Mat och sån't

Lax med chèvre och spekesegel


Varför inte prova min nya laxvariant? Visserligen improviserad, men den kommer att bli ett stadigt inslag i min laxrepertoar.

Ugnsbakad lax med chèvre, rostade sesamfrön, blancherad purjo och spekeskinksegel, serverad med dragondoftande puylinser.

Fixat på en timme.

Recept?

Uppdatering:

Okej! På allmän (nåja, en person har efterlyst) begäran kommer här receptet.

Börja med skinkan. Denna gång var det norsk spekeskinka, men det går lika bra med spansk Serrano.

Lägg valfritt antal skivor i en ugnssäker form. De får ej täcka varandra.
Rosta på svag värme, 125 grader till skivorna blir torra och spröda. Det brukar ta bortåt 40 minuter.

Under tiden skär du laxen i portionsbitar och lägger i en annan ugnssäker form.
Salta lätt.
Skär chèvre i halvcentimertunna skivor och lägg på laxbitarna.

Rosta sesamfrö i torr panna. Obs! De ska bli mörkt gyllenbruna men bränn dem inte.

Strö fröna över osten.

Förbered puylinserna. Skölj dem om det behövs. Koka upp lättsaltat vatten i lagom mängd (se linspaketet!) och lägg i linserna när vattnet kokar. Dra ner värmen och låt sjuda i 20 minuter. Lämpligt att göra detta strax innan skinkan är klar, alltså. Samtidigt höjer du temperaturen i ugnen till 175 grader och ställer in laxen, när du tar ut skinkan. Låt laxen bakas i 20 minuter. Om inte skinkan känns färdig, låter du den stå med i ugnen en stund till.

Ansa och skär purjo. Koka upp lite vatten just innan linserna och laxen blir färdiga. Blanchera purjon i häftigt kokande vatten i ca en minut. Häll sedan bort vattnet och spola istället purjon i iskallt vatten.

När linserna är klara, ska de vara tuggvänliga, men ej spruckna. Häll bort vattnet. Sprinkla lite olja över och salta lätt. Några korn socker sätter också piff. Ordentligt med dragon och sedan rör du om.

Servering: Börja med purjon i botten. Lägg laxbiten på. Bryt skinkskivorna i lämpliga längder och arrangera snyggt mot laxen. Skeda upp puylinserna och presentera det hela inför sittande bord.

Succé.

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera.