Mat och sån't

onsdag, juni 29, 2005

100 000 000 grader varmt.

Alltså - nu har ett projekt dragits igång av EU, USA, Japan, Ryssland, Kina och Sydkorea. Det gäller att bygga den första större fusionreaktorn som skall kunna leverera energi kommersiellt. Reaktorn byggs i Cadarache i sydvästra Frankrike.

För att den skall fungera krävs att bränslet, som förresten lär vara vatten (!?), hettas upp till hundra miljoner grader Celsius.

Förlåt - men i vad skall den häxbrygden kunna förvaras. Vilket jordiskt material klarar såna temperaturer?

Har dom tänkt på det? Hoppas!

tisdag, juni 28, 2005

Välkommen Kungen

Vem läser det jag skriver?

Ibland nagelfar jag min Site Meter-statistik lite extra. Det är ju kul att se vem som läser och hur dom har hittat mig. Men man får ju inte veta allt. Tyvärr.

Att jag har läsare på ett elföretag i Umeå, och några på Luleå Tekniska Universitet, Utrikesdepartementet (det vet jag vem det är!) och på Riksdagen, och många, många fler har jag insett.

Men idag, minsann, Kungen ...... Välkommen! Du får gärna läsa. Men jag är inte rojalist. Hoppas det inte stör.

Är man kunglig hovleverantör nu?

Nu har det hänt!

Jag har läst Expressen. Det är en sensation som inträffar högst någon gång varje år. Samma sak gäller för Aftonbladet.

Nu hittade jag ett kvarglömt exemplar efter mina midsommargäster, när jag städade. På väg till påsen för pappersinsamlingen (Återbruk - det enda dessa publikationer duger till) tänkte jag att jag kunde ge den en chans och satte mig att läsa. Det var midsommardagens nummer.

"Sexbilderna vi ångrar", "Bruces vilda midsommarfest", "Medlen som fungera mot baksmälla", var tidningens uppfattning om vad som var angeläget att berätta om på första sidan.

Den "vilda midsommarfesten" visade sig vara ett rätt idylliskt bildreportage med smygbilder på Bruce Springsteen. Han promenerade på stan, fotograferade till familjealbumet, åt sill, vinkade från en båt och tog en tupplur i solen innan sängdags. Väldigt vad det går vilt till i de där kretsarna!

Linda Skugge blajar, och går igenom en del smaskiga dokusåpadeltagares ojanden och stönanden av olika anledningar. Mest gör hon det för att minsann knäppa kändisarna på näsan för att de klagar över att de blir så utnyttjade av pressen. "Kändisarna njuter av att synas".
Hm....
Och Linda med kolleger njuter av att skriva om det. Av "allmänintresse" förstås.

Sen får vi veta att Madeleines väninna är gravid. Jisses - vilken fullständigt oväntad och unik händelse.

Super-recepten på att piggna till efter en blöt midsommarafton, visade sig vara gammal skåpmat. Vitlök i mjölk, citron i armhålan, häxblandning etc. i all oändlighet. Inget nytt och inget som hjälper. Det enda seriösa inslaget i det heluppslagsstora reportaget var slutorden: "Glöm inte att dricka vatten". Revolutionerande råd.

Sen ledsnade jag. Insåg att inget har förändrats. Kvällstidningarna är samma skräp som vanligt. Är det verkligen journalister som skriver? Eller är det nåt tjusigt mediapack, som driver med dig. Och tjänar pengar på skiten!

Det finns säkert människor i det här landet, som bildar hela sin världsuppfattning på det som skrivs i Expressen och Aftonbladet. Stackars satar! De missar ju livet.

Sommarvädret

Det blir säkert bättre i juni!

fredag, juni 24, 2005

Skötselråd

EU förbluffar.

Å ena sidan;
Herr Blair höll igår i EU-parlamentet en visionär betraktelse över hur han vill utveckla Europa, långt mer än som en ekonomisk union. Tyngden ligger mera på en mänsklig samhörighet.

Å andra sidan;
Tvättråden i våra kläder hänger på en tråd, om man får tro nyhetsrapporteringen idag på förmiddagen. EU tycker att våra svenska vanor är handelshinder. Det låter barockt. Svenska konsumentmyndigheter vill dock att regeringen rycker ut och exporterar vår syn på tvättråden. Dom skall givetvis vara kvar. Sen förvånar det mig att frågan överhuvud kommit upp. De enstaka plagg som jag äger och har köpt utomlands har minsann skötselråd, precis som alla andra.
Nu visar det sig att rapporteringen har ankspår i sig. Det som EU kritiserar är inte att vi har skötselråd i kläderna, utan att svenska staten har gjort en egen överenskommelse med textilindustrin. Den överenskommelsen bör ligga på EU-nivå. Och då är väl allt gott och väl. Sen är det väl upp till dig att chansa på kläder utan märkning.

Både EU och Sverige behöver skötselråd - Inte bara i kläderna. Det visade Tony Blair.

Fantastiska Sverige

Undrar vilket annat land som på allvar måste diskutera ämnet

Hur bör man fira semestern?

Det var i alla fall det som skedde i radions morgonsändningar. Skall det behövas en 15 minuters intervju med en akademisk expert för det?

Jag kopplar bara av - så enkelt så!

Skolans basämnen behövs

Reporter i P1:s morgonsändning på midsommarafton intervjuar turist från Gabon. Kvinnan som just besökt turistbyrån i Sverigehuset frågar reportern:
- They recommended Dalarna for midsummercelebrations. Where is Dalarna?

Den kvinnliga reportern svarar:
- Dalarna is in north of Sweden. It's a landscape.

Hur är det med kraven på geografi- och språkkunskaper för en journalist på Sveriges Radio. Grundkursen överhoppad - eller fick hon sitt första betyg först i 9:an?

torsdag, juni 23, 2005

Midsommarpanik

Å sill, å färskpotatis, å gräslök, å snaps, å......... jordgubbar.... jäklar.

Jag har glömt jordgubbarna! Jaha - var får man tag i dom nu då? Säkert har allt gått åt och jag får stå där med några mosiga, knappt igenkännliga, halvdöa gubbar.

Och mitt i matbrödsbaket står jag.... upptäcker att jästen saknas. Det är inte min dag idag.

Snabbt på med sandalerna och en sväng ner till mataffären på hörnet.. Kö, lång kö, rysk brödköstuk utanför entrén. Närmar mig med stort frågetecken i pannan. Yes - kön går till ett nyss inkommet parti jordgubbar. En kille tar betalt och den andre langar ut gubbarna. Fina, saftiga, svenska. Köper två lådor, rågade, och vänder hem nöjd med mitt kap. Visserligen inte sunderby- eller tornedalsgubbar, men vad gör man. Dom väntar vi gärna på till mitten av juli. Men min dag är gjord.

Åter till baket....... jäklar... jästen!

tisdag, juni 21, 2005

Luleå Sommarbiennal

Dags för skulpturutställning igen. På vintern i is. Men nu i helt andra material. 23 verk har valts ut bland över 300 inkomna förslag. Biennalens verk finns utställda lite här och där i stan. Samtliga världsdelar (utom Antarktis och Oceanien) finns representerade.
Passa på när du är här i sommar.

Att blogga hjälper

Har just kommit från ICA.

Köpte äpplen. Brasilianska. Royal Gala. Inte ett klistermärke så långt ögat nådde.

Tala om att påverka!

Råd med flyktingar

I dagens Ring P1 ifrågasatte en kvinna om vi har råd med flyktingar.

En man högg emot direkt och menade att "visst finns det pengar. Se bara på HM:s ägare, Stefan Persson. Han tar ut 1 miljard kronor årligen"

"Men hans pengar kan vi väl inte ta", sa programledaren.

Nej - kanske inte. Men nog borde vi väl lite till mans börja tänka efter vart pengar går och också varifrån de kommer.

Vem har bidragit till Stefans miljardlön?

Förmodligen bl. a. kvinnan som inte har råd med flyktingar.

Ögonblick i syd

Häromdagen satt jag på ett mig närstående, men inte mitt, utedass. Avskilt placerat kunde jag lämna dörren öppen och fick utsikt över sommaren.

Strax utanför dörren en mossig sten, där en lövsångare hittar mat. Solen silar genom eklöven. Varmt, vindstilla. Pastoralt.

Längre bort till vänster står en spark. Till höger en skottkärra. Bägge väntar på bättre tider, d.v.s. vinter, respektive jobb. För ögonblicket kommer ingen av dom till nytta.

En mygga (jo - dom finns! Rätt många faktiskt.)slår sig ner på mitt ben för att dra nytta av mig. Jag är ingen rå typ som slår ihjäl till höger och vänster, men myggor som försöker med mig drar oftast det kortaste strået. Så också denna gång. En lätt dask, och myggan dalar ner mot golvlisten.

Där har en liten spindel påpassligt spänt upp sitt nät. Liket landar mjukt. Nätansvarige skyndar genast fram och börjar göra ett paket av myggan. Omsorgsfullt och länge. Slutligen knipsar den loss säcken från nätet och drar iväg med bytet ner i ett litet hål.

Så kom den myggan till användning. Och jag vandrar lättad både i samvetet och fysiken ut i den sörmländska idyllen.

tisdag, juni 14, 2005

Varumärke på glid

USA har alltid haft en tvivelaktig klang hos mig. Skrytigt, ytligt, töntigt och fjantigt. Skräpmat och skräpkultur. Arrogans och religiöst hyckleri blandas i en sörjig soppa och kräks ut över världen. För det mesta har man kunnat överse med det och ägna sig åt det positiva, som faktiskt också finns där.

Men nu tappar landet i anseende undan för undan. Det är inte bara jag, som försöker värja mig.

Tony Blair har tackat ja till en betydelsefull amerikansk utmärkelse, som tidigare förärats storheter som t.ex. Winston Churchill. Medaljen delas ut till någon som hjälpt USA på ett förtjänstfullt sätt. Han har tackat ja, men nej. Han vill ha den - men inte nu! Anledningen är att den brittiske premiärministern inte så gärna vill synas tillsammans med Bush. Utdelningen direktsänds förstås i TV.

USA vill heller officiellt inte heller erkänna att växthuseffekten är en följd av förbränning av fossila bränslen. Detta trots att G8-länderna (dit även USA räknas) vill jobba för att komma tillrätta med problemet. Nope - säger Bush, bakbunden av oljeintressen och av det faktum att man är på stenåldersnivå, när det gäller energihushållning.

Nu vill USA också bestämma hur våra pass skall se ut. Från oktober i år gäller det att ha ett s.k. biometriskt pass, om man skall komma in i USA visumfritt. Ett sådant pass innehåller förutom en del av dina särskilda kännetecken, även ett chip, som kan avläsas på håll. Du behöver inte ens visa passet för någon. All information om dig kan avläsas elektroniskt.

Mc Donalds skyltar börjar flagna. Kedjan har nu för första gången i historien, lagt ner ett antal restauranger i Sverige enligt DN idag. Nu är det väl inte riktigt sant. Här i Luleå har då kedjans restaurang lagts ner en, eller kanske till och med två gånger.

Utvecklingen är positiv. USA:s dominans på område efter område är inte särskilt kul. Svenskarna i allmänhet och också varit flitiga och svalt allt, som skeppats över Atlanten.

Jag tycker det är dags att stoppa fingrarna i halsen och kräkas tillbaka.

Dåligt samvete

Någon fick tydligen dåligt samvete efter mitt inlägg Kalendersommar.

Det är den allra sista meningen som tydligen tagit skruv. Värmen flödar.

Å' du.......
Den som ger, och tar igen.
Den är tjuvens bäste vän.

torsdag, juni 09, 2005

Självberättigande

Ett taxibolag i Kiruna har infört alkolås i samtliga sina bilar. Ingen anställd åkare, eller förare har haft något emot detta, utan insett att det är en bra sak. Om inte annat för imagen, ett seriöst företag.

Nu har facket (Transport) protesterat och anmält missnöje. Man hänvisar till den personliga integriteten. (!!!?)

Jag är inte på något sätt fackfientlig. Tvärtom. Men ibland saknar dom pedagogisk förmåga i sina budskap. Eller är dom bara ute för att skydda sitt eget berättigande.

onsdag, juni 08, 2005

Kalendersommar

Det är sommar. Står på min balkong och tittar ut över en rätt tom gata. En gammal risig amerikanare proppad med testosteronstinna ynglingar och tillhörande ölburkar glider förbi. Musiken, och då mest bastonerna, vräker sig ut genom de öppna fönstren. Det är sommar och då kommer de gamla relikerna fram ur gömmorna. En subkultur som lever någon annanstans under årets kallare månader. Ingen folkrörelse, men ett och annat slagskepp glider ut på Luleås gator så snart det eviga sommarljuset har fått grönskan att explodera.Grabbarna kommer att minnas den här kvällen långt fram i livet, när tinnitusen slår till. Men just nu är dom lyckligt omedvetna om just det ödet.

Det är sommar och i stadsparken ses en annan relik. Festklädda studenter på väg till bal. Frasande sidenklänningar och ovana frackar med bubbel i glasen och mamma med kameran i högsta hugg.

Det är sommar och natten kommer inte. Den stryker bara omkring där nere i söder, utan att våga sig hitåt. Hukar och styr kosan åt annat håll. Den får aldrig se hur fint vi har det. Hur skärgårdsbåten Laponia skär rödguld i norra stadsfjärden på sin väg ut mot öarna. Hur häggen uppe i korsningen vid domkyrkan förvandlas till ett moln av vita kronblad och viskar att syrenen är på väg.

Det är sommar - Men vem fasen har stulit värmen?

Frälsaren har landat.

Ett av världens mest respekterade varumärken etablerar i Haparanda. Det är förstås IKEA, som tycker att det skall bli intressant att lägga ett varuhus just där. Dumma är dom ju inte. Inom 1,5 timmes bilfärd bor ungefär en halv miljon människor.

En bra injektion till en spännande trakt av Sverige. Det kommer att dra folk från Sverige, Finland, Norge och Ryssland.

Grattis Happis!

tisdag, juni 07, 2005

Dags att städa framför egen port

I helgen har debatterats om hur bland annat Saudiarabien finansierar byggen av moskéer i Sverige. Med pengahjälpen kommer krav. Krav på vem som skall vara imam, vilken inriktning, fundamentalistisk eller en mer liberal som skall råda i moskén.

Visserligen har flera liberala muslimska församlingar tackat nej till pengarna, eftersom man inte vill gå i fundamentalisternas ledband. Men naturligtvis har medlen tagits emot på andra håll.

Detta har förstås väckt känslor och fyrop. Så här kan vi inte ha det i Sverige.

Men hur har vi själva agerat? Missionärer både här och där i världen från kristna kyrkor, även svenska, som hjälpt till att bygga upp församlingar och prackat på ursprungsbefolkningar diverse märkliga läror. Det har skett sedan historisk tid. Och det sker nu.

Städa!

Nationaldagen - Äh!

Så har vi då firat(?) sveriges första nationaldag som helgdag. Lite tafatt, lite ljummet, lite lagom. De reaktioner som synts i TV har varit mestadels lite tveksamma. "Vad skall vi fira?" "Vi har ju inget trauma". "Vi kan ju inte sånt här."

Kan man inte fira att Sverige finns. En dag per år kan vi väl tänka efter lite, släppa loss och vara lite glada. Jag tycker att de mest positiva reaktionerna kom från invandrarhåll. De har förstås en helt annan erfarenhet. Den kan vi väl ta vara på. Var och en kan fira på sitt sätt. Men om du förväntar oss att någon skall komma och underhålla just dig, precis efter dina önskemål, så blir det nog inget av.

Men förresten.....nationaldagen - Äh!
Vi har ju Halloween.

Till Per Wästberg

Ishotellet ligger i Jukkasjärvi. Inte i Ockelbo, Sveg, Umeå, eller Ljusdal.

(Apropå den intervju i P1:s nationaldagsspecial, där du tillfrågades om vad du ansåg vara svenskt. "Ja, t.ex. ishotellet där uppe i Norrland." )

Vad hade du sagt om Ales stenar?

Att bada, eller inte bada....

Skellefteå kommun kommer inte att lägga ut några badbryggor i år. Det beror på att man enligt ett domstolsutslag blivit ansvariga för att en man, som dykt på för grunt vatten, skadat sig allvarligt.

Det fanns ingen skylt, som berättade att det var grunt utanför bryggan!

Och, hör och häpna... Hade det funnits en sådan skylt, skulle kommunen vara tvungen att bevaka att skylten efterlevdes.

Vart är vi på väg? Skall vi importera ytterligare ett amerikanskt beteende, där man kan bli stämd för ditt och datt. Har vi inget personligt sunt förnuft att använda?

Vindelns kommun, inte långt från Skellefteå, gör som vanligt. Lägger ut bryggor och anser att var och en har ansvar för sitt eget badande.

Bravo!

fredag, juni 03, 2005

Ännu läser fan bibeln

Stefan Grevle deltog i gårdagens Sommardebatt i SVT1. Med bibeln framför sig ondgjorde han sig över hur den s.k. gaylobbyn får större och större inflytande i Sverige. Bibeln tog han till, när argumenten tröt. Diskussionen handlade bl.a. om att lesbiska kan komma att få hjälp med konstgjord befruktning på våra svenska sjukhus i framtiden.

Han sjönk dock ihop i sin stol, när prästen i svenska kyrkan, Lars Gårdfelt pekade på ett antal andra ställen i samma bibel. Bl. a. att kvinnan skall tiga i församlingen, och (om jag inte minns fel) att judarna bör utplånas från jordens yta. Ville måntro herr Grevle gå vidare och pricka av dessa punkter också, sedan an avverkat homosexualiteten?

Visst kan man ha ett flertusenårigt stycke litteratur som rättesnöre för ett liv i nutiden, om man så vill. Men anser man att det som står där är det enda rätta, så bör man åtminstone vara konsekvent.

Själv har jag sedan länge frånsagt mig all hycklande och institutionaliserad religiositet. Svenska kyrkan lämnade jag för tjugo år sedan.

Någon sorts tro har även jag. Men tyvärr är den inte så enkel, att den låter sig skrivas ner, ens i den tjockaste bok. Dels för att det vore alldeles för simpelt. Dels för att den är privat.

Förbjud föräldrarna

Nu dyker rapporterna om trimmade moppar upp i tidningarna igen. Här i Luleå togs en yngling på bar gärning. Han körde 98 km/tim!

"Det värsta är att föräldrarna ofta hjälper barnen att trimma mopederna", säger en representant från Folksam.

Själv ser jag rätt ofta rent hårresande färder, på cykelbanor, på trottoarer, med tre passagerare på samma moped m.m.

Jag kan bara hoppas att de som åker dit får
  • mopeden förverkad (borde i och för sig även gälla för bil och rattfulla förare)
  • höjd hemförsäkringspremie
  • en prick i ett kommande körkortsregister

Nu efterlyses förarbevis. Jojo - vi ser ju hur det gått med snöskoterframfarten.

Det bästa vore att förbjuda föräldrarna.

Liten tävling.

Hittar följande citat från Ny Teknik på min grannblogg Infidel:
"Vi i Sverige är kanske världsbäst i att ha överdrivna uppfattningar om oss själva."-okänd

Hittar sedan detta från Socialdepartementet på Newsdesk:
"Onsdagen den 1 juni blir det rökfritt på krogen. Sverige blir därmed ett av de första länderna som inför rökfria serveringsmiljöer."

Nu till tävlingen.
Vilket av ovanstående påståenden är sant?
Fel svar vinner en bakläxa.

torsdag, juni 02, 2005

Det brådskar. Rädda Årrenjarka gammelskog.

Det saknas ännu pengar för att Årrenjarkas gammelskog skall kunna köpas fri från skogsindustrin. Det kostar dig ingenting att bidra.

Det räcker med ett klick. Antingen i det här gamla inlägget, eller under länkarna till höger.

Medicin, medicin, medicin meddetsamma...

Jag har ett husapotek. Det innehåller plåster, blodstoppare, munsårssalva, hydrokortisonsalva, Alvedon, Echinagarde och annat, som man kan behöva i livets olika skeden. En flaska näsdroppar finns också i kylen.

Besöker apoteket gör jag förstås, direkt när något av grejerna tagit slut. Inga svårigheter för mig som bor i stan.
Apoteket är utmärkt. Och en privat entreprenör skulle säkert kunna sälja samma saker lika bra.

Läkemedel är läkemedel, oavsett recept eller ej. Jag är dessutom säker på att det finns en väldig överkonsumtion redan nu. De enda som skulle tjäna på en reform som gör att vi kan köpa receptfria läkemedel i närmaste kiosk är sannolikt tillverkarna. Och kiosken förstås. När vi köper mobiltelefoner, datorer eller något annat flashigt vill vi helst tala med en fackhandlare. När det gäller hälsan, är vi beredda att blanda det i lösgodiset.

En lyssnare som ringde till Ring P1, klagade på att han, måste ägna sin lunchrast åt att stå 45-50 minuter i kö på apoteket, för att köpa febernedsättande medel till sina småbarn. Han menade att det vore bättre om han hade kunnat köpa det i kvartersbutiken. Han ringde från Stockholm.

Hur fungerar det för dej, som bor i någon liten by i det inre av Götaland? Där finns ju inget apotek. Och ingen kvartersbutik heller! Kan detta vara svaret på varför landsbygden dör ut? Förmodligen inte. Det handlar om planering av mindre avancerat slag, som även en storstadsbo borde kunna lära sig.

Man skall leva i nuet, men det finns ett nu imorgon också.

onsdag, juni 01, 2005

Spelar bloggarna någon roll

Sveriges Radios mediemagasin 'Vår grundade mening' tar upp bloggarnas betydelse för journalistiken. Programmet sänds 15.25 torsdag 02 juni. Kanalen är P1.

Missar du tillfället, så sänds programmet i flera repriser.

Johan Cronemans krönika i DN den 25 maj om hur etablerade journalister trampar in bland bloggarna, har fått många synpunkter från inkräktarna. Johan menar att journalister redan har goda möjligheter att breda ut sig i sina respektive medier och därför borde hålla sig borta från bloggvärlden. Han skriver i dagens nummer av tidningen bl.a. "Hur skall man försvara och skydda bloggen från den mediaelit som redan har gigantiskt utrymme, men inte nöjer sig med mindre än allt?"

Jag tror jag håller på Johan.

"Norrland är sveriges motor"

Den rubriken hittar jag i DN idag. Kors i taket! Det handlar om Föreningssparbankens och Företagarnas småföretagsbarometer. Senaste redovisningen visar att storstadsregionerna tappar i förhållande till den s.k. landsorten.

Var jag hittade artikeln?

Jo - på sidan 6 i ekonomidelen.

Längst ner,
med liten rubriksättning.