Mat och sån't

onsdag, december 20, 2006

Det går vilt till i köket

Här blandar jag 1 brödskiva av grovt bröd
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
6 finkrossade enbär
1 krossad/pressad vitlöksklyfta
2 msk messmör
1 ägg.

Sedan får det stå och gojsa till sig en kvart, innan jag lägger ner ca 600 g älgfärs. Det går bra med renfärs också. I nödfall tar man en gammal mald kossa. Nödfall alltså!

Blanda färsen, tills du anser att den är färdig. Men inte för mycket. Det där att arbeta färsen tills den släpper bunken, är inte regel längre. Gör man det blir köttbullarna studsiga och svårhanterliga på din tallrik.

Låt färsen vila en stund, gärna i kylen.

Rulla bullar av en matsked färs och stek i ugn i långpanna med bakplåtspapper. Det skall vara rätt varmt. 250 grader. Ungefär 10 minuter tar det och efter halva tiden bör man försöka ruska om plåten, så att bullarna vänder sig.

Då blir de så här goda.


Berts vilda köttbullar.

Posted by Picasa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera.