Mat och sån't

söndag, december 10, 2006

Innehelg

Jul. Trevligt avbrott i vardagen. Stämning. Kravlöst, nej knappast. Men jag väljer mina krav. Stressen finns - med måtta.

Vi skall fira vår femte jul i rad ute i stugan. Oj, vad tiden går. Förberedelser behövs, förstås. Granen skall letas upp, så att den bara kan huggas, nästa helg. Sedan får den lov att kläs. Men inte förrän dagen före julafton.

Viktigt är också att åkerbärslikören görs klar. Jag önskar du kunde vara med och känna doften. Hela den fantastiska doften, som jag kommer ihåg från den varma sommarhanden. När åkerbären plockas blir man lycklig.

Sedan har de legat i cognac i fyra och en halv månad och börjat tappa färg och smak till spriten. Långsamt, långsamt får bärmassan rinna av, efter att den krossats med mixer. Den filtreras och får sin tillmätta mängd socker. Inte för att bli söt, bara för att förstärka smakerna. För att stabilisera smak och färg krävs två veckor, minst, i sin vanliga butelj, innan minsta droppe smakas.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera.