Mat och sån't

tisdag, december 22, 2009

Recept

Man ska ju vara snäll till jul. Så på Mariannes begäran kommer här receptet på Rånepepparkakor.


Rör 5dl socker i 200g rumsvarmt smör till det blir en porös massa.

Tillsätt 1½ dl mörk sirap, 2dl vispgrädde, finrivet skal från 1 citron och saften från samma citron.

Blanda 10dl vetemjöl med 1½msk bikarbonat. Tillsätt även 2msk mald ingefära och 1tsk kardemumma. Tillsätt hela rasket till smeten och arbeta ihop till en slät deg.

Låt degen vila, gärna ett dygn, eller i alla fall så att den blir så kall att den kan formas till kulor.

Forma kulor i en spelkulas storlek och grädda 20 kulor på varje plåt. Kakorna flyter ut rätt mycket, så lägg inte tätare än så.

Grädda i 130 grader i 20-25 minuter, eller till kakorna fått fin färg. De pöser upp en del, men sjunker oftast tillbaka och blir platta.

De är mjuka när du tar ut dem, så låt dem svalna innan du tar dem av plåten. Då får de den rätta knaprigheten.

Nu kommer även det gamla Egypten att få vederfaras denna delikatess.

Lycka till!


*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera.