Mat och sån't

måndag, december 18, 2006

Öka öka öka

Allt medan höftbrödet*) ligger på plåten för att jäsa...






.. blandar jag 1/4 dl salt (av riktig typ. Varning! Ej Seltin el. dyl!), 1/2 dl socker, 1/4 msk krossad svartpeppar, 1/4 msk mald vitpeppar och 1/2 msk körvel...






.. som jag gnider in i den 450 g tunga, välputsade renfilén...






.. som jag sedan lägger i en tät platspåse tillsammans med resten av kryddblandningen, för att gravas i fem dygn i kylskåp, endast passad med vändning två gånger per dygn,...



.. hinner jag slänga ett öga på TV:n, där Markus Larsson passar på att vinna en deltävling i Världscupen i Alta Badia.

Heja, heja!!!







*)Höftbröd bakas på en höft. Blanda ingredienserna. Låt jäsa. Baka ut. Låt jäsa igen. Grädda. Klart! Lätt som en plätt.



Uppdatering: Det är bra om du låter renfilén ligga rak, eftersom den blir hård med tiden. Har man vikt den, blir den svår att skära upp. Efter fem dygn kan den skäras i lövtunna skivor och serveras med klippt persilja och gärna en senapssås, eller creme-fraiche med ädelost. Det finns säkert fler varianter. Prova själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera.