Smedjans fik, varpå jag gick och kompletteringshandlade för middagen, som blev en vansinnigt god korvsoppa gjord på rester av en lasagnefyllning som legat i frysen och väntat på att jag skulle inspireras av den.

Det var väl heller inte så intressant?

Gonatt.

*****

söndag, april 14, 2024

Vintern ra ...

..-sar ut bland våra fjällar.
Drivans blommor smälta ner och dö.

Det går undan nu. Dryga 10 plusgrader och sol gör jobbet. 

Den här vintern har varit märklig. Kall (-34 som kallast här hos oss.) och varm (En hel del plusgrader i februari.), blåsig och grå. Lika bra att den ger med sig nu.

Isarna börjar gråna ser jag när vi går en runda. De populära isvägarna är blöta. Men folk traskar på så länge det går.

Badsäsongen är i full gång genom hela vintern.

Vintern ra ...


*****

Vad ska vi göra ...

.. åt det religionförgiftade området i världen, som kallas mellanöstern?

*****

fredag, april 12, 2024

Sådär'ja

Så har grannen Åke inlett jobbet för att öppna grillningssäsongen på vår innergård. Det var ett jättejobb. Men han klarade det galant.


*****

torsdag, april 11, 2024

Styr din plog över de dödas ben

Jag fastnade aldrig för Olga Tukarczucs litteratur efter att hon blivit hedrad med Nobelpriset 2018. Jag läste då hennes roman Löparna. Men, som sagt, ingen succé.

Alltså gick jag ikväll till Norrbottensteatern för att se en föreställning baserad på en annan av hennes verk. En lite mystisk historia, som på ett delvis skämtsamt sätt handlade om mord. En deckare kan man kanske kalla det. 

Det var underhållning. Härliga karaktärer. Rätt mycket mystik. En pusseldeckare om makt, gränser och kärleken till den gåtfulla naturen. Så beskrivs den.

Men varför pjäsen heter som den gör ... det vet jag inte.

Snygg scenografi

*****

onsdag, april 10, 2024

Nåja


Det blev en total innedag.
Gråvädret gav sig visserligen så att vi kunde smita ut och ta en fika. Men faktum är att precis när vi gav oss iväg, så började strilandet igen. Så det blev direkt till kaffet, utan omväg.

Hemma igen blev det blåbärssyltkokning och surdegsbrödbakning. (Ja - åtminstone jäsning. Till imorgon.)

Alltid nå't.


*****