Mat och sån't

lördag, maj 03, 2008

Avspänt

Stället som härbergerar våra ledbrutna kroppar är av enklare typ. Här finns inga flashiga restauranger, ingen spa-anläggning, ingen after-ski-pub. Här finns bara enkelheten, samvaron och improvisationen.

Rummen är spartanska. Våningssängar av "skåptyp". Köket är ett pentry. Liten bänkspis, trångt, enkel utrustning. Fyrbäddsrummet har fyra skedar, fyra gafflar, fyra knivar.... om det inte hamnat något extra exemplar från något annat rum här, förstås. Då kan man plötsligt hitta två vitlökspressar. Mycket användbart.

Icke desto mindre framställs här det mest utsökta måltider. Man gör så gott man kan.

Kvällens kompismeny blev löjromstallrik med avocado, creme fraiche, färska ärtskott och citron. Snaps därtill.



Huvudrätten var grillad fläskfilé fylld med chèvre och soltorkade tomater, och ungsrostad klyftpotatis.

Högst upp i huset finns ett sällskapsrum. Sällsis, allmänt kallat. Där samlas alla gäster på kvällarna. Det slappas, det dricks kaffe. Det pratas, skrattas...
Alla gäster blandar sig glatt i varandras sällskap.



Vi serveras vårt kaffe där, och bjuds av grannarna på fin cognac. Nordnorsk. Specialtillverkad för Värdshuset Skarven, en av Tromsös bästa restauranger. Ingen knussel. Flaskan ställs på vårt bord och vi får servera oss själva.

Så går det till.

Senare, när huset börjar tystna, drar vi oss tillbaka till vår egen lilla boning, där efterefterrätten dyker upp. Mörk Barbados- rom med chokladtryfflar.

Det blir vår nattfösare. Och snart är jag ensam kvar. Med bloggen. Man måste ju rapportera, så att ni får veta hur bra det är här.

I den här delen av landet.

Allt medan solen sänker sig över Vuodasreaidda.




*****


Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera.